Arhiva secreta din Piata Victoriei

Unknown

Kiss Laszlo, retinut de procurori
Foto: OCCRP

Afacerile offshore, unele dintre cele mai bine păzite secrete din lume, încep să se dezvăluie la Bucureşti. Reportingproject.net a reușit să spargă secretul rețelei offshore internaționale care-l include pe consultantul român Kiss Laszlo Gyorgy. Investigația a condus la nume grele și a identificat zeci de companii-paravan utilizate în România în afaceri active sau cu istoric controversat.

Kiss Laszlo, retinut de procurori
Foto: OCCRP

Industria offshore, ramificată  pe toate coordonatele geografice, camuflează identități, averi, interese, fentează autorități fiscale și exploatează oameni care semnează “în orb” documente ce-i pot arunca in spatele gratiilor.

E-mail de la Kiss

În România, unul dintre maeștrii afacerilor sub acoperire, Kiss Laszlo Gyorgy, încearcă să amortizeze șocul suferit de el si de firma sa pe 9 octombrie 2010, când a fost arestat într-un dosar penal legat un grup de afaceriști ce gravitează in jurul sindicalistului Liviu Luca si al magnatului Sorin Ovidiu Vîntu:

Mailul de la KISS catre clienti Foto: OCCRP

“Datorită unor evenimente generate de un comportament comercial ilicit al unor clienți, societatea noastră a fost nevoită să-și întrerupă activitatea temporar” – spune consultantul offshore Kiss Laszlo Gyorgy într-un mesaj electronic trimis către clienții săi români la sfârșitul lunii decembrie, la câteva zile după ce a fost eliberat condiționat din arest. (Vezi foto)

Circumstanțele sunt tensionate pentru Kiss. Proaspăt ieșit după gratiile Direcției de Cercetări Penale, el este anchetat de procurori pentru spălare de bani și complicitate la delapidare. Deranjați de situația lui judiciară ar putea fi și cei care au apelat, de-a lungul timpului, la serviciile offshore ale consultantului, iar Kiss se declară dispus să suporte consecințele: “Dacă, din motive obiective, nu mai doriți să colaborați cu noi, vă putem recomanda un consultant independent, în materie de fiscalitate și offshore, pentru că dvs în continuare să vă puteti derula activitatea comercială. De asemenea, avem rugămintea să ne comunicați dacă doriti să mai mențineti companiile. În caz ca doriți, trebuie să achitați taxele de prelungire a companiilor și să ne trimiteți confirmarea plăților pentru ca noi ulterior să comandăm documentele necesare prelungirii acestora.”

Rețeaua

Cui i se adresează  mesajul lui Kiss? Rețeaua în care el activează este conectată operativ în toate paradisurile fiscale de pe planetă, protejând interesele unor importante grupări de afaceri. Printre clienții din România, persoane care folosesc paravane offshore fie din rațiuni fiscale sau, fie pentru că pur și simplu se ascund – se numără politicieni influenți sau afaceriști implicați în scandaluri publice, anchetați pentru corupție sau crimă organizată.

La București, Kiss este primul care arhivează secrete financiare: identități, conturi și chiar sume rulate în circuit. În biroul lui din Piața Victoriei se copiază pașapoarte, carduri de identitate se depun facturi de utilități și scrisori de referințe bancare. Orice consultant offshore prolific dispune de un sistem internațional de conexiuni în majoritatea paradisurilor fiscale. Cele mai importante verigi din lanț sunt agenții care formează companii (registered agents) și care asigură serviciile administrative ulterioare: sediu virtual, acționari și directori nominali (“proxies”), împuterniciri etc.

Kiss Laszlo Gyorgy și partenerul său neo-zeelandez, Ian Taylor, au toate aceste butoane la îndemână
. Diferiții agenți locali cu care lucrează pe întreg mapamondul sunt entități rezidente în jurisdicțiile offshore unde au primit licență să înființeze companii. Printre aceștia, trei primesc constant comenzi  din România: Delaware Intercorp (Statele Unite – www.delawareintercorp.com), Fidelity Corporation Services (Insulele Seychelles – http://www.seychellesoffshore.com) și GT Group (Noua Zeelandă / Vanuatu – http://www.gtgroup.com.vu).

Arestarea

Consultantul offshore Kiss Laszlo Gyorgy a fost arestat la București, pe 8 octombrie, la o lună după ce reporterii incognito ai OCCRP, deghizați în oameni de afaceri, l-au înregistrat planificând strategii de criminalitate financiară. Kiss este acuzat de spălare de bani și complicitate la delapidare, în două dosare penale în care mai sunt anchetați și managerii Petrom Service SA (actuala PSV Company) – corporația asociată cu mogulul Sorin Ovidiu Vîntu. În plus, șase dintre directorii acestei companii sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani și fals. (Verdictul – partea 1, Verdictul – partea 2, Verdictul – partea 3 si Verdictul – partea 4)

Potrivit procurorilor, Kiss este creierul financiar care a pus la punct un circuit transfrontalier de spălare a banilor, prin care aproximativ 8 milioane de euro ar fi ieșit ilegal din contabilitatea Petrom Service pentru a fi însușiți personal, în numerar sau prin virament bancar, de Ionuț Adrian Eftime – un apropiat al lui Vîntu.

Procurorii sustin ca, pentru a șterge urma banilor, cei anchetaţi ar fi încheiat contracte fictive cu firme offshore, ar fi utilizat conturi în Cipru și Bulgaria, dar și societăți românești. OCCRP a descoperit că în centrul schemei sunt câteva companii din Delaware – înregistrate la aceeași adresă din Newark, chiar de agentul registratar local Delaware Intercorp, Inc care lucrează cu avocatul român și  partenerul său neo-zelandez, Ian Taylor.

Cercetați  în libertate

În plan judiciar, ancheta a demarat discret. Într-o primă etapă, Kiss Laszlo Gyorgy a fost monitorizat de Serviciul Român de Informații (SRI), la cererea procurorilor. Operațiunea s-a extins și în Bulgaria în momentul în care SRI a apelat la omologii din Serviciul Național de Securitate bulgar pentru documentarea afacerilor din Ruse ale lui Kiss și ale partenerului său local, Ivo Kutov.

Lucrurile s-au precipitat din momentul în care unitatea centrală din serverul informatic al Petrom Service SA a dispărut. Au urmat arestări în lanț și percheziții. În cazul lui Kiss, procurorii au confiscat acte, au cerut comisie rogatorie cu autoritățile bulgare pentru obținerea unor documente bancare și au ridicat computerele Lamark Tax Planning Consult – firma de consultanță offshore cu sediul în Piața Victoriei din București.

Acum, ancheta penală continuă cu Kiss în libertate. Consultantul offshore a fost eliberat după două luni și jumătate de arest preventiv. Pe 26 noiembrie 2010, instanța a hotărât că “urmărirea penală nu ar fi împiedicată prin lăsarea în libertate a inculpaților (Kiss Laszlo Gyorgy și Ionuț Adrian Eftime – n.r.)”. Magistrații au considerat că cei doi ar trebui să beneficieze de același regim judiciar cu managerii Petrom Service SA cercetați în aceeași cauză, dar în stare de libertate. Însă Curtea le-a interzis tuturor să părăsească țara. (Verdictul – partea 1 si Verdictul – partea 2)

Mihai Munteanu