Realitatea TV s-a întors la Vîntu

Ioana si Ionut-Codrin Vîntu au devenit proprietarii Realitatea TV/Laurențiu Obae-paginademedia.ro

Postul Realitatea TV se află din nou în proprietatea familiei lui Sorin Ovidiu Vîntu, după ce, timp de aproape un an, patronul oficial al televiziunii de știri a fost afaceristul Elan Schwartzenberg.

RISE Project a obținut din Cipru documentele firmei offshore Bluelink Comunicazione Ltd –acționarul majoritar (86,5%) al stației TV din România. În prezent, fiica și fiul lui Vîntu (Ioana și Ionuț Codrin) dețin împreună 82% din compania cipriotă și, implicit, controlul asupra Realitatea TV. În același timp, Ioana Vîntu este directorul Bluelink Comunicazione, fiind numită în această calitate pe 10 aprilie a.c.

Elan Schwartzenberg (Emilian Schwartzenberg, în acte), cel care a pretins în ultimul an că stăpânește postul de televizune, are acum doar 9 procente din offshore-ul înregistrat în Nicosia, Cipru.

DOCUMENTELE CARE ATESTĂ FAPTUL CĂ FAMILIA VÎNTU DEȚINE REALITATEA TV POT FI ACCESATE AICI.

FILMUL UNEI TRANZACȚII DE FAȚADĂ

România. 29 aprilie 2011 Sorin Ovidiu Vîntu este arestat preventiv pentru 29 de zile. Mogulul este acuzat de șantaj, după ce în perioada martie – aprilie 2011, Vîntu i-a cerut afaceristului Sebastian Ghiţă suma de 150.000 euro ca să denunțe un contract de management. Procurorii au constatat și că SOV l-ar fi ameninţat cu moartea pe Ghiţă. Cu o oră înainte de a fi încarcerat, SOV declară că i-a pregătit “o surpriză preşedintelui Traian Băsescu”, pe care-l consideră “duşmanul său”.

România. 30 aprilie 2011 “Surpriza” anunțată de Vîntu presupune vânzarea postului Realitatea TV către omul de afaceri Elan Schwartzenberg, Tranzacția declarată public se face la nivelul companiei offshore Bluelink Comunicazione Ltd din Cipru care deține 86,5 % din acțiunile televiziunii românești de știri. Presa de la București preia și dezvoltă știrea. Contactat chiar de Realitatea TV, Elan Schwartzenberg susține că a devenit proprietarul televiziunii.

Ioana Vîntu anunță că Vîntu nu mai are nimic de-a face cu Realitatea

România. 2 mai 2011 Într-o conferință de presă organizată la București, Ioana Vîntu, fiica lui Sorin Ovidiu Vîntu, susține: „Eu şi fratele meu am vândut toate acţiunile pe care le deţineam în Realitatea Media. Noul proprietar este Elan Schwartzenberg, iar din acest moment, tatăl meu nu mai e asociat în niciun fel în această afacere”.

Potrivit documentelor obținute de RISE Project, până în acel moment, atât Ioana Vîntu, cât și fratele ei, Ionuț Codrin, nu au figurat ca acționari în Bluelink Comunicazione. În acte, a apărut întotdeauna doar moldoveanul Vitalie Dobândă, vechi angajat al lui SOV.

La aceeași conferință de presă, Elan Schwartzenberg afirmă că a cumpărat 90% din pachetul de acţiuni al Realitatea TV prin intermediul offshore-ului cipriot..

Documentele din Cipru îl confirmă pe Schwartzenberg: el figurează drept posesorul a aproape 91% din Bluelink Comunicazioni, începând cu 29 aprilie 2011 – ziua arestării lui Vîntu.

Cipru. 21 mai 2011 Elan Schwartzenberg devine directorul Bluelink Comunicazione. Mandatul său este limitat până în aprilie 2012. Numirea lui Schwartzenberg este înregistrat formal în documentele firmei offshore – certificate de Ministerul Industriilor din Nicosia. Simultan, mandatul de director al lui Vitalie Dobândă, omul lui Vîntu, se termină.

România. 23 mai 2011 Aflat încă în arest, Sorin Ovidiu Vîntu este trimis în judecată pentru şantaj.

România. 16 iunie 2011 Vîntu este eliberat condiționat de o instanţă a Tribunalului Bucureşti și judecat în stare de libertate.

România. 3 februarie 2012 Judecătoria Sectorului 1 îl condamnă pe Vîntu la şase luni de închisoare cu executare.

Cipru. 10 aprilie 2012 Ioana Vîntu este numită director al Bluelink Comunicazione (Cipru). Tot atunci, cei doi copii ai lui Sorin Ovidiu Vîntu intră în acționariatul Bluelink Comunicazioni, preluând împreună 82% din compania cipriotă care controlează Realitatea TV.  Lui Elan Schwartenberg îi mai rămân doar 9% din acțiunile firmei offshore. Cu același procent se alege și și Vitalie Dobândă, locotenentul lui SOV.

Cipru. 20 aprilie 2012 Elan Schwartzenberg își sfărșește mandatul de director al Bluelink Comunicazioni Ltd – potrivit documentelor companiei offshore.

România. 22 iunie 2012 Sorin Ovidiu Vîntu este condamnat definitiv în dosarul de șantaj. El va executa un an de închisoare din care se vor scădea cele 43 de zile petrecute în arest preventiv. Mogulul este transportat de polițiști la penitenciarului Rahova unde își va ispăși pedeapsa.

România. 3 iulie 2012 Firma offshore Bluelink Comunicazione (Cipru) controlată de Ioana și Ionuț Codrin Vîntu deține, la rândul ei, 86,5 % din acțiunile Realitatea Media SA (România) – firma pe care funcționează postul de știri Realitatea TV.

Această schimbare nu este consemnată pe site-ul Consiliului Național al Audiovizualului care îl listează și astăzi tot pe Schwartzenberg drept acționar principal al Realitatea TV.

În fapt, acum, televiziunea Realitatea TV se află din nou în proprietatea familiei lui Sorin Ovidiu Vîntu.

CE SPUNE ELAN SCHWARTZENBERG

Inițial, Elan Schwartzenberg s-a arătat interesat de unde provine informația despre cedarea acțiunilor sale din Bluelink Comunicazione către copiii lui Vîntu. După ce a înțeles că documentele din Cipru sunt în posesia RISE Project, Schwartzenberg a comentat: „Întrebați-o pe Ioana Vîntu, nu pe mine. Altceva, n-am ce să vă spun. Întrebați-o pe Ioana. Eu îmi amintesc că acum un an, ea a spus în fața unei țări întregi că mi-a vândut televizunea definitiv si irevocabil. Da, am fost si eu acolo. N-am ce să comentez, asta-i o problemă secundară. Țara asta are probleme mai mari.”

Raluca Dan, Mihai Munteanu, Paul Radu