Gică Popescu – dator la papetărie, dator la benzinărie

Gică Popescu a trecut de la statutul de fotbalist îndrăgit la cel de om de afaceri controversat/foto:wikipedia.ro

Gică Popescu, candidatul cu cele mai mari șanse de a ajunge președinte al Federației Române de Fotbal (FRF), duce, în trena renumelui său de om de afaceri, numeroase datorii neplătite. „În momentul de față, toate problemele sunt rezolvate”, spune fostul fotbalist.

Citiți interviul pe care Gică Popescu l-a acordat RISE Project, referitor la acest subiect: : „Vreți să scoateți în evidență că nu aș fi un bun manager? Asta vreți!” 

Aproximativ 10 dintre firmele pe care RISE Project le-a inventariat în dreptul lui Popescu au fost date în judecată, în anii din urmă, pentru neonorarea unor facturi și contracte. Pentru 8 dintre ele, RISE a găsit procese ajunse la final, fără ca debitele să fi fost stinse după începerea acțiunilor judecătorești.

 

Restanțe ridicole

Gică Popescu a semănat, în ultimii ani ai carierei sale antreprenoriale, arierate de toate felurile. De la datorii ridicole, de câteva sute de lei, ocazionate de neplata unor articole de birotică, până la restanțe de zeci de mii de euro, nemaiachitate furnizorilor de bunuri și servicii.

Firmele lui Popescu au lăsat neplătite apa caldă, impozitele, taxele către societăți de curierat, chiriile datorate Centrului Național al Cinematografiei sau reparațiile efectuate de RA-APPS la un imobil deținut în coproprietate.

Au mai fost păgubiți operatori aviatici, companii de pază și protecție sau firme de consultanță în domeniul hotelier.

Acestea sunt doar datoriile ieșite la lumină, pentru recuperarea cărora creditorii au deschis acțiuni judiciare.

În afara litigiilor avute cu creditorii, firmele lui Popescu sunt, fără excepție, pe pierdere. Fostul fotbalist pune acest al doilea aspect pe seama crizei economice, izbucnite chiar în anii în care el își lansa, en fanfare, afacerile imobiliare.

 

Citiți, mai jos, un inventar al firmelor care aparțin (sau au aparținut) lui Gică Popescu și care au fost acționate în instanță pentru datorii.

GLP Project SRL e o firmă înființată în 2005, prin care Gică Popescu face investiții imobiliare.

În octombrie 2007, firma Samko Instalații Mecano-Electrice a dat în judecată GLP Project pentru recuperarea unei datorii de 115.500 lei. Penalitățile de întârziere reprezentau alți 3.600 de lei. GLP Project a pierdut procesul.
Vezi AICI detaliile acestui litigiu.

În iulie 2011, RA-APPS a dat în judecată GLP Project pentru recuperarea unei datorii de 79.000 de lei. Suma consta în restanțe la plata unor lucrări de renovare a unei clădiri din Piața Rosetti – clădire deținută în co-proprietate de RA-APPS și de firma lui Gică Popescu. RA-APPS a câștigat procesul.
Vezi AICI detaliile acestui litigiu.

 

Două etaje, vândute lui Jabra Jihad

Clădirea din Piața Rosetti în care Popescu a deținut etajele 4 și 6

Popescu spune despre această datorie: „RA-APPS a făcut lucrări pe scară fără să ne întrebe. Eu aveam două etaje în acea clădire, iar ei, patru. Dacă eu eram proprietar acolo, și nu chiriaș, de ce să le plătesc banii?! Dacă ei făceau liftul din blocul ăla din aur, trebuia eu să plătesc un lift din aur? Nu am vrut să le plătesc centrala nou instalată, pentru că eu aveam centrală proprie. N-am vrut să plătesc, pentru că nu mi s-a părut în regulă”.

Gică Popescu a vândut cele două etaje pe care le avea în clădirea din Piața Rosetti, în septembrie 2011, contra 210.000 de euro. Cumpărătorul a fost omul de afaceri Jabra Jihad.

 

225 de lei, datorie la papetărie

În august 2013, producătorul de articole de birotică RTC Proffice Experience a dat în judecată GLP Project pentru recuperarea unei datorii de 225 de lei. RTC a câștigat procesul, în decembrie 2013. Firma lui Popescu a trebuit să plătească și cheltuieli de judecată de 200 de lei.
Vezi AICI detaliile acestui litigiu.

Romita Imobiliare Invest SRL e una dintre firmele prin care Gică Popescu derulează o parte a afacerilor sale imobiliare.

A fost înființată, în aprilie 2008, de către Popescu, deținător a 75% din părțile sociale, și de italianul Pietro Chiodi, care controla 25%. Acesta din urmă i-a impresariat pe fotbaliștii Adrian Mutu și Cristian Chivu și, ca și Popescu însuși, este bun prieten cu frații Becali.

Un an mai târziu, în 2009, participația lui Popescu a scăzut la 50%, restul părților sociale revenindu-le, în cote egale, lui Pietro Chiodi și Cristian Chivu, prin firma Na.Gi.Ma. Investments.

În 2012, doi frați gemeni emigrați la Paris, Lascăr și Nicolae Veniamin, au cerut executarea silită a Romita Imobiliare Invest pentru recuperarea unui debit restant, creat cu ocazia vânzării unor terenuri.

În contul acestei datorii, în septembrie 2012, a fost scos la vânzare, prin licitație publică, un teren de 50 de hectare pe care Romita Imobiliare Invest îl deținea în comuna Tărtășești (Dâmbovița). Prețul de la care a pornit licitația: 397.000 de euro.

Gică Popescu spune, astăzi, că litigiul cu frații Veniamin a fost stins.

Anunțul de vânzare, prin licitație, a terenului de 500.000 de euro deținut de Romita Imobiliare Invest în comuna Tărtășești

 

G.P.& Partners SRL e o firmă pe care Popescu o înființat-o în 2005, împreună cu soția lui, Luminița, și cu principalul său om de încredere, Sorin Ion Lungu, care a deținut 1% din societate.

În martie 2010, societatea de termoficare din orașul natal al fostului fotbalist, Uzina Termică SA Calafat, a chemat în instanță G.P. & Partners pentru recuperarea unei datorii de 46.700 de lei. Compania de stat a câștigat procesul.
Vezi AICI detaliile acestui litigiu.

În februarie 2013, G.P. & Partners a fost dată în judecată de firma de curierat TNT Romania pentru recuperarea unei datorii modice, de 234 de lei. Și TNT Romania a câștigat procesul.
Vezi AICI detaliile acestui litigiu.

G.P. & Partners a fost deținută până în aprilie 2010 de soții Popescu. După ieșirea Luminiței din companie, locul ei a fost luat de firma Na.Gi.Ma. Investments – cu o cotă de 50% – societate patronată de Pietro Chiodi și Cristian Chivu, în cote egale.

Total Development Grup Expert SRL este o companie pe care Popescu a deținut-o, integral, din 1998 până la falimentarea ei, în 2013.
În afara sediului din București, firma avea un punct de lucru și în orașul Sulina, unde administra câteva ambarcațiuni care făceau curse pe Dunăre.

Când a intrat în insolvență, în iunie 2012, firma cumula datorii de 1,063 milioane de lei. Jumătate din bani erau restanțe la instituții ale statului: Autoritatea Națională a Vămilor (378.000 de lei), Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei Capitale (153.000 de lei), Autoritatea Navală Română (20.800 de lei) etc.

Tabelul creditorilor Total Development Grup Expert, publicat în Buletinul Insolvenței

Restul erau arierate la firme private. În principal, la Kasandra Impex SRL – 409.000 lei – o firmă care operează stații de carburanți în Delta Dunării și de la care compania lui Gică Popescu își alimenta vaporașele.

Cristian Antonov, patronul Kasandra Impex, spune că datoriile au început să se adune în anii 2008 și 2009, și, la valoarea lor netă, adică fără penalități de întârziere, însumau, în momentul de vârf, circa 190.000 de lei.

Potrivit lui Antonov, pentru a-i mai fi păsuită firma, Popescu a încheiat un contract prin care garanta, în nume personal, pentru rambursarea datoriei. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Antonov i-a pus sechestru pe o vilă pe care fostul fotbalist o are în Poiana Brașov. Abia atunci Popescu a plătit o parte din bani. Vila nu a mai fost scoasă la vânzare deși anunțul organizării licitației a apucat să fie publicat, în ianuarie 2013. Patronul Kassandra Impex spune că fostul fotbalist mai are și acum să-i dea o parte din bani.

Anunțul publicat de un executor judecătoresc, în ianuarie 2013, pentru vânzarea, prin licitației, a vilei lui Gică Popescu din Poiana Brașov

Cartierul de vile din Poiana Brașov în care se găsește proprietatea lui Popescu scoasă la mezat

Gică Popescu afirmă, însă, că avocații lui i-au spus că datoria a fost stinsă, sfătuindu-l să nu mai plătească sumele pretinse de partea adversă. Popescu adaugă – ca explicație pentru celelalte datorii pe care Total Development Grup Expert le-a făcut la terți – că a fost vorba de un caz de administrare frauduloasă a banilor companiei. Și că a depus plângere penală împotriva celui care gestiona lichiditățile firmei.

Gică Popescu AIR SRL e o companie de aviație înființată în 2009. La început, Gică Popescu a deținut 90% din firmă, iar soția lui, Luminița, restul de 10%.

Gică Popescu a administrat, personal, compania până în august 2012, moment în care i-a cedat acest loc nevestei. Concomitent, toate părțile sociale au fost trecute pe numele Luminiței Popescu.

În aprilie 2013, firma a fost chemată în judecată de compania Aviația Utilitară SA, pentru recuperarea unei creanțe. Gică Popescu Air a pierdut procesul, șapte luni mai târziu, în noiembrie.
Vezi AICI detaliile acestui litigiu.

Popescu spune că datoria pe care Aviația Utilitară pretinde să o recupereze în acest caz se ridică la 17.000 de lei și provine din închirierea unui hangar pentru adăpostirea unui elicopter. Potrivit fostului fotbalist, Aviația Utilitară a continuat să factureze servicii de chirie pentru hangul respectiv și după ce elicopterul operat de Gică Popescu AIR a fost returnat societății de leasing care finanțase luarea lui în exploatare.

Doldora Capital SRL a fost firma prin care Gică Popescu și doi oameni de afaceri, Valentin Roateș și George Șaguna, au construit, în 2010, mall-ul Doldora Bazaar din cartierul Rahova. În 2013, compania a falimentat, adunând datorii neplătite de 47,7 milioane de lei.

Cel mai important păgubit, potrivit tabelului creditorilor publicat în Buletinul Insolvenței, a fost Unicredit Leasing Corporation, cu o creanță neîncasată de 45,6 milioane de lei.

Alți 913.000 de lei au rămas neplătiți la direcțiile de taxe ale primăriei Capitalei și, respectiv, primăriei sectorului 5.

Tabelul celor care au rămas cu banii luați de Doldora Capital

Firma de pază Nei Guard a rămas cu o creanță neîncasată de 460.000 de lei. Furnizorii de gaze și de electricitate ai Doldora Capital au pierdut 495.000 de lei în urma acestui faliment.

Popescu a deținut 25% din Doldora Capital. Înființată în 2007, Doldora Capital s-a numit, inițial, Immobiliar Grup Exim și a fost patronată, în cote egale, de George Șaguna și Valentin Roateș. Gică Popescu li s-a alăturat celor doi în aprilie 2010. Despre implicarea sa în această societate, Popescu spune: „Am vrut să ajut niște prieteni”.

Clubul Sportiv Școala de Fotbal Gică Popescu a fost înființat, sub forma unei asociații nonprofit, în 2002, de către Gică Popescu și antrenorul de fotbal Paul Nelu Răducan. În 2013, asociația a intrat în insolvență.

Taxele și impozitele neplătite statului se ridicau, în luna septembrie a anului trecut, la 965.000 de lei. Printre creditorii acestei asociații nonprofit figurează și Gică Popescu, ca persoană fizică, cu un debit de recuperat de 438.000 de lei.

Tabelul creditorilor CSSF Gică Popescu

 

Pimen GP SRL este una dintre firmele pe care, azi, Popescu le-a cantonat în domeniul producției de energie verde. Dar este și firma prin intermediul căreia, între 2010 și 2013, a fost co-finanțator al echipei de fotbal Chindia Târgoviște.

În martie 2005, Centrul Național al Cinematografiei a dat în judecată Pimen GP pentru recuperarea unei datorii de circa 24.000 de lei. Suma era reprezentată de contravaloarea chiriei pe patru luni pe care firma lui Gică Popescu o lăsase neplătită la Cinematograful Favorit din cartierul Drumul Taberei. Pimen GP luase în chirie această sală de cinema în mai 2004.
Centrul Național al Cinematografiei a câștigat procesul.
Vezi AICI detaliile acestui litigiu.

În noiembrie 2008, Guardo Am Trading a dat în judecată Pimen GP, pentru recuperarea sumei de 8.060 de lei. Banii reprezentau contravaloarea unor servicii de pază, prestate în august și septembrie 2008. Guardo Am Trading a câștigat procesul.
Vezi AICI detaliile acestui litigiu.

Popescu a fost administrator al Pimen GP de la înființare, în 1997, până în 2008. Asociat a fost între 1997 și 2013. În prezent, firma este în lichidare.

G.P. Holding Invest SRL a fost creată în 2005. Popescu deține această firmă împreună cu soția sa, Luminița. Prin intermediul acestei companii, controlează o altă societate comercială care, și ea, îi poartă numele: Gică Popescu Hotels.
G.P. Holding Invest e proprietara unui teren în Bacău și a altuia, în București, situat pe strada Teodosie Rudeanu nr. 8/12-14, din Sectorul 1 – adresă la care fostul fotbalist a vrut să construiască un hotel afiliat lanțului internațional Mariott.

G.P. Holding Invest a rămas datoare la Trend Hospitality, companie de consultanță în domeniul hotelier, aflată în sfera de influență a magnaților Puiu Popoviciu și Radu Dimofte. Trend Hospitality a fost înființată de tatăl lui Radu Dimofte. Astăzi, e patronată de Constantin Sebeșanu.

Teodosie Rudeanu nr. 8, locul unde Popescu intenționează să ridice, mai nou, un complex de apartamente

Trend Hospitality a acționat în instanță G.P. Holding Invest în februarie 2013 și a obținut câștig de cauză trei luni mai târziu. Potrivit sentinței judecătorești, firma lui Gică Popescu trebuie să achite Trend Hospitality 262.000 de lei, contravaloarea unor servicii de consultanță.
Vezi AICI detaliile acestui litigiu.

Popescu spune că datoria către Trend Hospitality vine din faptul că această societate a facturat servicii către GP Holding Invest pentru mai multe luni decât el a considerat necesar. Miza litigiului cu Trend Hospitality este, potrivit lui, în momentul de față, un rest de plată de 40.000 de lei.

Ionuț Stănescu