Filmul afacerii care l-a costat un dolar pe fiecare român

Compania Sidex International Ltd. fondată în Londra, în septembrie 1997, are sediul pe Stanhope Gate 5. Este, de fapt, o căsuță poștală în cartierul general al Balli Group, acolo unde funcționează toate firmele din holding și unde locuiesc managerii. Trei dintre directorii firmei au fost Dan Drăgoi (tatăl actualului ministru al Finanțelor), Gheorghe Ionescu (tatăl logodnicului Elenei Băsescu) și Raymond De Rubeis (partener de afaceri cu familia Drăgoi). Sidex Internațional Ltd. era controlată de grupul Balli (60%) și de combinatul Sidex-Galați (40%).

Dan Drăgoi, director în Sidex International Ltd.

„CĂPUȘA”. Imediat după înființare, compania londoneză a preluat mare parte din activitățile comerciale ale combinatului din Galați. După modelul clasic de „căpușare”, Sidex Internațional Ltd. a funcționat ca broker de materii prime pentru aprovizionarea colosului de stat, dar și intermediar pentru exporturile acestuia.

ÎN COLAPS. Aranjamentul durează doi ani și ceva, după care afacerea intră în blocaj. În 1999, combinatul gălățean ajunge în situația în care nu-și mai poate plăti datoriile către băncile străine și nici comisioanele către Sidex International Ltd. Întreprinderea pierdea 1 milion de dolari pe zi. Datoriile revendicate de bănci și firma londoneză cumulau, în 1999, peste 100 de milioane de dolari. După doi ani de dispute, Sidex International Ltd. se adresează Curții Internaționale de Arbitraj de la Londra pentru a obține aproximativ 50 de milioane de dolari de la societatea gălățeană.

PRESIUNEA. Litigiul cu firma londoneză afectează și negocierile dintre statul român și holdingul Mittal, patronat de magnatul Laskhmi Mittal. Pentru a prelua Sidex, Mittal pune atunci condiția să plătească doar o treime din prețul de vânzare al combinatului siderurgic: adică 25 milioane de dolari. Restul banilor, până la 77 de milioane de dolari, ar urma să fie vărsați de noul proprietar abia după ce întreprinderea gălățeană câștigă procesul la Londra. Ceea ce nu se întâmplă.

 IES DIN ACTE. Dan Drăgoi se retrage în iulie 2002 din poziția de director al Sidex International Ltd – Londra. Ce rămâne în urmă: o căsuță poștală din Londra care câștigă zeci de milioane de dolari dintr-un contract păgubos de tip „căpușă” și un litigiu internațional care faultează privatizarea strategică a combinatului din Galați. În ceea ce-l privește pe Gheorghe Ionescu, fostul director FPS – acesta a ieșit din actele companiei londoneze în iunie 2000, la un an după ce întreprinderea de stat a intrat în incapacitate de plată.

 49,3 MILIOANE USD. În 2005, „căpușa” fondată de Dan Dragoi și partenerii săi are câștig de cauză. Soluția Curții Internaționale de Arbitraj este favorabilă firmei Sidex International Ltd. în baza contractului încheiat în dezavantajul societății de stat. Și astfel, offshore-ul primește dreptul să execute combinatul siderurgic pentru suma de 49,3 de milioane de dolari. Drept urmare, Mittal plătește banii direct către firma din Londra, dar clauzele din contractul de privatizare îi dau dreptul să-i recupereze de la statul român. Iar statul se execută.

 PAGUBA DE STAT. În lunile care urmează, AVAS (fostul FPS) negociază cu Mittal stingerea obligațiilor combinatului, la pachet cu alte pierderi anterioare privatizării – toate consemnate într-un raport de audit întocmit de PricewaterhouseCoopers. În martie 2007, guvernul român anunță că a ajuns la un acord cu Mittal ca AVAS să plătească 24 de milioane de dolari în contul datoriilor către Sidex International Ltd. (Londra) și al celor constatate de auditor. Suma pe care Mittal o primește astfel nu diferă foarte mult de cea pe care același holding a plătit-o direct pe acțiunile combinatulului Sidex: acea primă tranșă de 25 de milioane de dolari. Restul banilor (49,3 de milioane) a fost înghițit de compania engleză ai cărei directori au fost doi tați influenți: cel al ministrului de finanțe și cel al iubitului Elenei Băsescu.

 ACTUL FINAL. În septembrie 2011, la cinci ani după ce a încasat cei 43,9 milioane de dolari pe spatele combinatului gălățean, compania Sidex International Ltd. a intrat în dizolvare voluntară. Documentele obținute de RISE Project arată că singurele activități ale firmei de lângă Hyde Park au fost cele legate de combinatul din Galaț. Plus litigiile aferente.

Daniel Bojin, Mihai Munteanu