De unde vin banii RMGC?

foto8RMGC este controlată de compania canadiană Gabriel Resources Ltd, care deține 80,69% din acțiuni. Restul participațiilor (19,31%) aparțin societății de stat Minvest Roșia Montană SA – a cărei înființare a fost aprobată de guvern în luna aprilie a.c., special pentru a gestiona cota din RMGC

Astfel, pentru fiecare leu cheltuit de RMGC cu astfel de contracte de publicitate, PR sau transport, compania statului, Minvest, va deconta 20 de bani – reprezentând cota sa de pierderi și beneficii din afacere. Mecanismul financiar prin care compania statului va suporta o cincime din cheltuieli își are originea în pierderile generate de lipsa de activitate a RMGC. Practic, RMGC  cheltuie din banii pe care îi primește sub formă de împrumuturi, cu dobândă, de la compania mamă, Gabriel Resources Ltd – listată pe bursa canadiană. Până acum, filiala românească a primit împrumuturi de aproape 500 de milioane de dolari de la compania canadiană – pentru care calculează anual dobânzi. Aproape 40 de milioane de dolari au fost împrumutate de Gabriel Resources Ltd și companiei statului Minvest. Banii trebuie returnați de compania statului din dividende după ce RMGC va contabiliza profituri.

În urmă cu doi ani, Gabriel Dumitrașcu, fostul director general al RMGC spunea că statul român trebuie să facă un audit ca să vadă exact ce va deconta din această afacere: “Ar trebui făcut un audit la Roşia Montană pe baza căruia statul să vadă ce anume va deconta în această afacere. Din punctul meu de vedere proiectul trebuie aşezat pe alte principii economice. Nu este normal ca această companie mixtă, în care statul este acţionar, să deconteze financiar inclusiv costurile companiei canadiene, cum ar fi cheltuielile de personal, de transport sau de protocol”.

În anul fiscal 2012, RMGC a avut încasări de 393.000 lei și a înregistrat pierderi de aproape 111,5 milioane de lei. Sumele cheltuite de RMGC în acest an – potrivit Fiscului – se ridică la aproape 15 milioane de lei.