Complicele sindicalistului Liviu Luca, intermediar pentru termocentrale

Zăcământul rar de calcar de la Budureasa este râvnit de un afacerist acuzat de corupție și judecat alături de sindicalistul Liviu Luca –  fost patron al minei. Actorii afacerii au ca țintă termocentralele din România cărora intenționează să le vândă calcar și își pun speranțele într-o recentă descoperire științifică.

Liviu Luca, fost șef al sindicaliștilor din Petrom, a beneficiat de consultanța financiară a lui Sorin Ovidiu Vîntu în afacerea Petromservice - desprinsă din SNP Petrom. Foto: Evz.

Liviu Luca, fost șef al sindicaliștilor din Petrom, a beneficiat de consultanța financiară a lui Sorin Ovidiu Vîntu în afacerea Petromservice – desprinsă din SNP Petrom.    FOTO: evz.ro

Afacerea cu calcar din județul Bihor a trecut în ultimii ani prin mâinile mai multor personaje controversate: Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu, Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă. Păcuraru și Gușă au preluat de la Luca și Vîntu și controlul televiziunii Realitatea TV. Un alt afacerist, Neculai Miron, inculpat alături de Liviu Luca într-un caz de corupție, vrea să cumpere jumătate din calcarul de la Budureasa și să-l liveze apoi termocentralelor din țară. Oferta lui este de până la 50 de milioane de euro pentru următorii cincisprezece ani, în condițiile în care specialiștii susțin că, exploatat altfel, ca magneziu, zăcământul poate produce venituri de zeci de ori mai mari.

În acte, mina Budureasa este deținută de SRL-ul Geoasset, al cărui unic asociat este PSV Company (fosta companie Petromservice, aflată în insolvență). PSV a intrat în incapacitate de plată în 2009, când era încă sub controlul cuplului Luca-Vîntu. Cei doi controlau afacerea prin intermediul firmei cipriote Elbahold Limited. În 2012, offshore-ul  cipriot a cedat afacerea către Strategies Research Investment SRL (firmă deținută în cote egale de Cozmin Gușă și de Maricel Păcuraru), dar tranzacția a fost invalidată ulterior în instanță. Firma lui Păcuraru și Gușă a devenit totuși administratorul companiei Geoasset – anchetată, la rândul ei, de DNA. Procurorii au demarat anul trecut o investigație împotriva firmei care deține mina de calcar într-un caz de delapidare și spălare de bani, în care sunt acuzați atât fostul șef Liviu Luca, cât și noul administrator Maricel Păcuraru. Detalii, AICI

Oferta surpriză

Pe pagina oficială a clubului Rotary, filiala Timișoara, Neculai Miron este prezentat ca economist și un finanțator dedicat al proiectelor umanitare/Foto: Rotary Club Cetate

Pe pagina oficială a clubului Rotary, Neculai Miron este prezentat ca un finanțator dedicat al proiectelor umanitare.      FOTO: Rotary Club Cetate Timișoara

Administratorul judiciar al PSV Company susține că firma care deține mina Budureasa a primit recent o ofertă importantă: până la 50 de milioane de euro pentru 10 milioane de tone de calcar. Compania Grup Mir SRL, condusă de Neculai Miron, și-a declarat intenția să cumpere milioanele de tone în decurs de cincisprezece ani și să plătească un avans de un milion de euro în cazul în care îi va fi acceptată oferta.

Pentru finalizarea tranzacției, conducerea Geoasset trebuie să facă o analiză care să arate că acest contract poate fi derulat. După aceea, administratorul judiciar al PSV va decide dacă îl va aviza sau nu.

Cozmin Gușă, partener în firma care administrează mina, ne-a declarat că nu știe detaliile ofertei: “Oricum, orice bani sunt buni pentru că este nevoie de o investiție de circa 90 de milioane de euro pentru a construi fabrica de magneziu”.

La rândul său, Neculai Miron, șeful Grup Mir, ne-a precizat: „Avem un plan de afaceri ca să devenim furnizori pentru termocentrale, care sunt obligate să folosească calcarul în procesul de desulfurare”.

Gelu Mărăcineanu, specialist în minerit și fost director Geoasset, a explicat pentru RISE Project: “Până la această propunere, un grup de profesori din Cluj a finalizat o cercetare din care rezultă că tipul de calcar dolomitic cu brucit și roci de construcție se poate folosi în procesul de desulfurare a gazelor de ardere de la termocentralele care folosesc drept combustibil cărbunele. În urma procesului de desuflurare se formează doi compuși chimici: sulfatul de calciu și de magneziu. Acești doi produși printr-o serie de procese chimice conduc la separarea lor și obținerea sulfatului de calciu care este gips și sulfatul de magneziu – sarea amară”. Mina de la Budureasa a fost proiectată pentru exploatarea a 20 de milioane de tone pe o perioadă de douăzeci de ani, mai susține Gelu Mărăcineanu.

SCHEMA AFACERII MINIERE

Neculai Miron, proprietarul Grup Mir, este un apropiat al sindicalistului Liviu Luca. Cei doi au fost investigați de procurorii anticorupție și trimiși în judecată în urmă cu doi ani. DNA l-a acuzat atunci pe Liviu Luca că, în calitate de prim-vicepreședinte al centralei sindicale CNSLR Frăția, l-a favorizat pe Neculai Miron să obțină un contract cu o companie a sindicatului. În urma afacerii, procurorii susțin că firma condusă de Neculai Miron a obținut foloase necuvenite de peste 700.000 de euro. Detalii, AICI.

Procesul se află pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, iar până în acest moment nu a fost pronunțată o soluție.

Cazul Petromservice

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi alți complici au fost trimişi în judecată, în 2012, pentru delapidarea Petromservice și pentru spălare de bani. Prejudiciul calculat atunci de procurori a fost de peste 80 de milioane de euro.

În actul acuzării, procurorii susțin că Liviu Luca a controlat Petromservice, cu sprijinul lui Vîntu, prin intermediul offshore-ul cipriot Elbahold: “Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari”.

În acest caz, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, în iulie 2014, pe Vîntu la șase ani şi două luni de închisoare cu executare. Tot atunci, Liviu Luca a primit o pedeapsă de şase ani cu executare. Decizia instanței nu este definitivă.

Cristi Ciupercă