Cine sunt intermediarii

Dupa ce si-a vandut terenul catre JVI, Paula Raluca Bunea, de profesie consultant fiscal, incepe sa presteze servicii catre firma egiptenilor. In 2003, Bunea reprezinta JVI, obtinind autorizatia de constructie a mall-ului de la Primaria Voluntari.

Paula Raluca Bunea este fiica expertului contabil, Alexandru Bunea, cu care a si fost partenera in trei firme (Audit Consult SRL, Monynvest SA si Raysat SRL).. Alexandru Bunea a fost implicat in celebrul dosar penal „Flota”, alaturi de primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele – cel care a autorizat constructia mall-ului.
O alta ancheta penala de care se leaga numele lui Alexandru Bunea a fost cazul „FNA-Banca Agricola” dosar in care a fost cercetat mogulul Sorin Ovidiu Vintu.

Bunea este contabilul traditional al miliardarului Fathi Taher si a fost direct asociat intr-un proiect imobiliar (European Imobiliar Developers) cu Gigi Becali si Gabriela Crainiceanu, fosta sefa de cabinet a demnitarului PSD, Viorel Hrebenciuc . Printre administratorii proiectului respectiv, a figurat si Mihai Lucian Becali de la care Raluca Paula Bunea a preluat terenul pe care, acum, se inalta mall-ul Jolie Ville. De-a lungul timpului, Bunea, Becali, Taher si Hrebenciuc au fost conectati in mai multe afaceri. Celebre sunt si cumetriile din Voluntari: Gigi Becali este nasul de cununie al primarului Florentin Pandele.

Fatih Taher si Gigi Becali
Foto: Agerpres

Ioana Lupu, femeia care a vandut al doilea lot de teren catre JVI, provine si ea din aceeasi grupare de afaceri ca Paula Raluca Bunea. Aceasta din urma a fost asociata cu Dana Ecaterina Lupu, mama Ioanei Lupu, in firma Monynvest SA. La randul sau, compania Monynvest controla 100% din societatea Monadvisory SRL. In decembrie 2003, firma lui Bunea si Lupu cedeaza SRL-ul Monadvisory catre Fathi Taher si Alexandru Bunea – tatal Paulei Bunea.

„Prietenul Cristi”

Constructia mall-ului de lux din Pipera a costat 123 de miliarde de lei vechi. (3,75 milioane euro). Afacarea lui Salem se adreseaza celor care locuiesc in cartierul rezidential Pipera-Voluntari – preferat de milionarii romani. Mall-ul este frecventat de vedete tv, fotbalisti, manelisti si oameni de afaceri.

Reporterii RISE Project au discutat cu managerul de PR al JVI, Corneliu Bunea, pretinzand ca vor sa inchirieze un spatiu comercial in mall. Negocierile s-au purtat la cafeneaua de la parter, in timp ce la o masa alaturata discutau antrenorii secunzi ai echipei nationale de fotbal, Eugen Neagoe si Gabriel Boldici.

Corneliu Bunea aduce argumente menite sa ne convinga sa inchiriem un spatiu de la etajul 1. El sopteste: „Uite, la masa din spatele d-voastra este Danut Lupu. Aici vine lume selecta!”. Danut Lupu, adica „lumea selecta” din directia aratata de Bunea, citeste ziarele de sport alaturi de doi indivizi solizi. La inceputul anilor ’90, fostul internatioal roman a fost arestat in Grecia pentru complicitate la furt.

Culant, Corneliu Bunea recomada strategia de negociere: „O sa vina doamna directoare de marketing, Nicoleta Raducu. Faceti cum va spun eu: ii spuneti ca veniti din partea lui Cristi, un prieten comun”.

Managerul cu „tipologie modesta”

Contactata oficial de RISE Project, directoarea Nicoleta Raducu se recomanda ca fiind persoana „care ii aranjeaza agenda domnului Ciopraga, managerul general al JVI”. Ea a transmis „refuzul ferm al domnului Cristinel Vasilica Ciopraga de a discuta despre legaturile acestuia cu familia Salem”.

Nicoleta Raducu ne-a declarat: „Domnul Ciopraga este un om de o tipologie modesta care prefera sa iasa in fata prin actiunile lui, prin fapte. Ar prefera sa scrieti cand castiga un premiu. Da, stiu, este problema preluarii actiunilor de la domnul Hussein Salem. Domnul Ciopraga a fost foarte ferm ca nu doreste sa discute despre acest subiect intrucat toate tranzactiile se pot verifica din documente publice”.

Primul membru al familiei Ciopraga implicat in afacerile cu egiptenii este Hermina Nicoleta Ciopraga. Inca din 2004, ea a preluat integral firma HH Hens de la egipteni. La numarul de telefon indicat de Hermina Ciopraga in documentele firmei, raspunde alta persoana: „Sunt o colaboratoare a doamnei Ciopraga. Din cate stiu dansa e plecata din tara. O sa va sun inapoi ca sa va dau alt numar de telefon”. N-a mai revenit si nici n-a mai raspuns la apelurile RISE Project.

Paul Radu, Mihai Munteanu, Daniel Bojin