Afacerile familiei Geoană

Uzina MEFIN Sinaia/FOTO: Ana-Maria Radu/wikipedia.ro

RISE Project continuă seria dezvăluirilor referitoare la cercurile de afaceri din jurul principalilor oameni politici din România. În cadrul acestui demers am obținut o serie de documente din Cipru care scot la iveală noutăți în legătură cu afacerile deloc transparente din jurul familei lui Mircea Geoană. Înscrisurile de la registrul companiilor din Cipru arată că Gheorghe Barba, vărul nevestei lui Mircea Geoană, împreună cu John Rakolta jr., unul dintre oamenii de încredere ai lui Mitt Romney, candidatul republican la preşedinţia SUA, deţine uzina MEFIN Sinaia, întreprindere specializată în producţia de pompe de injecţie. Atât Barba cât şi Rakolta s-au numărat printre susținătorii carierei politice a lui Mircea Geoană.

Rudele lui Geoană, patroni la Mefin alături de susţinătorul lui Mitt Romney

Ultima situaţie a asociaţilor DCI Walbridge Partners Limited Cipru

Cu toate că privatizarea Mefin Sinaia ar fi trebuit să fie un proces transparent, vânzarea uzinei de către statul român a fost făcută, în 2003, către o societate de tip offshore din Cipru: DCI Walbridge Partners Limited, înregistrată la Limassol. Această companie a preluat majoritatea acțiunilor MEFIN SA, societatea care operează întreprinderea cu acelaşi nume.

Oficial, Gheorghe Barba, vărul Mihaelei Geoană, a fost doar directorul MEFIN Sinaia după privatizare. RISE Project a obţinut însă din Cipru documentele firmei DCI Walbridge Partners care arată că, în realitate, Barba a fost patron al unei părţi din uzină încă din 2003. Acum deţine pachetul de control al firmei din Limassol. Tatăl lui Barba, Valentin Barba (n.a.-frate cu Margareta Costea, mama Mihaelei Geoană), a fost de asemenea, la un moment dat, acţionar al uzinei. Astăzi, Valentin Barba este administrator al MEFIN Sinaia. La momentul privatizării acestei întreprinderi, în 2003, Mircea Geoană era membru în Guvernul României, ocupând funcţia de ministru de externe.

Presa a scris încă de acum trei ani despre cumpărarea MEFIN de către Rakolta. Nu a scris însă şi despre faptul că Barba e unul dintre patronii uzinei. Vezi AICI articolul apărut, în decembrie 2009, în „Evenimentul zilei”.

Gheorghe Barba

Gheorghe Barba a achiziţionat MEFIN Sinaia în asociere cu John Rakolta jr., patron al companiei de construcţii Walbridge International din Detroit (statul Michigan) şi consul onorific al României.

La un an după această privatizare, în noiembrie 2004, John Rakolta jr. i-a făcut campanie electorală lui Mircea Geoană, în presa scrisă şi la televizor, spunând că este foarte potrivit pentru funcţia de prim-ministru, pe care ar fi ocupat-o dacă PSD ar fi câştigat alegerile.  Rakolta s-a numărat printre susţinătorii lui Geoană şi în 2009, la alegerile prezidenţiale.

John Rakolta jr. se trage dintr-o familie de ardeleni care a emigrat în SUA la începutul secolului XX. Implicarea lui într-o campanie electorală nu e un lucru nou. Rakolta este un susţinător marcant al Partidului Republican din SUA şi un prieten vechi al lui Mitt Romney, contracandidatul lui Barack Obama la alegerile din 6 noiembrie. Potrivit publicaţiei „Detroit News”, cei doi se cunosc încă din 1973, pe vremea când Rakolta îi făcea curte viitoarei sale soţii, Terry Rakolta.

rakolta site geoana

John Rakolta jr. a fost unul dintre susţinătorii oficiali ai lui Geoană la prezidenţialele din 2009, figurând, în această calitate, pe site-ul mirceageoana.ro.

Mulţi ani mai târziu, relaţia lor s-a consolidat, Rakolta ajungând să fie unul dintre cei zece strategi care au creionat planul ascensiunii lui Romney în prima ligă a politicii americane. Asta s-a întâmplat în 2003, când actualul adversar al lui Barack Obama a dat startul elaborării unei tactici care să îl propulseze în poziţia de candidat la preşedinţia Americii.

Un editorial al „Detroit News” a notat, în august 2012: „Rakolta l-a întâlnit pe Romney în 1973, când o curta pe viitoarea lui soţie, Terry. Sora acesteia, Ronna, era deja căsătorită cu fratele lui Romney, Scott Romney – cel mai bun prieten al lui Rakolta. Ceea ce a început ca o prietenie oarecare s-a consolidat odată cu trecerea anilor, mai ales după ce Rakolta s-a convertit la mormonism (n.r. – confesiune de care aparţine Mitt Romney) şi după ce el şi Terry s-au căsătorit, prietenia supravieţuind chiar şi după ce Scott a divorţat de Ronna. Rakolta s-a implicat în campania pentru Senat pe care Romney a desfăşurat-o în 1994 în Massachusetts. În 2003, a fost unul dintre primii oameni la care Romney a apelat pentru micul grup care încerca să dea formă viitoarelor sale ambiţii prezidenţiale. <<Eram zece în acel grup şi ţinteam la o candidatură în 2008 >>, spune Rakolta”.

Editorialistul „Detroit News” povesteşte că l-a întrebat pe Rakolta dacă se vede ocupând un post la Washington , în eventualitatea în care Romney va câştiga alegerile prezidenţiale. Rakolta a răspuns: „Sunt un pic superstiţios când vine vorba să-mi număr puii înainte de a ieşi din clocitoare. Tot ce pot zice este că voi fi disponibil să-mi slujesc ţara în oricare dintre modurile pe care viitorul preşedinte le va considera potrivite”.

Potrivit site-ului muckety.com, în aprilie 2012, John Rakolta jr. a donat 73.000 de USD pentru campania electorală a lui Mitt Romney.

Institutul Aspen din Bucureşti

John Rakolta Jr. a fost numit consul onorific al României la Detroit în 1997, atunci când Mircea Geoană ocupa funcţia de ambasador la Washington.

În 2006, la înfiinţarea unei filiale bucureştene a Institutului Aspen – filială condusă de Mircea Geoană – John Rakolta jr., deşi trăieşte peste Ocean, a fost unul dintre membrii ei fondatori. Gheorghe Barba – vărul Mihaelei Geoană, dar şi Mefin Sinaia, ca persoană juridică, au fost, de asemenea, fondatori ai Institutului Aspen din Bucureşti. Barba a fost şi trezorier al Institutului Aspen Bucureşti.

ALTE MATERIALE DIN SERIE:

Cum s-au schimbat proprietarii offshore-ului care controlează MEFIN Sinaia

Numărul offshore-urilor cipriote prezente în România: 5.121