[VIDEO] Cel care a ieșit în față

Cristian Petraru. Fotografie de Mihai Poziumschi/ Agerpres Foto

Cristian Petraru, omul care a coordonat 23 de rânduri de alegeri în România, a vorbit cu RISE despre relațiile clientelare și manevrele politice din interiorul Autorității Electorale Permanente (AEP). Petraru ne-a acordat un interviu video, pe parcursul documentării proiectului de investigație #Hidra Electorală.

„Nu pot să tac. (…) Dacă nu ies și nu spun, nu are cum să fie pedepsit nimeni niciodată. (…) E posibil să ieși, să spui și să nu fie pedepsit, dar măcar ai conștiința liniștită.”

Cristian Petraru (47 de ani), cel care spune asta, a fost timp de peste două decenii șeful aparatului tehnic de la BEC și șase ani director în Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). O carieră întreruptă brusc în 2019, când a fost schimbat peste noapte de la conducerea departamentului și a fost forțat să-și dea demisia. 

Conflictul său cu șefii AEP, exploatat inclusiv politic, pune în discuție sistemul clientelar în care funcționează o instituție vitală pentru democrația noastră. Petraru i-a făcut președintelui AEP, Constantin Florin Mitulețu Buică, plângere penală pentru abuz în serviciu și se judecă cu AEP și în civil. 

Acum, Petraru iese în față. Acuză șefii Autorității Electorale Permanente de nepotisme și abuzuri: stoparea controalelor la PSD în 2019; refuzul de a lupta în instanță cu partidul care l-a numit în funcție; presiunea pusă pe funcționari, teama pe care aceștia o resimt să nu-și piardă locul de muncă. 

Relațiile clientelare din instituție reprezinta un alt subiect al interviului cu Cristian Petraru. 

După numirea lui Buică președinte AEP, în februarie 2019, numărul de funcții de conducere s-a dublat. Directorii incomozi au fost înlăturați, pentru a face „niște locuri pentru niște prieteni”.Printre ei, oameni „care n-au nicio treabă cu meseria”, care și-au făcut intrarea în instituție pe la cabinetul președintelui Mitulețu.

Cristian Petraru vorbește despre subteranele politice din AEP într-un interviu pentru RISE Project

BUCUREȘTI, IUNIE 2019. Suntem la aproape o lună după alegerile europarlamentare. PSD le-a pierdut, dar are încă majoritate parlamentară la nivel național. Partidul reclamă fraude și anunță înființarea unei comisii de anchetă. 

La conducerea comisiei parlamentare este numită Lia Olguța Vasilescu, conectată de mulți ani la noii șefi ai Autorității Electorale Permanente (AEP). 

Oficial, șeful AEP, Constantin Florin Mitulețu Buică, respinge acuzațiile privind fraudarea alegerilor. Dar, în paralel, îi schimbă pe directorii care gestionaseră direct procesul electoral. 

Primul, Cristian Petraru, coordonase activitatea filialelor, instruise operatorii electorali și ținuse legătura cu autoritățile în cadrul departamentului Organizarea Proceselor Electorale. Avea o experiență de aproape 19 ani: 23 de rânduri de alegeri la activ, dintre care 21 le-a prins ca șef al aparatului tehnic de la Biroul Electoral Central. 

Al doilea demis este Gabriel Sauca – directorul Direcției de coordonare a Sistemului Informațional Electoral Național –  cu zece ani de experiență la direcția informatică din AEP, dintre care trei ca director al acestei direcții, poziție ocupată prin concurs. Lucrase 3 ani la implementarea Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), încă din 2016. 

Ambii primesc avertismente în aceeași zi și sunt mutați pe poziții inferioare, fără să primească dreptul de a se apăra. Sunt comandate inclusiv rapoarte de audit pentru departamentele lor, dar după ce sunt schimbați din funcție. 

 „Am cerut Parlamentului destituirea a doi directori, pentru nereguli [la alegeri]. (…) Nereguli nu rezultă, dar suspiciuni clar”, află presa de la Florin Mitulețu Buică. Șeful AEP invocă o eroare tehnică (necertificarea sistemului SIMPV), deși inițial, în fața Comisiei parlamentare de anchetă spusese că „nu a constatat sincope în funcționarea sistemelor informatice”. 

  

EXECUȚIA

Cei doi directori fuseseră sancționați că nu au îndeplinit anumite sarcini, deși erau amândoi în concediu: Sauca – medical și Petraru – de odihnă. Acesta era motivul oficial, punctat în acte de secretarul general Cristian Andreescu, nicidecum gestionarea alegerilor sau a sistemului informatic, cum declarase presei.

Ceea ce mi s-a întâmplat mie și lui Sauca a fost (…) o execuție sumară, adică fără judecată, fără dreptul de a te apăra”, susține Cristian Petraru.

Cei doi directori demisionează înainte ca parlamentarii să mai avizeze destituirea lor. 

Prin continuitatea activității mele în cadrul AEP aș fi complice la încălcarea legislației și a jurământului depus (…). Nu pot participa la încercările președintelui Autorității de decredibilizare a sistemelor informatice utilizate în organizarea și buna desfășurare a alegerilor și defăimarea persoanelor și instituțiilor implicate”, scrie Sauca (foto) în nota prin care își anunță demisia.

Liberalii reclamă „PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente”: Mitulețu demite directori care nu simpatizează PSD și în locul lor își aduce persoane loiale.

Ambii directori merg în instanță. Petraru câștigă parțial: a primit avertisment fără să aibă posibilitatea să se apere, astfel că „ordinul de sancționare este nul, fiind adoptat cu exces de putere”, arată instanța. 

Judecătorii mai susțin că Petraru a ocupat funcția de director prin detașare, nu prin concurs, chiar dacă avea avizul parlamentarilor. Drept urmare, ocupă postul provizoriu și poate fi reîncadrat pe o funcție inferioară oricând consideră președintele necesar, fără ca instanța să se poată pronunța asupra motivelor care ar putea sta la baza unei asemenea decizii. Petraru a făcut recurs. 

Saucă încă se judecă. 

După ce și-au dat demisia și au acționat AEP în instanță, cei doi directori au relatat toate aceste lucruri și pe 16 septembrie 2020, în fața Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea presupuselor fraude la alegerile europarlamentare din anul precedent.  

Ați relatat mai mult discuții personale decât ce ne interesa pe noi, dar v-am lăsat să vă descărcați, că ați avut o funcție în AEP”, i-a spus la final deputata PSD Lia Olguța Vasilescu, care prezida comisia, lui Cristian Petraru.  

Președintele AEP și avocatul său, în fața Parchetului Judecătoriei sector 3. Fotografie de Matei Bărbulescu

Separat, în martie 2021, procurorii l-au pus sub urmărire pe Mitulețu, pentru posibila săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu și l-au chemat la audieri, în urma plângerii făcute de Cristian Petraru.

Întâmpinat de reporterii RISE Project în fața Parchetului Judecătoriei Sectorului 3, Mitulețu era însoțit de avocatul său, Ion Vulpoiu, a cărui fiică este consiliera președintelui AEP, pe comunicare. 

Eu nu am demis pe nimeni, [directorii] au demisionat (…) și au făcut plângere la Parchet. (…) Nu am niciun regret asupra lucrurilor care s-au întâmplat”, s-a apărat Mitulețu. 

În locul celor doi directori, Mitulețu numește alții, pe perioadă nedeterminată, fără concurs și fără avizul Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului. Situația e semnalată într-un proces verbal al Curții de Conturi din iulie 2020. AEP a deschis un proces împotriva Curții de Conturi, pentru acest raport. 

  

IOANA MOLDOVEANU
Fact-checking: Inna Cîvîrjic
Grafică: Cosmin Nițu

#HidraElectorala este un proiect de investigație realizat cu sprijinul Journalismfund.eu. + logo
Hidra Electorală I: Cuțitarul
Hidra electorală II: Aranjamente Electorale pentru Partid (AEP)
Hidra electorală IV: Cumetrii cu Autoritate
Parlamentul și-a amintit Hidra din AEP