Șeful Romgaz, amenințat de mercenarul lui Frank Timiș pentru un contract strategic

Adrian Volintiru, directorul general al SNGN Romgaz, a fost amenințat în februarie că va fi răpit și dus la pădure, dacă a uitat, cumva, că trebuie „să înapoieze ceva” sau „cine l-a pus acolo”.

Dosarul inițiat la plângerea lui Volintiru este instrumentat acum la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Procurorii au dispus deja măsura controlului judiciar asupra lui Horațiu Potra din Mediaș, șeful diviziei de securitate a companiei African Minerals, patronată de controversatul Frank Timiș, fondatorul afacerii „Roșia Montană”.

Horațiu Potra (stânga) l-a amenințat și șantajat pe Adrian Volintiru, directorul Romgaz

Horațiu Potra este un veteran al Legiunii Străine franceze, devenit contractor privat în diferite războaie civile africane. A început să lucreze la cartierul general al lui Frank Timiș din Londra în 2012, în timp ce poliția română îl cerceta atunci pentru trafic de droguri.

Cert e că pe 12 februarie, Adrian Volintiru a primit următorul mesaj text de la un număr necunoscut:

„Bună ziua domnul Director, vă dorim noroc în afaceri cât și pe postul ocupat politic. Ai uitat regula, când trăiești bine, trebuie să înapoiezi ceva. Nu respecți ce promiți, ai uitat cine te-a pus acolo. O să-ți aducem aminte rapid! Sperăm că-ți place pădurea din Bazna sau Blăjel la fel cum îți plac femeile. O să facem o plimbare să te familiarizezi, sunt locuri ascunse greu de accesat! Fi înțelept, profită de piscina hotelului vecin Expro și nu ne pune să ne deplasăm în Transilvania că-i de rău pentru tine și cei dragi! Succes!”

Următorul mesaj a fost și mai succint: „Venim acum!”

Horațiu Potra, în deșertul din Mali. FOTO via Facebook

Numărul de telefon de la care au plecat amenințările a fost identificat prin triangulație de polițiștii Direcției Operațiuni Speciale și localizat în automobilul lui Horațiu Potra.

RISE Project a dezvăluit în 2012 că fostul legionar cu cetățenie româno-franceză este implicat în mai multe operațiuni militare pe continentul african, precum și în trafic de armament sau diamante. Parte din bani au fost spălați prin Biserica Ortodoxă Română.

Contactat de RISE, șeful Romgaz nu a vrut să comenteze situația pe motiv că există o anchetă penală.

Frank Timiș, angajatorul lui Potra, nu a răspuns la telefon. RISE a aflat însă că se află în discuții cu Romgaz, pentru un contract care vizează creșterea producției de gaze, cu ajutorul unei tehnologii noi.

Născut la Borșa, Maramureș, magnatul minier își petrece majoritatea timpului în Africa, acolo unde ultimii ani i-au adus sute de milioane de euro.

Prin holdingul său, Timiș Corporation, și alte zeci de companii-paravan, Timiș a acaparat, pe rând, zăcăminte uriașe din Senegal, Sierra Leone, Coasta de Fildeș, Gambia, Liberia, Niger și Burkina Faso.

Miliardarul Frank Timiș sosește în Baia Mare, joi, 21 iunie 2012. Acesta a venit împreuna cu familia din Australia pentru funeraliile mamei sale. GHIȚĂ PORUMB / MEDIAFAX FOTO

Altfel spus, corupea autoritățile și primea resurse strategice: de la petrol și gaze, la diamante și aur. Companiile sale sunt cotate pe bursele alternative din Canada și Anglia. În România anilor 90, a pus la cale afacerea Roșia Montană.

Rezervele dovedite de gaze ale țării sunt îmbătrânite, iar specialiștii apreciază că se vor epuiza în decurs de 15 ani. În sensul acesta, e nevoie de investiții masive pentru descoperirea și exploatarea altor pungi de gaze.

Sau, alternativ, folosirea unor tehnologii moderne pentru a eficientiza extracția în zăcămintele actuale.

Spre exemplu, zăcămintele considerate epuizate pot furniza cantități semnificative de gaze în continuare, însă actualele tehnologii sunt depășite. Producătorii privați sunt reticenți să investească într-un cadru fiscal impredictibil. Specialiștii în energie dau ca exemplu în acest sens legea offshore, precum și OUG 114/2018 privind supraimpozitarea companiilor energetice, promovată de tandemul Dragnea-Vîlcov și adoptată prin Guvernul Dăncilă.

Producția de gaze naturale a României este dominată de doi jucători care acoperă 97% din piață: grupul OMV Petrom (55% din total) și compania de stat Romgaz (41%).

În total, producția internă se învârte în jurul a 11 miliarde de metri cubi anual. În 2019 însă, importurile de gaze rusești au crescut drastic, acoperind 67% din consumul țării.

Cristi CIUPERCĂ


Citește mai multe materiale despre Frank Timiș:

Frank Timiș, scheme riscante pe coastele africane

AURVILLE

Noul proprietar al CupruMin, legături cu Frank Timiș

Fondatorul afacerii Roșia Montană și misterul banilor din Cipru

Afacerea Roșia Montană: excursii în  Las Vegas și la Rio pentru funcționarii statului