Platforma Beneficiarilor Covid - Rise Project :Rise Project

12/02/2021

Mapăm achizițiile publice din 2020 pentru echipamente COVID și analizăm punctual tranzacțiile instituțiilor cu diferiți furnizori, conectați la politicieni sau la crima organizată, care au obținut profituri uriașe în timpul pandemiei.

Primele 100 de companii beneficiare de contracte cu statul vor fi arhivate într-o bază de date care creează automat conexiuni vizuale între persoane și entități implicate în situații de interes.

În primele luni ale anului trecut, de pildă, statul a cheltuit peste 20 de milioane de euro pentru măști, mănuși de unică folosință, halate și combinezoane – multe dintre aceste mărfuri fiind contrafăcute, deci periculoase pentru sănătatea publică.

Proiectul nostru de data journalism #PlaformaBeneficiarilorCovid a fost al doilea selectat (din peste 200 de propuneri venite din 59 de țări) și va fi acoperit de bursele pentru jurnalism ale Universității Stanford din Statele Unite (John S. Knight Fellowships și Big Local News, finanțate de Google News Intiative).

Grantul se ridică la 20 de mii de dolari, sumă menită să susțină dezvoltarea softului și acțiunile a doi reporteri plus un editor, timp de șase luni.

Comenteaza acest articol