Ilie Năstase a jucat la dublu cu „băieții deștepți”

Ilie Năstase în vremurile de glorie/foto din arhiva Nationaal Archief Fotocollectie Anefo/autor: Bert Verhoeff

Ilie Năstase în vremurile de glorie/foto din arhiva Nationaal Archief Fotocollectie Anefo/autor: Bert Verhoeff

La începutul săptămânii, premierul Ponta l-a propus pe Enache Jiru pentru postul de președinte al CEC în locul lui Radu Ghețea, actualul președinte al Casei de Economii și Consemnațiuni. Propunerea a scos din nou la iveală legăturile dintre Jiru și unul dintre cei mai cunoscuți și mai controversați „băieți deștepți” din comerțul cu energie electrică din România: Nicolae Bogdan Buzăianu. Cel din urmă a fost implicat în Energy Holding-o companie privată care s-a aflat, în ultimii ani, în centrul unor scandaluri legate de cumpărarea de curent electric de la statul român. În fapt, Energy Holding face parte din grupul care a dat în judecată Hidroelectrica determinînd, zilele trecute, reintrarea acestei companii de stat în insolvență.

Site-ul cursdeguvernare.ro a publicat în 2012 un material în care arată că Jiru a fost, potrivit declarației sale de avere, consultantul financiar al firmei cipriote Investime Oil & Gaz Limited, firmă deținută și în prezent de Buzăianu.

RISE Project a  continuat investigarea legăturilor dintre Jiru și Buzăianu și a descoperit că și cunoscutul tenismen român Ilie Năstase a făcut echipă de dublu cu Buzăianu. Astfel, conform documentelor obținute de noi de la registrul companiilor din Cipru, Ilie Năstase a fost angajatul lui Buzăianu în firma Investime Oil & Gaz. Tenismenul a fost vreme de aproape doi ani, între 2010 și 2012, director în  firma cipriotă unde cel mai cunoscut „băiat deștept” deține majoritatea acțiunilor. Perioada de timp cât Năstase a lucrat pentru Buzăianu se suprapune cu cea în care Jiru a fost consultant al aceleiași firme.  Investime Oil & Gaz ar fi desfășurat afaceri în domeniul petrolului pe continentul african.

RISE l-a contactat pe Ilie Năstase și acesta ne-a spus că suntem prea curioși și că el este implicat într-o grămadă de firme și de consilii de administrație. A admis însă că a fost director în firma lui Buzăianu.


De la Roland Garros la filiera franceză

Nu este prima dată când Ilie Năstase s-a asociat cu afaceriști controversați. La finele anilor ’90, Nasty a fost asociat într-o firmă din România cu traficanți francezi de droguri. Francezii, membrii ai mafiei din Marsilia, aduceau cantități masive de narcotice din America de Sud și au avut, timp de opt ani, un cap de pod în România. Grupul de francezi a intrat în afaceri nu numai cu Ilie Năstase dar și cu alte figuri cunoscute din sportul românesc precum Marcel Pușcaș. La acea dată, Ilie Năstase a spus că nu a știut că partenerii săi de afaceri erau narcotraficanți și că a acceptat să devină partenerul lor fiindcă i-a fost promis că vor folosi brandul „Ilie Năstase” în afaceri cu cafea.