Furnizorul de internet RCS-RDS acționat în instanță în Statele Unite

La începutul anului trecut, RISE Project împreună cu Euractiv și alți parteneri din regiune au publicat Internet Ownership Project, o investigație asupra principalilor furnizori de internet (ISP) din Europa de est. Ancheta noastră a arătat, între altele, că structura de proprietate a unuia dintre cei mai importanți ISP din România, RCS-RDS/DIGI, se pierde într-un labirint de firme off-shore. Dezvăluirile RISE au ajuns și la un grup de oameni de afaceri americani care a folosit informațiile publicate pentru a da în judecată la începutul acestei luni grupul de firme RCS-RDS/DIGI într-o curte de justiție din statul Virginia.

Istoria unui litigiu

Grupul de afaceriști americani este condus de William Hawkins un investitor american care a intrat acum mai bine de zece ani pe piața serviciilor de telecomunicații din Ungaria. Acesta susține, conform plângerii din proces, că a investit bani și a adus tehnologie inovatoare într-un grup de firme de telecomunicații din țara vecină, dar că a rămas fără bani  și fără firme după ce a fost păcălit de patronul acestora, cetățeanul maghiar Laszlo Borsy. Grupul de firme în care a băgat bani americanul include compania de televiziune prin cablu i-TV care a fost cumpărată de grupul din care fac parte RCS-RDS și DIGI în cadrul unor tranzacții din 2008, fără ca Hawkins și ceilalți, în calitate de acționari majoritari, să-și dea consimțământul.


Aceste tranzacții au avut însă loc la un an după ce Hawkins a câștigat un proces împotriva lui Borsy și i-TV. Verdictul dat de justiția din Virginia și confirmat după recurs de Curtea de Apel a Statelor Unite, a impus lui Borsy și firmelor sale să-i plătească lui Hawkins și celorlalți daune în valoare de 1,8 milioane de dolari. Aceștia nu au văzut însă niciun ban fiindcă Borsy a făcut o serie de manevre care au dus la înghițirea i-TV de către furnizorul de internet și televiziune prin cablu, RCS-RDS/DIGI. Hawkins susține în plângere că avocații RCS-RDS/DIGI cunoșteau verdictul dat de justiția americană însă au ales să-l ignore.

Din nou în instanță

Hawkins mai spune că a încercat de-a lungul ultimilor ani să-și recupereze banii însă structura de proprietate neclară din spatele DIGI Kft, firma maghiară din grupul RCS-RDS, a fost o piedică de netrecut. “Apoi însă, în 2016, OCCRP, RISE Project și EurActiv România au publicat Internet Ownership Project (…) Proiectul, finanțat de Knight Foundation și de German Marshall Fund Black Sea Trust, a dezvăluit și clarificat structura opacă de proprietate a DIGI” specifică americanii în plângere.

Extras din documentele noului dosar din SUA

Extras din documentele noului dosar din SUA

În urma dezvăluirilor RISE, Hawkins și partenerii săi i-au dat din nou în judecată pe Borsy și i-TV și au inclus și celelalte firme din grupul RCS-RDS în lista companiilor care trebuie să plătească compensația acordată în 2007 de curtea din Virginia. Reclamanții cer ca judecătorii să impună grupului RCS-RDS/DIGI și interdicția de a folosi tehnologiile software și configurațiile hardware care le-au aparținut înainte de preluarea i-TV de către furnizorul de internet.



Din complexa structura de proprietate a RCS-RDS/DIGI fac parte zeci de firme offshore din Insulele Virgine Britanice, Olanda, Cipru, Luxemburg și insulele Cayman.

Ce spune compania

Contactat de RISE Project, Ioan Bendei administrator al RCS-RDS a declarat că nu poate da detalii despre acest subiect: “N-aș putea să vă spun pentru că nu m-am ocupat eu de problemă. Trebuie contactat departamentul juridic. Eu sunt plecat din țară.”

Ioan Bendei, unul dintre administratorii RCS-RDS, a fost pus sub acuzare de DNA pentru dare de mită. Procurorii îl acuză că i-ar fi dat 3,1 milioane de euro lui Mitică Dragomir. În schimbul banilor, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal ar fi favorizat RCS-RDS în obținerea contractului pentru drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I.  Ioan Bendei a închis telefonul în momentul în care reporterii RISE Project i-au solicitat și un punct de vedere privind dosarul DNA.

La solicitarea RISE Project, departamentul de comunicare al RCS-RDS a transmis următorul punct de vedere: “Acuzațiile sunt total nefondate și reprezintă o încercare de a profita de IPO-ul (oferta publică inițială) DIGI pentru a forța plăți pentru obligații inexistente în relația dintre noi și oricare dintre aceste persoane. Ne vom folosi de toate mijloacele legale pentru a ne apăra drepturile fata de astfel de cereri abuzive.”

 

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!