Firma de strategie din spatele lui Trump și al Brexit, în România încă din 2011

Strategic Communication Laboratories (SCL Marea Britanie) este o firmă britanică care folosește tehnici de dezinformare specifice teatrelor de operațiuni militare și care pretinde că poate influența opinia publică și rezultatele alegerilor electorale, folosindu-se de profilarea psihologică a alegătorilor cu ajutorul datelor strânse de pe rețele sociale.

Compania și subsidiarele sale au câștigat notorietate globală după ce au lucrat pentru campania care a dus la Brexit cât și pentru Donald Trump, devenit președinte al Statelor Unite.

Compania britanică este însă activă în România încă de acum șase ani când a înființat o filială la Baia Mare, în Maramureș.

Firma a fost adusă în România de fiul unuia dintre primii politicieni importanți care a ajuns după gratii în urma campaniei anti-corupție. Anul acesta, SCL și-a făcut o nouă intrare pe scena românească, din nou în contextul activităților desfășurate de procurorii anti-corupție.


Ministru la pușcărie

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureșan/Marius Vasilică-MediafaxFoto

În primăvara lui 2011, Ioan Avram Mureșan, fost ministru al Agriculturii în guvernul Victor Ciorbea, a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. A fost una dintre primele condamnări importante ale procurorilor români anticorupție, la capătul unui proces care a durat aproape o decadă.

În același an, în septembrie, SCL Marea Britanie a creat și a devenit acționar unic al firmei Strategic Communications Laboratories SRL, cu sediul într-un cabinet de avocatură din centrul orașului Baia Mare. Hotărârea de înființare a filialei românești a fost luată printr-un document semnat la Londra de către managerii britanici ai firmei. Pe documentele atașate mai jos se pot vedea semnăturile lui Alexander Nix, șeful Cambridge Analytica, și Julian Wheatland, director al companiei. Administrator al subsidiarei a devenit Alexander Oakes, de la SCL Londra. La rândul său, Alexander Oakes l-a desemnat ca reprezentant local al SCL pe Dan Avram Sabin Mureșan, fiul fostului ministru intrat după gratii cu doar patru luni mai devreme. 

Dan Mureșan s-a născut la Cluj în 1981 și în 2011 muncea pentru firma britanică în campanii electorale din întreaga lume. Un an mai târziu, în toamna lui 2012, tânărul a murit în Nairobi, Kenya, unde SCL desfășura o campanie de influență pentru politicianul care avea să devină președintele acestei țări africane.

Corpul consultantului politic a fost repatriat iar la înmormântare au participat nume cunoscute din politica națională. Și tatăl îndoliat a fost învoit a zi din închisoare pentru a participa la funeralii. Alături de acesta s-a aflat și Victor Ciorbea, actualul Avocat al Poporului și fost avocat al lui Ioan Avram Mureșan, care a declarat pentru publicația locală Informația Zilei că Dan Mureșan se dedicase scoaterii tatălui său din pușcărie:

<<“Dan s-a consacrat în acest demers în totalitate. A adunat probe pentru revizuirea dosarului. Așteptările erau mari din partea lui, și nu doar de familie, ci și de familia mărită a partidului”, a mai spus Ciorbea, arătînd că țărăniștii se bazau pe experiența lui în domeniul campaniilor electorale, pentru a ajuta la revigorarea partidului.>>

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!


SCL se întoarce în 2017

SCL Baia Mare este activă și acum însă nu cunoaștem ce activitate a derulat după moartea lui Dan Mureșan. Anul acesta însă, un contract listat în baza de date a Ministerului Justiției din Statele Unite și publicat în presa românească de către Sorina Matei pe blog a scos la iveală faptul că SCL Marea Britanie a contractat în martie 2017 o firmă de lobby din Washington în contextul campaniei anti-corupție din România.

Contractul, în valoare de 60 de mii de dolari, este semnat, din partea SCL, de același Julian Wheatland care a autorizat acum șase ani înființarea filialei din Baia Mare. Între obiectivele acestuia se numără: educarea membrilor Congresului și ai administrației americane despre probleme referitoare la corupția din România, identificarea și crearea de alianțe cu alte grupuri care au interese similare cu ale clientului și sprijinirea echilibrată și neutră a eforturilor anti-corupție din România.


Nu se știe cine este sau cine sunt clienții români care au angajat și plătit SCL Marea Britanie pentru a încheia acest contract de lobby în Statele Unite și nici dacă această acțiune este parte dintr-o strategie mai amplă pe care o desfășoară SCL în folosul misteriosului angajator. Reprezentantul actual al SCL în România este Peter Imre, fost angajat al Philip Morris România și lobbyst pentru industria tutunului în ultimii 20 de ani. 

RISE Project a adresat SCL o serie de întrebări pentru a clarifica subiectul dar nu a primit răspunsuri până în acest moment.

În același context, la finele săptămânii trecute, controversatul general Michael Flynn, fostul șef al Direcției de Informații a Armatei Statelor Unite (DIA), a admis că a lucrat pentru SCL, lucru pe care-l omisese în declarațiile de interese anterioare. Flynn a fost pentru o scurtă perioadă de timp, la începutul anului, consilierul principal pe probleme de securitate al lui Donald Trump. A fost forțat să-și dea demisia după ce a ascuns o serie de interacțiuni cu reprezentanți ai guvernului rus dar și fiindcă nu a declarat sume de bani primite de la ruși sau de la afaceriști apropiați președintelui turc Erdogan.

În ianuarie 2017, cu puțin timp înaintea masivelor proteste anti-corupție, președintele PSD Liviu Dragnea, aflat în vizită în Statele Unite, a postat pe Facebook o poză cu Flynn și a spus că a avut o discuție informală cu generalul. La acea dată, Flynn avea deja legături de afaceri cu SCL.

 

UPDATE: acest material a fost actualizat pe 21 martie 2018 cu informația că președintele Cambridge Analytica, Alexander Nix, a semnat și el actele folosite pentru înființarea SCL România. Semnătura sa poate fi văzută pe pagina 65 a primului document atașat mai sus. Nix a fost concediat de la conducerea Cambridge Analytica în urma unei investigații undercover a postului TV britanic Channel 4. Reporterul undercover l-a înregistrat pe Alexander Nix, șeful acestei firme, dar și pe unul dintre directori povestind că au desfășurat recent o campanie de succes într-o țară est europeană: “they were just ghosted in, did the work, ghosted out”. Mai multe aici: http://bit.ly/2FO9k7S, min. 16:36.

Paul Radu

 

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!