Familia extremiștilor din Ardeal: liderul artizanilor, arestat

Liderul mișcării din Ardeal a Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), Szőcs Zoltan, a fost reținut marți în județul Covasna și adus la audieri în București. Szőcs este acuzat că i-ar fi instigat pe colegii săi să facă bombe artizanale pe care să le detoneze la Târgu Secuiesc de Ziua Națională. Beke Istvan, colegul lui Szőcs a fost arestat pe 1 Decembrie, pentru că ar fi plănuit să detoneze o astfel de bombă.

Szőcs Zoltan

Szőcs Zoltan (dreapta) într-un interviu RISE Project din vară, la tabăra anuală HVIM “Szekely Sziget“ (Insula Secuiască).

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a comunicat că planul detonării unei bombe artizanale de Ziua Națională a fost pus la punct încă din 10 octombrie 2015  la o ședință a HVIM Tg. Secuiesc.

Filiala din Tg. Secuiesc a organizației HVIM fost condusă în ultimii ani de Szőcs Csongor, fratele lui Zoltan, și, respectiv, de Beke Istvan, secuiul arestat pe 1 decembrie pentru că ar fi acceptat să fie artizanul bombei.

Discuțiile din 10 octombrie au fost interceptate de SRI și au fost incluse de procurori în referatul pentru arestarea lui Szőcs: ”De 1 Decembrie……să montați vreo 20 de bucăți….cu un cronometru…..vă închipuiți, tocmai când defilează……trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan….ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună…..parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi……să se atragă atenția asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă…..trebuie să facem în așa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă.…să fiți plecați undeva….totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena….acolo unde se duc ei ar trebui să facem……ori la Sfântu, ori în Ciuc……trebuie să facem o încercare……nu mănânci <pizza> (termen codificat pentru D.E.I. – dispozitiv exploziv improvizat n.n) cu poftă, doar o guști, vezi cum e…mai ales dacă ai rețeta care trebuie pentru <pizza>.…înainte să mușcați o bucată mare trebuie să vedeți cum se poate mușca o felie….”.

HVIM susține că membrii ei nu au avut nici o întâlnire în 10 octombrie, așa că discuțiile invocate de autorități nu au acoperire, potrivit unei postări recente în limba română pe una din paginile de Facebook ale grupării.

Frații Szőcs au fost plecați din țară între 13 octombrie și 20 decembrie. Potrivit DIICOT,  Szőcs Zoltan a încercat să-i contacteze rudele lui Beke și pe ceilalți martori ai ședinței din 10 octombrie ca să adopte public o poziție unitară. Contactat de reporterii RISE, Szőcs Csongor, fratele lui Zoltan, a refuzat să comenteze situația.

dreptate pt beke

“Dreptate pentru Beke“, banner la unul din protestele din Târgu Secuiesc. Sursa: facebook HVIM

La începutul lunii, Beke Istvan, membru HVIM Tg. Secuiesc, a fost arestat sub acuzația de “tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive“. Beke este în arest preventiv pentru că ar fi vrut să pregătească o bombă artizanală din petarde și dispozitive electronice cu care să sperie lumea din Tg. Secuiesc la sărbătorirea Zilei Naționale.

De la arestarea lui Beke, membri organizației au organizat proteste în care au cerut eliberarea colegului lor. O pagină de susținere a lui Beke are aproape 5000 de membri.

Mai multe despre Beke Istvan AICI.

Tabăra HVIM. Reporterii RISE Project l-au întâlnit în vară pe Szőcs Zoltan într-o tabără a ultranaționaliștilor maghiari din HVIM. Szőcs Zoltan s-a prezentat ca liderul din Ardeal al HVIM și ne-a explicat că tabăra este un prilej de întâlnire a membrilor HVIM din Europa, “o întâlnire de familie, în care suntem împreună și putem vorbi.“ Fratele său Csongor a fost partener de afaceri cu Csibi Barna, fostul angajat al Fiscului român devenit cunoscut după ce a spînzurat  o păpușă cu chipul lui Avram Iancu, pe motiv că „aşa păţesc toţi care greşesc împotriva naţiunii maghiare şi a secuilor”. AICI

La tabără din vară au fost peste o sută de membri din toată țara, veniți pentru concertele de rock naționalist și o conferință despre administrarea unui eventual Ținut Secuiesc independent.

Printre activitățile din tabără, Beke Istvan îi învăța pe copiii colegilor de organizație să tragă cu pistoale-mitralieră airsoft și organiza concursuri de tras la țintă pentru adulți.

HVIM este o organizație de extremă dreapta înființată în Ungaria, în 2001. Organizația e puternic legată de dreapta radicală a politicii maghiare, fiind susținută financiar de o rețea formată din asociații neguvernamentale, companii și administrații locale afiliate partidului de extremă dreapta Jobbik. (Detalii AICI)

HVIM nu există cu forme juridice în România, însă adună câteva sute de membri din mai multe județe. Aceștia își doresc despărțirea Ardealului de România și anunță pe paginile rețelelor de socializare că sunt pregătiți să se lupte pentru asta.

HVIM încearcă constant să atragă noi simpatizanți. Gruparea organizează pe timpul verii mai multe tabere  pentru diferite categorii de vârstă, în județele Covasna și Harghita.

 Ștefan MAKO, Victor ILIE

CITIȚI ȘI

CURTEA LUI BEKE, DOLIU ȘI PETARDE

LIDER EXTREMIST INTERZIS ÎN ROMÂNIA