Dosarul Șova-Ponta: banii pentru hrana muncitorilor au ajuns la politicieni

O parte din banii încasați de tandemul Dan Șova – Victor Ponta în afacerea Turceni erau destinați  salariaților ca să primească iaurt pentru că lucrează într-un mediu toxic. Procesul celor doi politicieni a început ieri la Înalta Curte de Justiție.

Angajații Complexului Energetic Turceni au dreptul prin contractul colectiv de muncă la alimentația de protecție, reglementată prin lege. FOTO: Silviu Matei/MediafaxFoto

Angajații Complexului Energetic Turceni au dreptul la suplimente alimentare pentru protecție. FOTO: Silviu Matei/MediafaxFoto

Schimbarea destinației banilor a fost posibilă după ce directorul general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a decis, în iunie 2007, să reducă fondurile din care se cumpăra iaurt pentru angajații uzinei electrice. Aproape 350 de mii de lei au fost mutați astfel într-un fond special. Peste o lună, cu acești bani a fost plătită casa de avocatură a lui Dan Șova. Dumitru Cristea nu a răspuns solicitărilor reporterilor RISE pe marginea acestui subiect. Contactat telefonic, Dan Șova a spus că nu va face declarații despre dosarul său.

Referatul aprobat de Cristea

Istoria contractelor dintre casa de avocatură a lui Dan Șova și termocentralele Rovinari și Turceni din județul Gorj a început în 2006. Atunci, Laurențiu Ciurel, directorul de investiții al Complexului Energetic Rovinari, a înaintat un memoriu prin care solicita angajarea unei case de avocatură. Tot în 2006, Victor Ponta făcea parte din comisia parlamentară care investiga contractele prin care electrocentralele Rovinari și Turceni vindeau curent electric ieftin unor traderi privați de energie.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

În februarie 2007, a fost semnat primul contract cu casa de avocatură a lui Dan Șova și Complexul Energetic Rovinari. În același an,  casa de avocatură „Șova și Asociații” a încheiat un alt contract și cu Complexul Energetic Turceni, deși nu erau prevăzute astfel de cheltuieli în buget.

Primul contract

TURCENI: ISTORICUL CONTRACTELOR

În rechizitoriu, procurorii susțin că presupusele servicii juridice oferite de casa de avocatură au fost decontate de două ori.

Al doilea contract, in 2008

Victor Ponta și Dan Șova, în pe vremea când erau colegi în Guvern. Foto Stefan Birlodeanu/MediafaxFoto.

Victor Ponta și Dan Șova, pe vremea când erau colegi în Guvern. Foto Stefan Birlodeanu/MediafaxFoto.

În dosarul DNA, Dan Șova, senator PSD, a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Abuzul a fost comis, în opinia procurorilor, de directorii complexurilor energetice Turceni și Rovinari. Acuzația se bazează pe faptul că ei au încheiat contractele cu Dan Șova cu intenția de a frauda fondurile publice. Dan Șova este acuzat de complicitate pentru că a insistat și a acceptat ca aceste contracte să fie încheiate cu casa lui de avocatură, mai susțin procurorii.

Senatorul PSD este acuzat și de fals în inscrisuri. În octombrie 2014, Dan Șova s-a dus la DNA și a încercat să convingă procurorul de caz că nu a avut nicio legătură cu contractele de la Turceni și Rovinari, suținând că el doar le-a semnat ca șef al casei de avocatură, dar nu le-a negociat personal. În acest sens, Șova a prezentat 17 documente – hotărâri ale Adunării Generale a Asociaților Casei de avocatură – care arătau că pentru fiecare contract era desemnat un avocat care să negocieze și să reprezinte interesele casei de avocatură. Procurorii susțin că aceste documente sunt false. Acuzația lor este susținută cu declarații ale angajaților casei de avocatură Șova, care au explicat procurorilor că nu au existat adunările asociaților invocate de Șova în apărarea sa.

ROVINARI: ISTORICUL CONTRACTELOR

Procurorii mai spun că directorul de la Rovinari, Laurențiu Ciurel, a încălcat legea achizițiilor publice pentru că valoarea inițială a contractului a fost suplimentată de șase ori. Anchetatorii mai susțin că fragmentarea contractului prin acte adiționale a fost deliberată pentru ca astfel să fie evitată licitația publică pentru atribuirea contractului.

Facturile analizate în dosar arată că “Șova și Asociații” au decontat servicii care nu aveau legătură cu contractul inițial. Un exemplu dat de procurori este redactarea unei concluzii juridice care să demonstreze că o grevă a angajaților a fost ilegală.

În perioada 2007-2009, cât a durat acest contract, complexul energetic avea un departament cu 13 consilieri judici care au reprezentat compania în 818 procese, iar pentru aceste servicii statul a plătit 1,5 milioane lei. În schimb, pentru că a reprezentat compania în 13 dosare, „Șova și Asociații” a primit peste 2 milioane de lei. Documentele invocate de procurori arată că societatea din Rovinari avea deja un contract de asistență cu casa de avocatură a lui Șova și nu mai era nevoie de încă un contract. În plus, firma de avocatură a încasat bani și pentru eșalonarea unor datorii a companiei energetice, deși tranzacția fusese deja negociată. Procurorii susțin că firma de avocatură a fost implicată ulterior în negocieri doar ca să obțină comisionul din contract: ”Semnarea contractului de asistenţă juridică nr. (…)/2008 în data de 14.02.2008 cu doar cinci zile înainte de încheierea tranzacţiei, deşi tratativele au început cu mult înainte, conduce la ideea că în realitate înţelegerea fusese perfectată la acea dată, iar contractul a fost semnat doar pentru a obţine comisionul de succes.”, se arată în rechizitoriul dosarului.

Casa de avocatură a lui Dan Șova a încheiat cu companiile energetice Turceni și Rovinari trei contracte și cinci acte adiționale. Rechizitoriul procurorilor explică și metoda folosită, pe etape:

-primul pas era semnarea unui contract pe o sumă mică în urma unei licitații (pentru două din cele trei contracte au fost organizate lictații publice);

-pasul următor era mărirea sumei și a duratei contractului prin acte adiționale;

-pasul trei: prin actele adiționale, casa de avocatură era mandată să se ocupe de recuperarea unor sume de bani sau eșalonarea unor datorii, activități ce nu aveau legătură cu contractul inițial;

-pasul patru: recuperarea banilor sau eșalonarea datoriilor erau agreate anterior, astfel că asistența juridică a casei de avocatură Șova nu era necesară;

În total, procurorii DNA susțin că au calculat un prejudiciu de 4,5 milioane de lei.

Implicarea lui Victor Ponta

Investigațiile procurorilor arată că premierul Victor Ponta a fost plătit din banii pe care casa de avocatură a lui Dan Șova i-a primit de la Turceni și Rovinari. În data de 30 august 2007, casa de avocatură a lui Dan Șova a încheiat un contract cu Victor Ponta, prin care acesta din urmă primea 2000 euro pe lună. Remunerația a crescut apoi la 3000 de euro pe lună.

5 IUNIE 2015.  Victor Ponta, la ieșirea din DNA, după ce a aflat  că este suspect în dosarul Turceni-Rovinari. FOTO:Octav Ganea/MediafaxFoto.

5 IUNIE 2015. Victor Ponta, la ieșirea din DNA, după ce a aflat că este suspect în dosarul Turceni-Rovinari. FOTO: Octav Ganea/MediafaxFoto.

În rechizitoriu procurorii spun că sumele primite de Victor Ponta au reprezentat în realitate „bonificarea acestuia” pentru rolul pe care l-a avut în încheierea şi derularea contractelor de asistenţă juridică dintre „Şova şi Asociaţii” și cele două complexuri energetice”. Surse judiciare spun că această acuzație este susținută cu o declarație dată de unul dintre martorii din dosar, care în fața procurorilor ar fi menționat că în 2007 toți directorii companiilor Rovinari și Turceni au fost convocați la o ședință în care li s-a transmis că trebuie să încheie contracte de asistență juridică cu casa de avocatură Șova și că “aceasta este rugămintea lui Victor Ponta”, care era atunci deputat de Gorj.

În 2011, Fiscul a verificat atât casa de avocatură a lui Victor Ponta, cât și pe cea a lui Dan Șova. Inspectorii au descoperit 17 facturi în baza cărora Victor Ponta a primit peste 180 de mii de lei.

Fiscul i-a cerut apoi lui Victor Ponta să justifice cu documente banii pe care i-a primit de la Dan Șova. Procurorii susțin că, în timpul controlului fiscal din 2011, Victor Ponta și Dan Șova au întocmit în fals, prin metoda „copy paste”, 16 înscrisuri pentru fiecare lună din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008. Notele justificative se referă la procese (altele decât cele ale complexurilor Turceni și Rovinari) în care apărarea era asigurată de casa de avocatură a lui Dan Șova. Dar procurorii susțin că Victor Ponta nu a făcut nimic în aceste procese, ci doar a încasat banii.

Biro ATTILA

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!