DIRECȚIA ALINA BICA: COSTA RICA

Fosta șefă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica, s-a refugiat în America Centrală. Între timp, în România, i se derulează procesul în care este acuzată de abuz în serviciu într-un dosar cu prejudiciu estimat la zeci de milioane de euro.

RISE Project a documentat activitățile Alinei Bica în Costa Rica și a descoperit că fosta procuroare antimafia a intrat în afaceri cu oameni condamnați sau anchetați în România pentru fraudă și corupție. Fixerul costarican al fostei șefe a DIICOT este un afacerist controversat care i-a luat sub aripa sa ocrotitoare și pe alți români care au avut probleme cu legea.

UPDATE 15 februarie 2018: Nu doar Alina Bica este în Costa Rica ci și Elena Udrea. Cea din urmă a aterizat pe aeroportul internațional San Jose în urmă cu o săptămână, pe 7 februarie 2018.  

 


Alina Bica, fosta șefa a DIICOT, sosește la Palatul Parlamentului, joi 12 octombrie 2017, pentru a fi audiată în Comisia de Control a SRI, în legatură cu dezvaluirile făcute de fostul colonel SRI, Daniel Dragomir. Două luni mai târziu a plecat în Costa Rica. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Soțul și clientul

În urmă cu trei săptămâni, patru români au înregistrat în Costa Rica firma ASP Centroamerica Sociedad Anonima. Scopul declarat al societății comerciale: prestări servicii, import-export, agricultură și creșterea animalelor.

Toți patru sunt sau au fost implicați în scandaluri de corupție în România. Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, este trezorierul companiei în timp ce soțul ei, Mircea Octavian Bica, și el trimis în judecată în România într-un dosar de fraudă instrumentat chiar de către DIICOT, este unul dintre acționari.

Sunt doi cu totul iar celălalt acționar este și omul care a ales numele firmei din Costa Rica. Se numește Călin Silviu Pop și este un om de afaceri condamnat definitiv, în 2013,  la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală și executare de lucrări miniere fără licență. Pop este inculpat acum într-un alt dosar aflat pe rolul instanței din România. Este vorba despre dosarul de corupție al primarului din Brașov, George Scripcaru. Pop l-a denunțat pe Scripcaru în acest dosar. El a descris procurorilor cum firma sa din România a câștigat contracte pe bani publici în schimbul cumpărării de materiale electorale și de pachete de mâncare pentru campania lui Scripcaru din 2012. Firma folosită de Pop pentru a obține contractele de la Brașov se numește ASP Agregate SRL, nume similar cu cel al companiei înființate împreună cu Bica în Costa Rica.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Legăturile dintre afaceristul Pop și Alina Bica au ieșit în evidență primăvara trecută când Pop a fost apărat în dosarul său de corupție de către fosta procuroare. Mediafax a relatat atunci că avocata Alina Bica îl apăra dimineața pe Pop pentru ca după-amiaza să se prezinte în fața aceluiași judecător, ca inculpată, în propriul caz de corupție.

Un amănunt hilar: în documentele din Costa Rica este menționat că Pop și soțul Alinei Bica au constituit patrimoniul firmei ASP Centroamerica cu un fax Panasonic și, respectiv, un dulăpior pentru documente cu patru sertare. Ei și-au împărțit frățește acțiunile companiei, cinci și cinci.


All inclusive în Costa Rica

Contactul local al familei Bica și al lui Pop în Costa Rica este un alt român, Mihai Rădulescu. Acesta a dobândit și cetățenie costaricană după ce s-a căsătorit cu localnica Josselyn Auxiliadora Granizo Garcia, în vara lui 2012. Aceasta abia împlinise 18 ani iar mariajul a durat până în iulie 2015, când a survenit divorțul.

Anterior mutării în Costa Rica, Rădulescu a fost director general al Electrica Serv SA, companie care asigură întreținerea liniilor electrice în România. El a fost implicat în multe scandaluri și acuzat, între altele, că a bătut-o, în mai 2008, pe șefa serviciului juridic din Electrica Serv în sediul acestei companii. Aceasta nu ar fi fost de acord cu deciziile lui Rădulescu în ceea ce privea Electrica Serv. Rădulescu a fost un timp consilier al unui pesedist cu ștate vechi, Octav Cozmâncă, fost senator.

În Costa Rica, el a pus la dispoziția soților Bica vila de lux unde locuiește, într-o suburbie a capitalei San Jose. Rădulescu este a patra persoană din ASP Centroamerica. El este “fiscal” în firmă, adică persoana care răspunde de legalitatea demersurilor companiei în fața autorităților din țara latino-americană. Vila împărțită acum de Rădulescu cu familia Bica se află la numărul 175, în complexul de lux Lomas de Granadilla și a mai găzduit români certați cu legea.

 

Bica a ajuns în Costa Rica de ziua națională a României, pe 1 decembrie 2017. Ea a mai petrecut o săptămână în țara latino-americană în vară, între 19 și 23 iulie 2017.

Rădulescu a înființat, de fapt, mai multe firme în Costa Rica. Într-una dintre ele, denumită Inversiones Cospol de Costa Rica, s-a asociat cu un avocat român, Adrian Drăghici, condamnat în 2015 la trei ani de închisoare cu suspendare după ce a încasat nejustificat milioane de euro din executarea silită frauduloasă a Termoelectrica SA. Un alt asociat în această companie este fosta soție din România a lui Rădulescu, Sanda Alina Mateescu.


La fel ca Rădulescu, și Drăghici s-a căsătorit cu o localnică din Costa Rica. Ceremonia a avut loc în iulie 2014, acasă la Rădulescu, cu un an înainte ca Drăghici să afle verdictul în dosarul Termoelectrica. El nu figurează ca divorțat în documentele din Costa Rica.

Rădulescu l-a cazat pe Drăghici în același loc în care o găzduiește pe Alina Bica în acest moment, în casa de la numărul 175 din Condominio Lomas de Granadilla.

Reporterii RISE Project au încercat să ia legătura cu Alina Bica, Rădulescu și cu ceilalți protagoniști ai afacerii Costa Rica însă aceștia nu au răspuns demersurilor noastre.

Călin Silviu Pop ar trebui să apară în fața judecătorului, în dosarul Scripcaru, pe 26 februarie. El o poate delega la acest termen pe avocata sa, Alina Bica, care, separat, are și ea înfățișare în instanță pe 12 martie 2018.

Paul Radu

Au contribuit: Ana Poenariu și Attila Biro

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!