Beneficiari ai retrocedărilor cu dedicație din București, proprietari de locuințe ANL

Adrian Bolboceanu (37 de ani), fratele europarlamentarului Ramona Mănescu, și-a cumpărat locuință de la stat, prin ANL, la un preț derizoriu, în perioada în care părinții și unchii săi, dirijați de soră, strângeau milioane de euro din afaceri cu terenuri retrocedate în București. Adrian Bolboceanu este nu doar frate, ci și partener de afaceri cu Ramona Mănescu. FOTO: Facebook.

Câteva descoperiri făcute de RISE Project – în repartizarea unor locuințe ANL – ilustrează felul în care bunurile statului român, oricât de puțin importante ca miză, au continuat să reprezinte o țintă pentru cei care deveniseră deja multimilionari în euro, prin acapararea altor proprietăți publice.


Familia europarlamentarului Ramona Mănescu nu a ratat niciun chilipir din cele pe care le are de oferit muntele de pietate reprezentat de activele statului român.

În anul în care a dat un tun de 3,1 milioane de euro – vânzând niște terenuri retrocedate, obținute pe filiera drepturilor litigioase – familia Ramonei Mănescu a contractat și un apartament super-ieftin, la bloc, prin Agenția Națională de Locuințe (ANL).

Dacă de afacerile cu terenuri s-au ocupat părinții și unchii Ramonei Mănescu, contractul cu ANL l-a semnat fratele eurodeputatului român.

În același bloc ANL, odată cu fratele Ramonei Mănescu, s-a mutat și un pion al mafiei retrocedărilor, alături de care părinții tânărului politician liberal au jonglat cu terenurile Bucureștiului.


Suntem în anul 2005, iar Armata Română pune la dispoziția ANL un teren pe care nu îl mai folosește.

E vorba de un lot de 0,11 hectare, amplasat la zece minute de mers pe jos de gura de metrou de la Lujerului, pe Șoseaua Virtuții.

ANL ia în primire această parcelă și începe pe ea proiectul unui bloc cu opt etaje. Un bloc dezvoltat prin programul său „ne-social”: „Locuințe prin credit ipotecar”.

Acel program prin care construiește case și apartamente cu suprafețe generoase, pe care apoi le vinde pe piața liberă după principiul „primul venit, primul servit”, amendat cu câteva criterii de prioritizare.

La trei sferturi de oră de această parcelă cedată de Ministerul Apărării Naționale către ANL, undeva, în vecinătatea Stadionului Steaua, tot în Sectorul 6, terenurile din București ale Armatei Române mai intră la apă cu 13,2 hectare.

De data asta, fără ca militarii să vrea. Fără ca ei măcar să știe.

Și, până să apuce să afle, terenul de 13,2 hectare este vândut cu 11,8 milioane de euro unui dezvoltator de proiecte edilitare din Spania.

Cei care au acaparat această halcă uriașă de pământ și au vândut-o mai departe cu 11,8 milioane de euro sunt un grup specializat în deturnarea de retrocedări imobiliare din București.

Un grup care cumpără drepturi litigioase, la prețuri de nimic, și le preschimbă, peste noapte – uneori, prin abuzuri și șpăgi – în terenuri de sine stătătoare, cu o valoare de piață astronomică.

Doi dintre membrii grupului sunt tatăl, respectiv, mătușa europarlamentarului Ramona Mănescu – împinși în față de demnitarul român, care nu dorește să își afișeze numele în acest tip de afaceri.

Câștigul lor din această operațiune este de 2,53 milioane de euro.

(RISE a scris despre acest caz AICI și AICI).

Suma aceasta – abracadabrantă, luând în considerare ușurința cu care a fost obținută – le intră în conturi în iunie 2006.


Gruparea este atât de rapace încât nu se culcă pe laurii tunului imobiliar dat lângă Stadionul Steaua.

Prospectează continuu Bucureștiul în căutarea unor lovituri de același calibru.

Cu un an în urmă, a pus mâna pe un alt hectar, care se găsește pe Șoseaua Virtuții – gard în gard cu peticul de pământ pe care Armata l-a cedat Agenției Naționale pentru Locuințe.

A dat pe acest hectar câteva zeci de mii de euro și acum se pregătește să-l vândă cu un preț gigantic – 6 milioane de euro – unei firme cu acționariat din Marea Britanie.


Până ca tranzacția dintre interpușii Ramonei Mănescu și oamenii de afaceri occidentali să apuce să se perfecteze, zelul imobiliar al familiei europarlamentarului român continuă să lucreze.

Fratele Ramonei Mănescu face cerere la ANL pentru un apartament în blocul de pe Șoseaua Virtuții – ridicat vizavi de parcela pe care „ai lui” sunt pe punctul să o înstrăineze către investitorii britanici.

Cererea îi este aprobată.

În octombrie 2006, încheie un contract cu ANL pentru livrarea unui apartament cu două camere, de 63 mp, la această adresă.

Prețul este unul cvasi-simbolic. 31.200 de euro.

La data aceea, pe piața liberă, un apartament cu două camere, cu o suprafață utilă ceva mai mică, într-un bloc vechi din aceeași zonă, costa dublu: 60.000 de euro.

Blocul ANL e gata în februarie 2009.

Contractul pe care Adrian Bolboceanu l-a semnat cu ANL, pentru un apartament cu două camere, la un preț derizoriu, 31.200 de euro, în lunile în care părinții și unchii săi, împinși de la spate de soră, transformau în milioane de euro tot felul de terenuri retrocedate din București.

Anunțuri din paginile de mică publicitate ale ziarului România liberă. În octombrie 2006, un apartament cu două camere, în zona în care a fost ridicat blocul ANL, se vindea cu 60.000 de euro.

Blocul ANL, în care Adrian Bolboceanu a contractat un apartament, în octombrie 2006, a fost ridicat chiar lângă un teren retrocedat, pe care, în aceeași perioadă, gruparea din care făcea parte tatăl lui căuta să-l vândă. L-a vândut o lună mai târziu, cu 6 milioane de euro, iar familiei Mănescu i-a revenit un profit de 600.000 de euro din această afacere. FOTO: Google Earth.

Până atunci însă, familia Ramonei Mănescu finalizează tranzacția cu investitorii britanici – de pe urma căreia îi revine o cotă parte de 600.000 de euro – și mai dă un tun, de 1,36 de milioane de euro, cu un alt teren din Sectorul 6 – vândut unei companii din Israel.

Profitul total pe care îl strânge din toate aceste tranzacții este de 4,4 milioane de euro. (Amănunte, AICI).


Pe fratele Ramonei Mănescu, cadorisit de stat cu locuința ANL, îl cheamă Adrian Bolboceanu și e cu nouă ani mai tânăr decât sora sa.

Potrivit CV-ului lui de pe LinkedIn, este arhitect. Ca ocupație, însă, e fotograf profesionist și a lucrat, o vreme, la tabloidul Cancan.

Deși se ține pe dinafara politicii, Adrian Bolboceanu este apropiat de sora sa. Cei doi patronează împreună o firmă care are ca obiect de activitate comerțul cu haine.

Înainte de a se muta în apartamentul ANL, fratele Ramonei Mănescu și-a avut domiciliul acasă la mătușa lor din București – implicată, ca om de paie, în afacerea de 2,53 milioane de euro cu pământurile de lângă Stadionul Steaua.

Contactat telefonic de RISE, Adrian Bolboceanu a avut următoarea reacție: „Cum ați găsit numărul meu? (…) Îmi pare rău, lăsați-mă în pace, vă rog frumos!”.

Potrivit unei investigații publicate cu câțiva ani în urmă de ziaristul George Lăcătuș, alte apartamente din blocul ANL de pe Șoseau Virtuții au fost împărțite între milionari cu tot felul de firme, secretari de stat în Ministerul Transporturilor și directori în cadrul Companiei Naționale de Investiții. FOTO: RISE Project.

În blocul ANL în care Adrian Bolboceanu și-a cumpărat apartament la jumătate din prețul pieței, și-a găsit o locuință convenabilă și unul dintre personajele alături de care familia Ramonei Mănescu a valsat în afacerile cu terenuri retrocedate de pe cuprinsul Sectorului 6.

Îl cheamă Valeriu Pandor.

Aproape sincron cu Adrian Bolboceanu, Pandor a contractat un apartament cu trei camere de la ANL, în suprafață de 86 de mp, și a plătit pentru el 45.700 de euro.

Prețul este, și în acest caz, mult sub nivelul pieței. Un apartament cu trei camere, mai mic, vechi, situat în aceeași zonă, costa, la vremea aceea, circa 75.000 de euro.

Crepuscularul Valeriu Pandor, un om de paie implicat în tranzacții cu terenuri retrocedate în valoare de milioane de euro. DNA nu a reușit să elucideze cine l-a folosit pe post de interpus în respectivele afaceri. FOTO: Facebook.


Identitatea lui Valeriu Pandor, dincolo de numele lui, de prenumele lui și de persoana lui, în carne și oase, e un mister.

Procurorul DNA care a anchetat o parte dintre afacerile cu terenuri retrocedate ale grupării care îl includea a ajuns la concluzia că nu era decât un pion în cadrul acelei rețele.

Un figurant așezat, de formă, în tot felul de tranzacții.

Procurorul nu a reușit însă să descopere pentru cine anume făcea Pandor figurație; cine era beneficiarul operațiunilor derulate sub masca sa.

La data la care și-a luat în primire apartamentul de la ANL, Pandor îi „vânduse” recent tătălui Ramonei Mănescu un teren de pe Bulevardul Iuliu Maniu cu 1 milion de euro. (Banii nu au fost plătiți niciodată). (Amănunte, AICI). 

De asemenea, când s-a mutat în locuința ANL Pandor era proprietarul unui lot de 0,8 hectare, obținut, pe aceeași filieră, în Parcul Grozăvești.

(Amănunte, AICI).

Trei ani mai devreme, într-o zi apropiată de cea în care semnase contractul cu ANL, le vânduse unor irlandezi, cu 2,2 milioane de euro, un teren situat în zona Semănătoarea, pe cheiul Dâmboviței.

Contactat de reporterii RISE, prin contul său de Facebook, Pandor nu a dat niciun semn în urma mesajelor care i-au fost trimise.

Actualizare (31.08.2018): Dintr-un răspuns al MApN, sosit după publicarea articolului, reiese că, strict contabil, Armata ar fi transmis către ANL nu un teren, pe Șoseaua Virtuții, ci structura finalizată în proporție de 30 la sută a unui bloc. Acest bloc a fost terminat mai apoi și repartizat către diverși cumpărători de ANL.

În evidențele ANL, însă, și terenul de sub bloc, în suprafață de 0,1 hectare, apare ca provenind tot dintr-un transfer făcut de la MApN.

Ionuț Stănescu

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Toate articolele din seria „Orașul subteran”:

01. Fabrica de bani din mijlocul Bucureștiului, ocolită de anchetele DNA
02. 
Europarlamentarul Ramona Mănescu, tunuri imobiliare în tandem cu mafia retrocedărilor
03. Profit de 8.600 la sută, din afaceri cu terenurile statului român
04. Bucăți din Parcul Grozăvești, retrocedate de Poteraș, ajunse la rude ale nevestei
05. 
Cum a fost privatizat Bucureștiul
06. 
Guru al terapiilor energetice: magie neagră cu 8 milioane de euro
07. 
Europarlamentarul Ramona Mănescu, loc de casă în Cotroceni, pe mâna mafiei retrocedărilor
08. 
Mafia retrocedărilor: infractor neinvestigat de DNA în 2010, martor la DNA în 2017
09. Banca-fantomă a unui multimilionar al retrocedărilor
10. Învingătorul. Spectaculosul caz al infractorului care a devenit milionar în euro în timpul unei anchete DNA
11. Europarlamentarul Ramona Mănescu, tunuri imobiliare prin metoda „Mătușa”
12. Europarlamentarul Ramona Mănescu, afaceri-căpușă, prin conturi de mătușă
13. Moșia ascunsă a lui Cristian Poteraș: vile și 7 hectare, pe Valea Prahovei, pe numele soacrei
14. Marea devastare: parc din București, înghițit de mafia retrocedărilor, pe mână cu Ramona Mănescu
15. Mica fabrică de bani a familiei Poteraș