[AUDIO] Corona Specula

Din trei inși care vând măști chirurgicale, doi ți le dau de zece ori mai scump, iar unul zice pas cât timp prețul rămâne indecent. 

RISE a negociat incognito cu trei firme pentru a lua pulsul pieței pe timp de criză medicală, la inițiativa platformei civice Corupția Ucide.

Și medicii din prima linie a luptei cu noul virus se plâng că n-au suficient echipament medical de protecție.

Exercițiul nostru jurnalistic s-a derulat ieri, în timp ce Poliția Capitalei pregătea percheziții la mai mulți speculanți de dezinfectanți, măști și mănuși, vizați deja într-un dosar penal. Marfa lor a fost confiscată aseară și va fi predată spitalelor. 

FOTO: Dani Amariei/ Mediafax

MĂȘTI DIN CHINA

De când a izbucnit epidemia, firma Magazin GSM SRL lucrează la foc continuu, deși e specializată în comercializarea de telefoane mobile și gadgeturi. Cu acces la producători din China, s-a reorientat zilele acestea spre unul dintre cele mai căutate produse: măștile chirurgicale.

Și le vinde cu 5,3 lei pe bucată. Adică de peste 10 ori mai mult decât costă o mască în mod normal. 

În ultimele zile, marii retaileri online (Emag, OLX, Publi24), adică principalele platforme folosite de firmă pentru a-și vinde produsele, au șters ofertele care vindeau mai scump de 5 lei masca pentru a proteja populația de speculă. S-a întâmplat în urma cererilor constante ale platformei civice Corupția Ucide și în timp ce alte ONG-uri se zbat să obțină măști gratis pentru populație din tot felul de surse.

Dar la SRL-ul cu pricina, telefonul sună încontinuu ocupat. În doar câteva ore, agenții săi de vânzări au epuizat un stoc de sute de mii de măști chirurgicale, care vor ajunge în România la sfârșitul lunii. 

Ascultă negocierea dintre reprezentanții firmei și reporterii incognito:

Colaborarea tradițională cu producători din China permite firmei să aibă acces facil la stocuri de măști chirurgicale și să aplice discount în România doar în funcție de cantitățile vândute, pe principiul iei mai multe, iei mai ieftin. 

Iată schema de prețuri umflate și negociate cu Magazin GSM.

În plină explozie a cererii, Magazin GSM își obligă clienții să achite jumătate din valoarea mărfii în avans, „pentru a-și securiza comanda”. Refuză, în schimb, să semneze un acord din care să reiasă că vor rambursa sumele în caz că nu livrează. Oferă doar asigurări telefonice și o factură proformă.

Iar clienți sunt. La primul contact cu Magazin GSM, stocurile disponibile erau estimate de agent „în jur de 100.000 de bucăți”. În mai puțin de trei ore, scăzuseră mult sub un sfert. 


Cifrele reale, însă, sunt de șase ori mai mari. 

FOTO via Facebook

„650.000 aduc săptămâna viitoare, cel mai probabil vineri ajung”, dezvăluie Bogdan Stroi (39 de ani), patronul Magazin GSM, după câteva momente de încordare. Am ajuns la el prin partenerul său, George Mocanu, reticent și el la început: „Cum să mă întrebați de unde le aduc? Dar nu vreți să vă dau direct contactul furnizorului? Astfel de întrebări nu se pun”. 

Când înțelege că discută cu un potențial client, Stroi devine mai relaxat: „Problema e acum că producătorii din China plusează foarte mult la preț, spun că au cerere atât de mare încât au suplimentat masiv producția, inclusiv manuală. În plus, au prioritate transporturile guvernamentale, așa spun ei. Eu am producătorii mei, cu care lucrez de 10 ani. Mă costă 20.000 de euro să aduc 300.000 de măști cu avionul”. 

Și fără să știe că negociază cu un jurnalist, Stroi joacă tare: „La același preț de 0,78 euro bucata am vândut și la Selgros 300.000 de bucăți”, 

Ascultă  discuția cu patronul Magazin GSM:

Și discuția RISE – George Mocanu:

Azi dimineață, însă, când a vorbit oficial cu reporterul RISE, cifrele s-au schimbat: 0,65 eurocenți masca, indiferent de volumul cumpărat, iar costul său de transport a devenit cel puțin dublu.

Bogdan Stroi: Eu le cumpăr cu 50 de eurocenți bucata și mă costă încă 15 cenți să le aduc. 

Reporter: Aseară mi-ați spus că vă costă 20.000 de euro transportul pentru 300.000 de măști. 

Bogdan Stroi: Da. 

Reporter: Asta înseamnă sub 7 eurocenți pe mască. 

Bogdan Stroi: Da, cam așa, dar se tot schimbă. ”

Firma Magazin GSM este deținută de Stroi. El și Mocanu sunt asociați la Phonetastic (alt distribuitor de telefoane mobile, tablete și accesorii), dar și la firmele AB Shorthin On-line și Teg Esports. 

 

UN PRINCIPIU DE 5 LEI

Cristian Frăsinescu vinde masca și mai scump.

FOTO via Facebook

Frăsinescu, 39 de ani, antreprenor cu experiență, s-a axat acum pe lifestyle: produse și bistro-uri cu specific vegan. Alături de soția sa, chef Lavinia Frăsinescu, deține și o firmă de catering, care livrează preparate raw-vegane în București, sub brandul Little Tyke. Recent, s-au extins și la Satu Mare. 

„Fii educat și corect întotdeauna. Contează principiul, nu suma, fie că e vorba de un leu sau de un milion” – crede cuplul Frasinescu pe contul lor comun de Facebook. Dar nu și în viața reală.

Astăzi, însă, una dintre firmele lui Frăsinescu, FutureFood SRL, vinde măști chirurgicale. Adresa unde funcționează este la bistro-ul Little Tyke, în șoseaua Vitan-Bârzești, la parterul hotelului RIN, deținut de Robert Negoiță, primarul Sectorului 3. 

Într-o discuție incognito cu reporterii RISE, Frăsinescu confirmă oferta: „Eu am 25.000 disponibile acum, luni sau marți ajung în țară. 250 de lei pachetul de 50 de bucăți. Vă invit la noi, la birou, să ne vedem înainte să-mi dați banii. Oricum, eu fac contract în care am clauză clară, dacă nu livrez produsul în maximum 7 zile parcă trebuie să rambursez avansul”.

Ascultă negocierea dintre Cristian Frăsinescu și reporterii incognito aici:

La FutureFood, prețul măștilor chirurgicale este și mai puțin negociabil: 280 de lei pachetul de 50 de bucăți, adică 5,6 lei fiecare. Firma va mai primi din India un transport de 36.000 de măști săptămâna viitoare, susține reprezentanta cu care am discutat inițial. 

Ascultă negocierea inițială dintre reprezentantul FutureFood și reporterii incognito aici:

Azi dimineață, fiind sunat oficial de reporterii RISE, Frăsinescu nu mai știa nimic de prețurile mari din negocierea de aseară. E firesc să vândă acum măștile chirurgicale la prețuri de 10 ori mai mari, susține el, fiindcă tariful său de achiziție plus costurile de transport „s-au dublat”.

”Cristian Frăsinescu: Eu am un magazin alimentar și cumpăr marfă cu un leu și o vând cu 50. Unde este problema? Nu de-aia sunt antreprenor? Cine mă oprește să pun ce preț vreau eu? 

Reporter: Și credeți că se aplică acest principiu și acum, pentru acest produs, măști chirurgicale? 

Cristian Frăsinescu: Păi de ce nu s-ar aplica?”

Pe de altă parte, specula, așa cum era știută pe vremea lui Ceaușescu, nu mai reprezintă o infracțiune, conform noului Cod Penal. Până în 2009, a fost prevăzută în articolul 295. 

Similar, în 2012 a fost abrogată și o lege specială privind astfel de activități, dată imediat după Revoluție. „Bineînțeles că s-ar putea reintroduce, temporar, prin decret prezidențial. Chiar mă așteptam să regăsesc o astfel de prevedere în actualul decret privind instituirea stării de urgență”, ne-a declarat avocatul Adrian Cuculis.

 

ȘI O SURPRIZĂ LA SFÂRȘIT

Se face o săptămână de când măștile chirurgicale au dispărut din piață.  Înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus, acest banal echipament de protecție se găsea în farmacii cu 0,5 lei bucata, în medie. Online, erau și mai ieftine, ambalate în pachete de 50 de bucăți. 

Există totuși distribuitori care refuză să facă speculă, chiar și acum, în noaptea panicii. Tot așa, fără să știe că discută cu un reporter, reprezentantul firmei D&C Distribution Serv spune că nu vrea să vândă măști la 4 lei bucata și că încearcă să negocieze un transport rezonabil. 

„Nu pot să mă duc la un om amărât să-i cer atât. În mod normal luam cu 10 lei cutia de 50 de măști. Acum, eu zic că 20 de lei pe cutie e chiar OK.”

 

Elena DUMITRU

A contribuit Florin BĂDIȚĂ (Corupția Ucide)