Operațiunea Mechel, tranzacție rusească prin firme offshore

O firmă offshore cipriotă a fost interpusă, în ultimul moment, ca parte în operațiunea vânzării combinatelor metalurgice românești de către grupul rus Mechel. În afacere figurează oameni care au lucrat pentru un alt colos industrial rus, OMZ.

 

Firma cipriotă Mazur Investments a fost folosită în vânzarea COS Târgoviște

Firma cipriotă Mazur Investments a fost folosită în vânzarea COS Târgoviște

Grupul rus a anunțat marți, 19 februarie 2013, cedarea, la pachet,  a combinatelor metalurgice românești către Invest Nikarom SRL, ­ o firmă bucureșteană înființată în urmă cu douăzeci de ani de către rusul Victor Chumakov. Mechel a cedat astfel o cotă de aproape 80% din industria românească a laminatelor pentru doar 230 de lei (adică 50 de euro). Cele patru combinate din Târgoviște, Buzău, Brăila și Câmpia Turzii, au avut o cifră de afaceri cumulată de peste 1 miliard de dolari, în 2011, potrivit datelor oficiale afișate de Ministerul Finanțelor.

COST. O parte importantă a tranzacției Mechel include combinatul din Târgoviște – unde atât grupul rus, cât și noii proprietari derulează de ani buni afaceri importante, la câteva sute de metri distanță unii de ceilalți.

Mechel Târgoviște (fostul Combinat de Oțeluri Speciale Târgoviște-COST) și­-a schimbat brusc acționariatul în data de 15 februarie 2013, cu doar patru zile înainte de anunțul tranzacției cu firma Invest Nikarom. În acea zi, compania Mechel Târgoviște raporta la Bursa din București că a fost preluată de către o firmă cipriotă ­ Mazur Investments Ltd, un offshore înființat la Nicosia în iulie 2012. Mazur aparține tot grupului Mechel, mai exact diviziei elvețiene. Transferul combinatului de oțeluri speciale către firma cipriotă s­ a făcut printr-o majorare de capital în Nicosia.  ­ Mechel a mutat practic dreptul asupra pachetului de acțiuni din combinatul românesc (86,6%) în capitalul social al Manzur Investment ­ care, la rândul ei, a devenit noul acționar al uzinei din Târgoviște.

În urma acestei operațiuni, tranzacția dintre Mechel și firma rusului Victor Chumakov are loc acum prin Nicosia, Cipru: Invest Nikarom SRL preia firma offshore și, prin intermediul ei, devine acționarul majoritar al combinatului. Mutarea tranzacției în Cipru are loc după ce autoritățile fiscale române au emis, în noiembrie 2012, mai multe titluri executorii împotriva combinatului din Târgoviște pentru datorii restante la bugetele publice de peste 10 milioane de euro (debite rezultate în special din neplata TVA și a contribuțiilor de asigurări sociale ale angajatorului). În ziua când au anunțat vânzarea combinatului către Invest Nikarom, avocații Mechel Târgoviște au depus la Tribunalul Dâmbovița cererea de intrare în insolvență (care presupune inclusiv protecție împotriva creditorilor)

 

Vizualizarea afacerilor  noului proprietar al combinatelor românești

Vizualizarea afacerilor noului proprietar al combinatelor românești

 

 CÂMPIA TURZII. SRL-­ul bucureștean Invest Nikarom preia uzina din Câmpia Turzii cu mii de bunuri gajate în favoarea diviziei elvețiene a Mechel  pentru un credit de aproape 48,5 de milioane de euro. Banii au fost împrumutați, în decembrie, de către Mechel International Holdings Gmbh Elveția, pentru răscumpărarea altor două credite către o firmă offshore cipriotă ­ Skyblock Limited. Aceasta din urmă este deținută de Mechel OAO, compania mamă a grupului rusesc – listată și pe bursa americană.

Noii proprietari vor prelua astfel combinatul cu tot cu datoria către Mechel (scadentă în 2018) și vor plăti anual o dobândă de trei la sută pe an, potrivit acordului de garanție a creditului. 

Separat, cele patru combinate și­-au prelungit, în 2012, garanțiile către ING Bank, până la nivelul maxim de 25 de milioane de euro, pentru un credit acordat de banca olandeză.

NOII PROPRIETARI.  Invest Nikarom SRL, noul proprietar al combinatelor românești, se intersectează în România cu interesele grupului OMZ, unul cei mai mari jucători în industria grea din Rusia, cu activități în Sankt Petersburg și în Cehia. OMZ este specializat în echipamente pentru uzine nucleare, oțeluri speciale, petrol și gaze, precum și minerit. OMZ a preluat, în 2001, compania statului  Upet Târgoviște, prin intermediul unei firme offshore din Insulele Virgine Britanice: ­ Lotterby Limited (care ulterior a cedat afacerea firmei olandeze United Heavy B.V.).

Mai apoi, uzina din Târgoviște a fost preluată de două firme cipriote, astfel că România nu figurează pe harta afacerilor grupului rus OMZ, potrivit site-­ului său oficial.

Singura companie românească care a purtat, o perioadă, numele grupului OMZ a fost înființată tot la Târgoviște, în curtea uzinei Upet.

OMZ Nemo România SRL a fost înființată, în 2004, de către Upet Târgoviște și cedată apoi unor firme din Insulele Virgine Britanice și, respectiv, Belize. SRL­-ul și­-a schimbat numele în Nemo Upet și este asociat, în prezent, chiar cu rusul care a preluat activele Mechel România:­ Victor Chumakov. De altfel, Chumakov a administrat până în 2007 compania Nemo Upet împreună cu moldoveanul Iurie Pînzaru, director economic și financiar în compania Ductil Steel Buzău – parte a grupului Mechel în România. Iurie Pînzaru a fost mulți ani și director adjunct al uzinei Upet Târgoviște.

Afaceristul rus, Victor Ciumakov, nu a putut fi contactat ieri de RISE Project, ­ reprezentanții firmei Invest Nikarom au spus că este plecat din firmă, dar că va emite un comunicat oficial privind preluarea operațiunilor Mechel România.

MECHEL. Oficialii Mechel susțin că operațiunea de cedare a combinatelor românești face parte din strategia grupului rus  de a renunța la companiile din industria metalurgică europeană.

Grupul rus, patronat de oligarhul Igor Ziuzin, mai este implicat și în uzina metalurgică din Donețk, Ucraina, – afacere pe care a preluat­-o prin intermediul unor firme offshore cipriote despre care RISE Project a dezvăluit că sunt directorii nominali ai traderului implicat în recentul scandal al cărnii de cal (AICI).