Liderul clanurilor turce a fost arestat

Sahin Yuksek coordonează o mare parte din importurile de legume care intră pe piața românească

Sahin Yuksek coordonează o mare parte din importurile de legume care intră pe piața românească/FOTO: Mihai Pogan-RISE Project

Șahin Yuksek, 40 de ani, liderul unei grupări turce care a dominat în ultimii ani piața de legume și fructe din România, a fost arestat sâmbătă, 20 aprilie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru dare de mită.

Tribunalul București a admis propunerea procurorilor și a dispus arestarea cetățeanului turc pentru o perioadă de 29 de zile.

Procurorii îl acuză pe Yuksek că i­-a oferit 40.000 de euro unui înalt funcționar din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ca să denatureze rezultatele un control efectuat la firma Yuksek International Fruct SRL,­ compania fanion a clanului turc.

Banii au fost oferiți printr-­un intermediar, însă operațiunea a căzut după ce funcționarul statului l­-a denunțat pe turc la DNA.

Clanurile turce au creat o adevărată colonie a “intermediarilor” în afacerile frauduloase din județul Ilfov.

RISE Project a investigat, în toamna trecută, gruparea Yuksek până la ea acasă, în regiunea Hatay, situată la granița cu Siria. De aici sute de cetățeni turci au venit în România ca să facă afaceri cu alimente sau să fie interpuși ai clanurilor turce în afacerile lor frauduloase.

Schema fraudei

Șahin Yuksek este cunoscut în regiunea Hatay drept “Vameșul” pentru aparatul de influență pe care l-­a dezvoltat în vămile românești. ­ Prin acest mecanism, cantități uriașe de legume și fructe au fost introduse la preț subevaluat în țară, ocolind taxele.

Mai departe, mărfurile intrau într­-un circuit comercial complicat: vânzări repetate cu adaosuri mici către firme controlate din umbră de aceleași clanuri. În lanțul comercial erau folosite uneori și zece firme pentru îngreunarea controalelor.

Penultima firmă din lanț colecta grosul datoriilor la stat, deoarece aici se făcea saltul de preț. ­ Uneori se punea un adaos și de zece ori mai mare față de cel din vamă, locul pe unde marfa intra subevaluată.

Vizualizarea afacerilor lui Sahin Yuksek
Vizualizarea afacerilor lui Sahin Yuksek

Firmele cu probleme erau închise rapid, fiind pasate unor interpuși care declarau sedii fictive.

Pe acest traseu, populația României este prejudiciată anual cu sute de milioane de euro, reprezentând taxe și impozite care nu mai ajung niciodată la buget.

O valoare exactă a prejudiciilor este aproape imposibil de realizat, pentru că firmele interpuse în lanțul evazionist funcționau doar câteva luni și nu raportau contabil nicio activitate, deși efectuau importuri de milioane de euro în câteva săptămâni.

Firmele problemă din lanțul comercial erau înființate pe numele unor cetățeni străini ­ turci, sirieni, irakieni, macedonieni etc. ­ și controlate de turci pe baza unor procuri secrete.

Reporterii RISE Project s­-au întâlnit în toamna anului trecut cu Șahin Yuksek, liderul celui mai important clan turc din România. Atunci, afaceristul turc respingea orice acuzație, afirmând că nici el, nici alt membru al familiei sale nu a avut probleme legale în România.

Cu toate acestea, RISE Project a aflat că turcul și frații săi erau monitorizați și investigați de peste trei ani pentru ample operațiuni de evaziune fiscală și spălare de bani la București și în Ilfov.

Câteva săptămâni mai târziu, Abbas Yuksek, fratele lui Șahin, a fost reținut de procurori pentru evaziune fiscală, folosind aceeași schemă a intermediarilor.

 

 

Un documentar realizat de echipa În premieră și Rise Project arată cum numele lui Abbas Yuksek apare în dosarul unei ample operațiuni anti-drog derulată de procurorii români împreună cu autoritățile americane și spaniole. Documentarul explică și mecanismul fraudei practicat la scară largă de clanurile din regiunea Hatay.

 

Daniel Bojin, Romana Puiuleț, Cristi Ciupercă