Gangsterii de pe Riviera Maya: Bani gheață

Gruparea “Riviera Maya”, condusă de craioveanul Florian Tudor, zis Rechinul, și-a îngropat o parte din bani și la propriu și la figurat în Craiova. Alte milioane au fost investite  în proprietăți din Statele Unite, Mexic și Brazilia.

Pământ înghețat

Este 16 decembrie 2018, ora 16:16. În Craiova ninge ușor, iar temperatura scade treptat până la pragul înghețului. Sorin Velcu își sună mama pentru a-i cere niște bani. Conversația lor, purtată în limba romani, este interceptată de polițiști.

Sorin Velcu: Poți să-mi dai 20.000?

Paula Velcu: Nu pot, să mor, nu pot că trebuie să sape cineva că a dat înghețul. 

Sorin Velcu: Și dacă e să sap eu, scoți mâine?

Paula Velcu: Păi poate se mai lasă până mâine.

Sorin Velcu este unul dintre principalii gangsteri din gașca de pe Riviera Maya iar curtea mamei sale, din Craiova, devenise seif pentru o parte din veniturile ilicite ale grupării.

Îngroparea banilor este o practică veche. În Columbia anilor ‘90, marii traficanți de droguri, în frunte cu Pablo Escobar, ascundeau tone de bancnote în gropi împrăștiate de-a lungul întregii țări. Columbienii visează și astăzi că ar putea da peste una dintre comorile îngropate și uitate de cartelul din Medellin, după moartea sa din 1993.

Familia Velcu a fost o celulă de bază în gruparea de pe Riviera Maya. Sorin și tovarășii lui clonau cardurile turiștilor din Mexic printr-o schemă sofisticată de sabotare a unei rețele de bancomate. Apoi, mergeau în deplasare: călătoreau în toată lumea pentru a retrage bani de pe cardurile copiate, acoperindu-și astfel urmele.

Pe 13 ianuarie 2020, Sorin Velcu a fost trimis în judecată pentru șantaj și constituire de grup infracțional organizat.

Sorin Velcu a fost arestat în Bali (Indonezia), alături de mai mulți membri ai familiei sale.

Sorin Velcu a fost arestat în Bali (Indonezia), alături de mai mulți membri ai familiei sale.

Rechizitoriul întocmit de procurori arată că tot familia Velcu îi furniza bani și  Rebecăi Tudor, soția lui Florian Tudor.

Gruparea lucra în special cu cash, așa că tranzacțiile se făceau personal. În puținele cazuri când nu se puteau căra banii peste ocean, transferurile se efectuau prin servicii electronice precum Western Union. Acestea erau însă plafonate la cel mult 3.000 de euro pentru a nu declanșa alerte de spălare de bani.

Martorii din dosar, ale căror declarații au fost văzute de OCCRP, arată că Rebeca Tudor și alți membri ai grupării foloseau persoane care nu aveau nicio legătură cu activitățile infracționale. Acești interpuși jucau rolul destinatarului, ridicau banii trimiși din Mexic, din SUA sau din alte țări din lume, apoi îi predau cash grupării.

Printre interpușii de ocazie, procurorii au identificat zeci de studenți, muncitori din construcții și un preot. Majoritatea au fost plătiți cu sume derizorii pentru rolul lor în schema infracțională, iar alții, deloc, după cum susțin chiar ei în fața autorităților.

Documentele juridice confirmă că aceeași metodă era folosită și la celălalt capăt al tranzacțiilor. Spre exemplu, când s-au făcut transferuri din statul american Florida, expeditorii au fost niște simpli cetățeni venezueleni, fără legături cu gruparea infracțională.

Un raport al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a analizat tranzacțiile și a concluzionat că transferurile au fost fragmentate tocmai pentru a nu atrage atenția. Raportul a ajuns pe masa polițiștilor din Craiova în 2016, dar s-au luat măsuri abia în 2019.

Chitanțele Western Union consultate de OCCRP arată că, în cazul sumelor mici, expeditorul trebuie să prezinte doar un act de identitate, o adresă și numele destinatarului. Pentru sume mai mari, expeditorul trebuie să dea detalii și despre proveniența banilor. Dacă suma este spartă și transferată în tranșe mai mici, avertismentele anti-spălare de bani sunt declanșate oricum pentru că algoritmul identifică și cumulează transferurile repetitive, când expeditorul și destinatarul rămân aceiași, explică un specialist în combaterea spălării banilor.

Pentru a păcăli algoritmul, gruparea a folosit intermediari luați la întâmplare, de la care strângeau apoi banii lichizi.

Anchetatorii români au ajuns la concluzia că, în multe cazuri, teancurile de bani ajungeau în mâinile a doi membri ai grupării – Luigi Popescu și Filip Sărdaru (socrul lui Sorin Velcu).

În alte cazuri, gruparea folosea mijloace mai primitive pentru a transporta banii murdari. Documentele din dosar arată că, de multe ori, ascundeau bancnote în colete pe care le trimiteau în România prin DHL, alteori pur și simplu își lipeau teancuri de bani de corp și treceau așa prin aeroporturi.

Un ciclu complet de spălare de bani

Faptul că grupul lucra în special cu bani lichizi a îngreunat munca anchetatorilor. Nu rămânea nicio urmă electronică, niciun detaliu despre membrii grupării.

Sunt însă câteva tranzacții făcute prin bancă care arată circuitul banilor dintre Mexic și Craiova și modul de operare al gangsterilor de pe Riviera Maya.

În 2016, Tudor Florian i-a trimis soției sale 109.755 de euro în două tranșe în timp ce fratele lui vitreg, Adrian Enăchescu, i-a trimis 299.419 euro în cinci tranșe (între 2016 și 2017).

Banii au fost trimiși din Cancun, Mexic locul unde Rechinul și ai săi foloseau firma Top Life Servicios pentru a instala bancomate capcană ca să cloneze carduri bancare la scară industrială.

Rebeca Tudor a primit banii într-o perioadă când își împrumuta firma, numită Seven Residence SRL, ca să ridice un bloc de locuințe în Craiova.

Trei ani mai târziu, pe 21 ianuarie 2019, banii și-au schimbat direcția. Rebeca Tudor i-a trimis 127.000 de dolari fratelui vitreg al soțului ei. Banii au ajuns la Cancun. Imediat după transferul făcut prin aplicația bancară, a fost sunată de bancă ca să dea explicație pentru suma mare pe care tocmai o virase. Soția Rechinului i-a spus reprezentantului băncii că tocmai achitase o datorie mai veche. Era vorba despre o parte din banii primiți în 2016 – 2017.

O analiză atentă a tranzacțiilor financiare care au implicat-o pe Rebeca Tudor în acea zi scoate la iveală spălarea de bani.

În dimineața zilei în care  Rebeca Tudor a transferat 127.000 de dolari la Cancun, firma sa, Seven Residence, a vândut un apartament de 91.000 de euro. Cumpărătorul a achitat un avans de 30.000 de euro care a mers în contul firmei. În aceeași zi, firma i-a transferat 48.000 de euro Rebecăi Tudor în contul personal cu titlul rambursare împrumut. Suma era compusă din avansul dat de cumpărător plus banii aflați deja în contul companiei.

În aceeași zi, Rebeca Tudor a mai adăugat 51.000 de euro cash în contul personal. Procurorii spun că acești bani au venit, cel mai probabil, de la familia Velcu. Banii nu au zăbovit în cont ci au fost transferați de Rebeca în contul deschis de Adrian Enăchescu, fratele Rechinului, la banca Santander din Mexic.

În rezumat, Rebeca Tudor strângea bani de la grupare, îi împrumuta firmei sale de construcții, compania vindea apartamentele și banii din vânzări, curați, erau trimiși înapoi grupării. Un ciclu complet de spălare.

Șerpi, broaște și un Rechin

”Să transformăm Balta Craioviței din pământul șerpilor și al broaștelor într-un tărâm de vis pentru copiii noștri”, a spus Lia Olguța Vasilescu, fostul primar al Craiovei, într-un clip video înregistrat în campania electorală din 2012.

Politicianul se referea la un teren viran de la periferia orașului Craiova. Două parcele din acest teren au fost achiziționate, doi ani mai târziu, de Rebeca Tudor, soția “Rechinului”, și de un asociat al ei. Documentele cadastrale consultate de OCCRP arată că Rebeca Tudor a acționat ca împuternicit al soțului ei, iar Rechinul este stipulat drept coproprietar al uneia dintre parcele. Aici, compania lui Tudor, Seven Residence SRL, a construit un bloc de apartamente și o clădire de birouri. Autorizația de construcție pentru blocul de apartamente a fost semnată de primarul de atunci al Craiovei, Olguța Vasilescu.

Blocul a fost finalizat la sfârșit de 2018 iar actele cadastrale arată că apartamentele s-au vândut cu prețuri cuprinse între 70.000 și 100.000 de euro. Clienții virau banii firmei dezvoltatoare, Seven Residence. De acolo, o parte din ei se întorceau în contul personal al Rebecăi Tudor, sub forma rambursării împrumuturilor pe care femeia le acordase firmei de-a lungul anilor.

Înainte de proiectul Seven Residence, Rebeca Tudor a construit trei vile la periferia Craiovei. Una dintre ele a fost cumpărată cu banii jos de Alin Stroe, alt membru al grupării, care locuiește acum în Cancun. În iulie 2017, Stroe a plătit 122.000 de euro pentru vila construită de Rebeca Tudor.

Stroe s-a aflat în centrul unui conflict izbucnit între foștii și actualii membri ai grupării, soldat cu moartea unui apropiat al Rechinului

Gruparea lui Tudor intenționa să deschidă un cazino în Craiova.

Însă banii au fost investiți și în mașini de lux, arată documentele poliției, printre care două Porsche Cayenne, un Chevrolet Camaro, un Mercedes benz CLS 350 CDI și două BMW (X5 și X6), confiscate toate anul trecut în urma perchezițiilor derulate la membrii grupării.

Cash fără frontiere

Și peste ocean, în Cancun, gașca de români a investit sume impresionante.

Pe 19 februarie 2019, Maria Dumitru, în vârstă de 32 de ani, a fost săltată de polițiștii de pe aeroportul din Cancun. Revenea din Panama, însoțită de Gheorghe Dumitru, zis Romeo, soțul ei și fratele lui Sorin Velcu.

Maria căra 80.100 de dolari barbadieni (moneda națională a paradisului fiscal Barbados), echivalentul a aproximativ 40.000 de dolari americani, bani pe care nu-i declarase. Cu câteva zile înainte, doi membri ai grupării Riviera Maya fuseseră reținuți în Barbados, prinși în timp ce clonau carduri la bancomate. Au fost eliberați și expulzați din țară după ce au plătit amenzi în valoare de 20.000 de dolari barbadieni.

Maria le-a spus autorităților mexicane o poveste întortocheată despre cum a primit banii de la un bărbat pe care-l cunoscuse pe internet și care locuia în „țara arabă Israel”. Și că n-a declarat banii la vamă pentru că soțul ei era “foarte gelos”.

Totodată, Maria a susținut că lucra ca menajeră în zona Riviera Maya, fiind plătită cu sume de 15-22 de dolari pe zi. A mai povestit că a fost reținută în Italia, în urmă cu 12 ani, pentru că a furat din tiruri.

Gheorghe Dumitru, soțul Mariei, are un trecut infracțional bogat atât în România, unde a fost condamnat pentru jaf armat în timp ce juca rolul unui polițist, cât și în Germania, unde a fost arestat pentru infracțiuni cu carduri și aderare la grup infracțional organizat.

În decembrie 2013, el a fost condamnat de o instanță românească la șapte ani de închisoare. În 2017, autoritățile i-au deschis un nou dosar penal. Trebuia să fie încă în închisoare în februarie 2019, când a fost prins alături de Maria Dumitru pe aeroportul din Cancun.

Poliția mexicană spune acum că Dumitru este un asociat apropiat al Rechinului. Sediul grupării, aflat în strada Robalo, nr. 52 din Cancun, este monitorizat, iar Gheorghe Dumitru a fost văzut acolo de mai multe ori.

Ascunzișul mexican al Rechinului

Când mașinile deținute de cetățeni români au blocat în mod repetat o stradă din centrul Cancunului, majoritatea vecinilor au decis să contacteze reporterii unui ziar local numit Luces del Siglo.

Unul dintre ei, care a vorbit cu jurnaliștii OCCRP sub protecția anonimatului, povestește că localnicii priveau neputincioși cum casa de la Robalo 52 creștea tot mai mare, era mereu păzită de bărbați înarmați și cum femei „frumoase ca niște păpuși” veneau și plecau. Aceiași vecini s-au certat cu unul dintre bodyguarzi, care i-a obligat să se mute de pe trotuar pentru că blocau accesul în casă.

După ce mascații mexicani au descins la adresă în dimineața zilei de 11 mai 2019, vecinii și-au dat seama că nemulțumirile lor erau, de fapt, îndreptate către cineva puternic. De frică, au decis că este mai bine să tacă.

Vecinul care le făcuse viața grea era tocmai Florin Tudor. În ultimii patru ani, gruparea sa își coordonase de acolo, de pe strada Robalo, schema intercontinentală de fraudă cu carduri. Potrivit presei locale, polițiștii au confirmat că au găsit în casă echipament pentru clonarea cardurilor și alterarea bancomatelor.

Pentru a asigura paza operațiunilor din interior, două dintre firmele grupării au angajat o companie privată de securitate numită Energy Solutions of America.

Gașca lui Tudor cumpărase casa, alături de terenul de lângă aceasta, cu 3,3 milioane de pesos mexicani (213.100 dolari americani) pe 2 iunie 2015. Au folosit pentru asta compania Imobiliaria Investcun, firmă înființată cu trei săptămâni înainte în Mexic pentru operațiuni imobiliare. Acționarul acesteia era Adrian Enăchescu, fratele vitreg al Rechinului.

Înainte de a intra în posesia grupării, casa avea un singur etaj și aparținea guvernului mexican, care o dăduse în folosință Institutului Patrimoniului Imobiliar din Quintana Roo, statul mexican în care se află Cancunul și Riviera Maya.

Gruparea a cumpărat terenul de la o companie imobiliară care aparține unor foști oficiali mexicani, tată și fiu, ambii legați de guvernatori corupți. Tatăl se numește Francisco Evadio Garibay Osorio și este fostul director al Institutului Patrimoniului Imobiliar care funcționa în acea casă. Acesta a negociat personal vânzarea imobilului cu Enăchescu, arată contractele de la notar obținute de OCCRP.

Până la sfârșitul anului 2017, gruparea de pe Riviera Maya a transformat clădirea folosită în trecut de guvern într-o hală de șase etaje, echipată cu sală de sport, restaurant cu circuit închis, ascensor de serviciu și piscină pe acoperiș. În același an, Investcun, firma înființată de fratele Rechinului pentru a cumpăra imobilul, a cheltuit încă 55.000 de dolari pentru a cumpăra o altă casă, pe o stradă alăturată.

Până la sfârșitul anului 2017, gruparea de pe Riviera Maya a transformat clădirea folosită în trecut de guvern într-o hală de șase etaje, echipată cu sală de sport, restaurant cu circuit închis, ascensor de serviciu și piscină pe acoperiș. În același an, Investcun, firma înființată de fratele Rechinului pentru a cumpăra imobilul, a cheltuit încă 55.000 de dolari pentru a cumpăra o altă casă, pe o stradă alăturată.

Garibay nu e străin de vânzările controversate ale activelor statului. În septembrie 2017, la doi ani după ce vânduse românilor casa din Robalo 52, numele său a apărut într-o plângere înaintată de un ONG mexican către Procurorul General al Mexicului.

Fostul guvernator al Quintana Roo, Felix Gonzales Canto, vânduse 165 de proprietăți de patrimoniu către oameni de afaceri și demnitari. Printre aceștia se număra și Garibay.

Potrivit plângerii înaintate de ONG, Gonzales Canto vânduse 352 de hectare de teren din Tulum, o stațiune litorală mexicană, către o firmă de-a lui Garibay, care apoi a ridicat aici un resort turistic de lux. Prețul a fost de aproximativ un dolar american pe metrul pătrat, deși prețul mediu în zonă este de aproximativ 450 de dolari metrul pătrat. Guvernul a vândut însă de 400 de ori mai ieftin.

Vânzările subevaluate nu sunt o schemă nouă în repertoriul lui Garibay. În timp ce conducea Institutul pentru Patrimoniu Imobiliar, instituția a vândut peste 15 hectare de teren cu un preț de 10 ori mai mic decât valoarea sa reală. Terenul a fost cumpărat de la stat cu 282.000 de dolari și, doi ani mai târziu, revândut cu 3,1 milioane de dolari.

Însă afacerile imobiliare controversate marca Garibay sunt și mai vechi. Pe când se afla la conducerea Institutului Locativ, a vândut fraudulos terenuri din Bonfil, o suburbie a Cancunului, mai multor firme de construcții.

Garibay și fiul său au preluat agenția imobiliară în 2010, direct de la fondatorul ei, Ricardo Antonio Vega Serrador, cunoscut în presa mexicană drept „Țarul Benzinei”. Vega a fost cel care a cumpărat inițial imobilul din Robalo 52. Atât el, cât și partenerul de afaceri cu care a înființat agenția imobiliară au fost ținta mai multor investigații penale pentru spălare de bani, furt de combustibili și achiziții frauduloase de terenuri care au aparținut Institutului Patrimoniului Imobiliar.

Tranzacția cu gruparea Rechinului n-a fost nici pe departe prima ciocnire dintre crima organizată și fiul lui Garibay, Ivan Eliud Garibay Pulido. În februarie 2001, Procuratura Generală a cerut arestarea sa pentru jefuirea unei brutării. Această pată din dosar nu l-a împiedicat însă să fie angajat de un alt guvernator al Quintana Roo, Roberto Borge Angulo, aflat în prezent în închisoare.

În octombrie 2015, ziarul mexican Reforma a dezvăluit că Garibay Jr. era cunoscut pe plan local pentru legăturile cu lumea interlopă. Un om de afaceri numit Luis Manuel Alvarez Adan a făcut acuzațiile într-o serie de e-mailuri trimise Ambasadei SUA din Cancun.

”Am lucrat ca bodyguard pentru Roberto Borge Angulo, guvernatorul regiunii Quintana Roo”, a scris Alvarez Adan într-un e-mail, acuzând autoritățile că ajutau, contra cost, cetățeni cubanezi care ajungeau ilegal pe coastele din Quintana Roo să treacă fraudulos granița către SUA.

Într-un alt e-mail, Alvarez Adan susține că a fost martor atunci când Garibay Jr. colecta taxe pentru crima organizată: ”Îl escortam pe Ivan Eliud Garibay Osorio, director în cadrul Guvernului Local din Zona de Nord și prieten al Guvernatorului, pentru a colecta acei bani din părți diferite ale Cancunului”.

În dimineața zilei de 31 iulie 2018, Álvarehz Adán, bărbatul care i-a acuzat pe Borge și Ivan Eliud de legături cu mafia, a murit spânzurat într-o celulă dintr-o închisoare din Cancun. Fusese încarcerat în urma unor acuzații de șantaj. „Nu a fost suicid, a fost crimă”, spune Raúl Fernández, activist local pentru drepturile omului.

Investițiile de la malul mării

La 10 minute cu mașina de casa lui Tudor se află Puerto Cancun, un cartier de lux ridicată pe malul Mării Caraibilor. Cei care-și permit să locuiască aici se plimbă cu jet ski-urile în jurul portului cochet și socializează în cluburi exclusiviste de pe plajă. Însă luxul ascunde o latură întunecată.

Dezvoltarea fulminantă a regiunii s-a produs în dauna pădurii de mangrove care servea drept ecosistem complex pentru fauna locală și ca barieră naturală în calea uraganelor.

Mai mult, o parte din banii investiți în transformarea zonei a provenit dintr-o uriașă schemă Ponzi, după cum susțin autoritățile americane. Peste 8000 de persoane au fost păcălite și au rămas fără bani.

Și banii negri investiți de gașca românilor de pe Riviera Maya au venit pe context. Documentele obținute de OCCRP și partenerii săi prin solicitări pentru acces la informațiile de interes public către Consiliul Local din Cancun arată că, prin intermediul Investcun, gruparea condusă de Tudor deține cinci apartamente de lux, a căror valoare cumulată depășește 2,2 milioane de dolari americani.

Două dintre acestea sunt amplasate în centrul rezidențial La Laguna și valorează 240.000, respectiv 260.000 de dolari. Când reporterii OCCRP au vizitat locația, agentul imobiliar a arătat că-și cunoaște clienții: „Cumpărați pentru a locui aici, pentru a închiria turiștilor sau pentru investiție, știți dumneavoastră…”, a întrebat acesta, privind cu subînțeles. La Laguna are propriul ponton, pe unde rezidenții aduc de regulă femei, departe de privirile indiscrete, a continuat agentul imobiliar să prezinte avantajele complexului.

La câteva minute de mers pe jos de la ansamblul rezidențial se află Hotelul Renaissance, în care gruparea lui Tudor deține un al treilea apartament, cu o valoare estimată la aproape 75.000 de dolari. A patra proprietate, mult mai scumpă, este chiar alături, în complexul rezidențial Marina Residencial. Acest apartament valorează aproape 440.000 de dolari. Pe toate cele patru apartamente cade astăzi umbra unui zgârie-nori cu 20 de etaje. Ironic, clădirea are forma înotătoarei unui rechin și, de aceea, se numește Shark Tower (Turnul Rechin).

Cea de-a cincea proprietate a grupării este ascunsă sub un cod poștal și mai exclusivist, într-o comunitate rezidențială aflată sub pază non-stop, numită Novo Cancun. În septembrie 2016, Investcun a cumpărat un apartament de lux aici în valoare de 1,65 milioane de dolari.

Investițiile grupării nu se limitează însă la Cancun. Un drum de jumătate de oră cu mașina de-a lungul coastei și ajungi în Puerto Morelos, un sat pescăresc transformat în destinație turistică îmbrățișată de mangrove.

Pentru aproximativ 80 de muncitori angajați de gruparea românească, 30 martie 2019 era zi de salariu. Atunci, Rechinul și mâna sa dreaptă, Cosmin Adrian Nicolae, au fost săltați direct din mașina cu care se îndreptau către Puerto Morelos. Conducând pe autostrada Ruta de los Cenotes, care despică jungla până la plajă, cei doi erau echipați cu un pistol semiautomat, cartușe și echivalentul a aproape 25.000 de dolari.

Documentele din dosar arată că Tudor și Nicolae se îndreptau către un lot de 1.400 de hectare unde construiau un complex rezidențial, cu teren de golf.

Proiectul imobiliar era o colaborare de afaceri dintre Tudor și un libanez, Chakib Naif Ifram al-Boustany, proprietarul unei case de amanet din Cancun. În dimineața zilei de 11 mai 2019, autoritățile au descins în Puerto Morelos, la câteva ore după ce făcuseră percheziții și la casa cu șase etaje a Rechinului.

Soții, găști și locuințe multiple

Rebeca Tudor, femeia care colecta în România banii trimiși la spălat de grupare, nu era singura soție a Rechinului. Mai multe documente văzute de reporterii OCCRP arată că și o braziliancă numită Juceline Belmonte do Amaral ar fi căsătorită cu Tudor.

În vârstă de 36 de ani, Juceline nu este străină de lumea interlopă în care a făcut carieră soțul ei. Fratele femeii, Julio Cesar, a fost capturat în 2017 în Argentina, după ce Interpolul emisese un mandat internațional de arestare pe numele său pentru fraudă cu carduri bancare. Cu un an înainte, alți doi membri ai familiei au fost arestați după ce au fost opriți în trafic în Florida, iar polițiștii americani au descoperit că mașina pe care o conduceau fusese închiriată cu acte false. Polițiștii au mai descoperit asupra lor și 31 de carduri clonate.

Familia Belmonte do Amaral cu care s-a înrudit Tudor se trage din Foz do Iguazu, un oraș brazilian aflat în punctul în care se întâlnesc granițele dintre Brazilia, Argentina și Paraguay. Locul este cunoscut și ca Frontiera Triplă. Este notoriu pentru contrabandă, trafic de droguri și de persoane. Aici a investit bani familia do Amaral într-o serie de proprietăți situate în Brazilia și Paraguay.

Gașca lui Tudor și familia Jucelinei nu sunt unite însă doar prin alianța dintre cei doi. În 2016, poliția din Paraguay a arestat doi români care conduceau SUV-ul lui Julio Cesar, cumnatul lui Tudor, pe o autostradă, în apropierea Frontierei Triple. Asupra lor aveau mai multe carduri clonate și cititoare magnetice. Unul dintre ei, Marian Zârcu, a lucrat și pentru Tudor, în Mexic, unde făcea parte din grupul care retrăgea cash de la bancomate, spun anchetatorii din România.

Și Zârcu are un cazier pe măsura complicilor săi: a fost condamnat, în 2011, în Italia, pentru răpire, rasism și xenofobie.

În 2014, Tudor a cumpărat o firmă mexicană de la celălalt cumnat al său Juliano, fratele cel mai mare al Jucelinei. Gruparea românească a folosit ulterior această firmă pentru a crea un lanț de case de schimb valutar pe Riviera Maya și alte destinații turistice din Mexic.

În ianuarie 2016, Tudor și Juceline au cumpărat împreună un apartament de lux în Miami, în valoare de 1,37 milioane de dolari. Din noiembrie 2017 proprietatea lor este scoasă la vânzare, cei doi cerând inițial 1,7 milioane de dolari. Suma a tot scăzut pănă la aproape 1 milion și, în ianuarie 2020, Tudor și Juceline au trecut apartamentul în proprietatea unei firme manageriate de un alt român, Narcis Tiță, și l-au gajat ca să ia un împrumut de 400 de mii de dolari.


Citește și:

EP 01 – Gangsterii de pe Riviera Maya

Vezi documentarul:

[VIDEO] Gangsterii de pe Riviera Maya


Seria „Gangsterii de pe Riviera Maya” a fost investigată de: RISE Project, The Organized Crime and Corruption Reporting Project, Mexicanos Contra La Corrupción, Quinto Elemento Lab.

Attila Biro, Ana Poenariu, Lilia Saúl Rodríguez, Jonathan Wrate, Dan Kelly, Nathan Jaccard, Daniela Castro, Timea Honț, Raúl Olmos, Andrea Cárdenas , Armando Talamantes, Salvador Camarena, Guilherme Amado, Paul Radu, Lucía Vergara, Carjuan Cruz