Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mâinile unei contabile din România, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, în dosarul clanului ”Corduneanu”.

Mihaiela Fetica, la întâlnirea cu reporterii irlandezi

Mihaiela Fetica, la întâlnirea cu reporterii irlandezi

Judecată în România pentru complicități cu gruparea mafiotă, Mihaela Fetica, 50 de ani, s-a angajat, în noiembrie 2013, ca expert în restructurarea de credite la una dintre cele mai mari bănci din Irlanda: Allied Irish Bank (AIB).

A fost concediată, însă, în urmă cu două luni, imediat după ce banca irlandeză a descoperit că și-a ascuns  problemele penale din România.

Iar problemele ei au legătură tot cu sistemul bancar, numai că faptele s-au consumat în țara de origine: femeia e judecată pentru complicitate la înșelăciune într-un dosar investigat mai mulți ani de către Direcția de Investigare a Infacțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

DOSARUL PENAL În iulie 2010, procurorii au trimis în judecată zeci de membri ai grupării Corduneanu pentru multiple infracțiuni: trafic de persoane, trafic de minori, lipsire de libertate, infracțiuni bancare, înșelăciuni imobiliare, infracțiuni cu violență, infracțiuni informatice.

Tot acest tablou infracțional, din care nu lipsesc faptele de violență, a făcut din clanul Corduneanu una dintre cele mai temute grupări mafiote transfrontaliere, cu ramificații în mai multe state europene. Potrivit DIICOT, gruparea opera atât în România, cât și în Republica Moldova, Italia, Spania, Austria, Germania și Irlanda.

Semnătura Mihaelei Fetica apare în adeverințele salariale false cu ajutorul cărora gruparea Cordunenilor a înșelat mai multe bănci românești. Anchetatorii au suspectat-o pe Fetica și că și-ar fi însușit o parte din banii obținuți din creditele luate pe baza adeverințelor fictive.

În 2012, ea a fost inclusă în al doilea lot al inculpaților din dosarul „Corduneanu”. Procesul este încă pe rolul Tribunalului Iași.

Creditele frauduloase au fost contractate începând cu anul 2007, în plin avânt al împrumuturilor pentru nevoi personale în România. Pe atunci, Fetica se numea Mihaela Colman și era contabila unei firme din rețeaua Cordunenilor.

Ulterior, Mihaela Colman și-a schimbat numele, căsătorindu-se cu Ștefan Adrian Fetica – un brașovean cu 16 ani mai tânăr. Cei doi au înființat și două afaceri de consultanță la București și la Brașov. Înainte de asta, Mihaela (Colman) Fetica a mai avut birouri de contabilitate în Iași – locul de baștină al Cordunenilor.

Fetica admite că și-a ascuns trecutul de teamă că nu va fi angajată de banca irlandeză:Este o bancă foarte bună și există oameni foarte cumsecade acolo. Ei nu au nici o vină, doar eu sunt vinovată pentru că nu am fost sinceră, mi-a fost frică că nu voi fi angajată”, a declarat ea, vineri, reporterilor de la „Irish Mail on Sunday” – publicația irlandeză alături de care RISE Project a documentat acest subiect.

Extras din rechizitoriul grupării Corduneanu

Extras din rechizitoriul grupării Corduneanu

Mihaela Fetica susține că nu a participat cu bună știință la activitatea frauduloasă: „Am semnat primele două sau trei documente și am fost foarte proastă pentru că nu le-am verificat”. În alte cazuri, ea susține că semnătura ei a fost falsificată de membrii clanului interlop, iar când a încetat colaborarea cu aceștia ar fi fost amenințată. Procurorii o acuză însă pe Fetica că ar fi știut de la bun început că împrumuturile bancare erau obținute în mod fraudulos.

La rândul său, soțul femeii, Ștefan Fetica, susține că membrii clanului au cerut ajutor și au angajat-o pe soția sa după ce alți contabili au refuzat să mai lucreze cu ei: „Motivele pentru care alte persoane au abandonat munca au fost neplata și suspiciunile cu privire la activitatea frauduloasă desfășurată de companie. Noi nu am fost conștienți de acest lucru. Sunt convins că soția mea își va dovedi nevinovăția”.

CREDITELE MILIONARILOR Departamentul băncii AIB, în care a lucrat românca, este unul special înființat în 2012, cu misiunea de a analiza și restructura creditele cu probleme. Mihaela Fetica spune că printre clienții băncii erau importanți afaceriști locali: „Acolo am avut un calculator, am avut toate documentele financiare ale tuturor acestor milionari. I-am întâlnit pe unii dintre ei. Erau oameni străluciți, oameni de afaceri foarte drăguți. De exemplu, unul dintre ei a avut împrumuturi de la AIB în valoare de 30 de milioane de euro. Din cauza crizei financiare noi eram acolo să analizăm aceste credite și să încercăm să-i ajutăm pe acești oameni. Dar deciziile erau luate de persoane care erau deasupra mea, ierarhic, în bancă”.

Banca irlandeză a refuzat să comenteze oficial cazul fostei angajate. 

DREPT LA REPLICĂ: „Nu am fost contabila Cordunenilor”


Într-un drept la replică trimis RISE Project, Mihaela Fetica susține că nu a știut că administratorul firmei pentru care a livrat timp de doi ani servicii de contabilitate era membru al grupării Corduneanu: „Eu nu am fost contabila Cordunenilor. Firma care a adus salariați pentru a le semna adeverințele de venit era o firma de pază, printre alte 80 de societăți de care mă ocupam. Aveam contract extern de contabilitate, deci, nu am fost niciodată angajata Cordunenilor. Nu-i cunosc, nu am avut niciodată legături cu ei. Nu am avut de unde să știu că administratorul firmei respective este în legătură cu acest clan mafiot. Am semnat două sau trei adeverințe de venit fără să le verific, mai întâi, pur și simplu din neglijență, și din viteză, eu având activitate de consultanță în trei orașe din România. Aceste adeverințe de venit au fost completate de cu totul alte persoane adică de către administratorul firmei respective si nu de mine, ele aducându-mi- se la semnat, formal, pentru că firma respectivă nu avea director economic și banca cerea să le semnez eu, ca reprezentant al firmei de contabilitate. Nu am știut nici un moment că sunt practic folosită. Deci, a fost o neglijență.

A urmat apoi refuzul meu de a mai semna adeverințe, deoarece acești oameni au revenit după ce am semnat primele două sau trei (nu mai știu exact), cerând să le mai semnez altele. Am bănuit că ceva nu e în regulă și abia atunci am cerut actele administratorului firmei respective, să pot verifica realitatea. A izbucnit scandalul între mine și ei, îmi datorau și bani pentru serviciile prestate în contabilitate (facturi care sunt depuse la instanță), am refuzat să mai semnez adeverințe și astfel ei mi-au falsificat semnătura, continuând să ia credite. Asta am aflat abia în 2010, în condițiile în care eu m-am despărțit de ei în 2007, cu scandal și cu chemarea poliției deoarece ne-au amenințat pe mine și pe salariații mei. Adeverințele false nu poartă ștampila mea de expert, ci numai semnătura, care este falsificată. Instanța mi-a admis expertiza grafologică pe care am dat-o în fața judecătorului, pentru a-mi proba nevinovăția. Nu am beneficiat niciodată de niciun ban din aceste credite, ba mai mult, nu am avut cunoștință că ei ar fi luat credite!”

Michael O’Farrell, Cristi Ciupercă