Cadoul Irinei

Irina Tănase, iubita fostului lider PSD Liviu Dragnea, a investit anul trecut peste 350 de mii de euro în proprietăți imobiliare din București și împrejurimi. 

Achizițiile au fost făcute înainte și după ce Dragnea a intrat la pușcărie. 

În decembrie 2019, în ajunul Crăciunului, tânăra a cumpărat un apartament de 260 de mii de euro situat aproape de Casa Poporului. În portofoliul imobiliar al Irinei Tănase au intrat și două terenuri cu acces la un lac cu știucă, șalău și biban în județul Ilfov.

Tănase are 27 de ani, și-a deschis un birou de mediator în vara anului trecut și anterior a lucrat la stat, fiind secretara lui Dragnea. În declarațiile de avere din acea perioadă a trecut doar salariile de bugetar și nu a menționat conturi bancare sau proprietăți. Un român cu salariu mediu ar avea nevoie de peste 45 de ani fără alte cheltuieli ca să strângă banii necesari achizițiilor Irinei. 

15 iunie 2020, orele 14:30

Suntem pe strada Episcop Chesarie, la numărul 21, aproape de Parlamentul României. Un bărbat repară poarta de fier forjat de la intrarea care dă acces locatarilor la curtea în care se află două clădiri. 

Cea de la stradă e o construcție veche, dărăpănată, cu ziduri scorojite, geamuri înalte și trei balcoane. Acoperișul lipsește complet pe alocuri, iar ploaia a ros și a lăsat urme adânci în pereți.

Sursă foto: RISE Project

Irina Tănase și-a cumpărat un apartament la parterul blocului interbelic cu patru etaje din spatele clădirii scorojite. Geamurile au fost de curând schimbate cu termopane maronii. Sunt larg deschise și în interior se văd muncitori în salopete. Se renovează. 

Ajungem la ușa principală, prevăzută cu interfon. Nu apucăm să apăsăm pe buton că ușa se deschide și iese chiar Irina Tănase, însoțită de prietena și partenera ei de afaceri, Sînziana Hristache. Tănase e îmbrăcată lejer. Poartă șapcă, bluză albă, blazer negru, pantaloni și adidași albi. 

Reporter: Bună ziua, de la RISE Project. Știm că ați cumpărat acest apartament. 

Irina Tănase: Așa. 

Reporter: Doream să vă întrebăm de unde ați avut banii.

Irina Tănase: E treaba dumneavoastră?

Reporter: Suntem reporteri, trebuie să punem întrebări. Vrem să înțelegem niște lucruri. 

Irina Tănase: Ce vreți să înțelegeți? 

Reporter: Noi scriem aceste materiale.

Irina Tănase: De ce vă interesează? Ca ce chestie mă întrebați pe mine, ce fac eu? Sunt persoană publică cumva? 

Reporter: Conform legii, sunteți definită ca persoană publică. 

Irina Tănase: Nu aveți de ce să vă interesați, întrebați băncile, transferul s-a făcut prin bancă. Banii e clar că au fost legal, că altfel cum făceam transferul prin bancă? 

Reporter: Voiam doar să  discutăm.

Irina Tănase: După cât ați scris despre noi, fără să mă întrebați vreodată, clar…

Reporter: Tocmai din cauza aia am venit aici. Știm că ați mai luat niște terenuri și la Piscu…

Tănase iese din curte fără să răspundă. 

Pe 24 decembrie 2019, când Irina Alexandra Tănase și-a făcut cel mai costisitor cadou imobiliar, Liviu Dragnea era deja de șapte luni în spatele gratiilor pentru angajările fictive de la DGASPC Teleorman.

Apartamentul, pe care a dat 260 de mii de euro, are 178 mp și un garaj de 47 de metri pătrați – cât o garsonieră mai mare. Atașat are și un teren proprietate exclusivă de 250 mp și alți 50 de mp în cotă indiviză. Locuința este într-un ansamblu de două clădiri vechi, la 1,4 km de Casa Poporului, într-un cartier de case din sectorul 4.  

Foștii proprietari s-au angajat prin contract să elibereze locuința la sfârșitul lui martie, anul acesta și au primit banii prin bancă, în ziua semnării contractului.


Ei au devenit proprietarii apartamentului după ani petrecuți prin instanțe. Rudele lor fuseseră deposedate în baza unui decret de naționalizare emis în 1950 de comuniști pentru “a salva fondul de locuințe supuse degradării din cauza sabotajului marei burghezii și a exploatatorilor care dețin un mare număr de imobile”

Irina Tănase a perfectat tranzacția în biroul notarial Laura Badiu și Lidia Drăgan, din centrul Bucureștiului, pe strada Regina Elisabeta. În același birou notarial a mai intrat de cel puțin două ori anul trecut când a cumpărat terenuri la pădure și margine de lac în județul Ilfov. 

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

 

PĂMÂNTUL

Suprafețele se află în Piscu, un vechi sat de olari ce aparține comunei Ciolpani.

Sursă foto: RISE Project

După 33 de km pe DN1, în direcția București- Ploiești, drumul face la stânga și după alți cinci km se ajunge în sat. O plăcuță anunță că în 2017, localitatea a devenit sat cultural al României în cadrul unui program patronat de Ambasada Franței cu scopul de a promova patrimoniul cultural rural.

Liniștea e tulburată, din când în când, de cocoși și triluri de păsări. Oamenii vând miere, țuică și terenuri conform anunțurilor de pe porți. Rar trece câte o mașină prin sat. 

Localitatea a început să se dezvolte imobiliar în ultimii ani când au răsărit vile noi. A fost ridicat chiar și un cartier de case ecologice la marginea localității, lângă pădurea Scroviștea.

La marginea aceleiași păduri, a cumpărat și Irina Tănase două terenuri lipite. Au ieșire la lacul Mănăstirii Țigănești, unde poți pescui știucă, biban, șalău, caras sau crap. Pământurile au 8500 de mp.

Prima bucată, de 5000 de mp, a cumpărat-o în 5 martie 2019. Irina a plătit 60.000 de euro, din care 10.500 cash și 49.500 prin virament bancar. Ambele plăți au fost făcute în ziua semnării contractului


După două luni, în 27 mai 2019, Liviu Dragnea a ajuns în spatele gratiilor. 

În noiembrie 2019, Irina a cumpărat cealaltă bucată de 3500 de mp. Cu câteva zile înainte, Irina îl vizitase pe Dragnea în închisoare de ziua lui de naștere. 

Pentru această bucată, Irina a plătit alți 42.000 de euro în contul bancar al vânzătoarei. 


AVEREA ȘI CARIERA

Între 2012 și 2015, Irina Alexandra Tănase a avut venituri totale de puțin peste 65.000 lei. Declarațiile ei de avere, depuse ca angajat la stat, sunt goale la rubricile conturi bancare sau proprietăți. 

Avea 21 de ani în octombrie 2013, când s-a angajat ca secretară în cabinetul ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Ministru era Liviu Dragnea. În 2016, a devenit consilier în aceeași instituție.  

În aceeași perioadă, 2013 – 2016, Irina Tănase și-a petrecut vacanțele alături de Liviu Dragnea în Brazilia. Detalii AICI.  

Înainte să se angajeze la stat, lucrase ca asistent manager la Asesoft International- o firmă controlată de fostul deputat Sebastian Ghiță și mai înainte, la Wing Computer Group SRL- o firmă deținută de Karl Cosmin Bănică- prodecan la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității București. 

Un cetățean român cu salariu mediu ar avea nevoie de minim 45 de ani fără alte cheltuieli ca să cumpere cele trei proprietăți pe care le-a achiziționat Irina Tănase. Deasemenea, un calculator online arată că un om de rând ar trebui să plătească rate la bancă de minim 1400 de euro pe lună, timp de 30 de ani, ca să achite un credit de 362.000 de euro, cât a investit Irina Tănase anul trecut în cele trei proprietăți.

În 2019, când a făcut investițiile imobiliare, Tănase a absolvit un curs de mediator organizat de Smart Omega Training SRL, iar în 29 iulie a primit autorizare. 

Extras din tabloul mediatorilor

Profesia de mediator a apărut în 2006, iar cel care o practică rezolvă conflicte pe cale amiabilă între persoane fizice sau juridice. Digi 24 nota în ianuarie 2020, că Irina Tănase îl vizitase de patru ori pe Liviu Dragnea în doar două săptămâni, trei dintre vizite fiind făcute în calitate de mediator. Regulamentul de aplicare a legii pedepselor și a măsurilor privative de libertate stabilește că mediatorul poate consilia clientul în închisoare fără o limită a vizitelor, dar în timpul programului. 

Smart Omega Training, firma la care a făcut cursul Irina Tănase, a fost înființată în decembrie 2015, în Craiova și are ca obiect de activitate alte forme de învățământ. În acte, e deținută de Mihai-Iulian Munteanu (42 ani) din Bragadiru și de Marian-Stelian Manolescu (37 ani) din Balș. Cei doi s-au mai întâlnit și în SRL-ul Human Tool Kit, ce activase în același domeniu, până când a intrat în faliment și a fost radiată.

Mihai Iulian Munteanu (fost Chervase) este astăzi președintele Consiliului de Mediere din România, organismul care, printre altele, dă patalamaua de mediator în România. 

Human Tool Kit SRL, cealaltă firmă în care Munteanu apare ca asociat, a fost înființată în 2008. În anul următor a iscat un conflict chiar în Consiliul Mediatorilor, în sensul că nu s-au recunoscut certificatele eliberate de către firmă pentru niște participanți la cursuri. 

Munteanu explică: “La cursul de formare de mediatori, au mai participat, ceea ce se întâmplă și în prezent, persoane care deja erau mediatori. La acel moment nu exista obligația să anunți acele persoane. Aveai obligația să anunți persoanele care participau pentru prima dată. Domnul Tudor Tatu a făcut o plângere la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru mine, pentru fals, uz de fals. Pe vremea aceea mă chema Ghervase.”

Tudor Tatu, cel care a făcut plângerea, a fost exclus în 2010 din profesia de mediator. Versiunea lui arată altfel: “A eliberat niște certificate de absolvire fără să fie prezenți respectivii la cursuri. Inclusiv unul dintre ei, care era formator în cadrul aceluiași curs și-a eliberat ca fiind elev al cursului respectiv, și el era formator. (…) Au fost mai mulți implicați, printre care și Alina Gorghiu” a declarat  Tatu. Dosarul penal a fost clasat

În 2011, Human Tool Kit a făcut cursuri de formare mediatori, conflict management, abilități de negociere sau cursuri de  comunicare. Prețurile variau între 450 lei și 1980 lei de individ, cu durată de trei, cinci, șapte sau 14 zile. Cel mai scump și cel mai lung curs era cel de mediator. Toate făceau parte din programele de perfecționare organizate de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. 

Human Tool Kit SRL a mai avut un contract de 28.000 lei cu Poșta Română și unul cu Ministerul Muncii, căruia i-a oferit servicii de formare profesională pentru 253.120 lei în 2015. Cu un an mai devreme, în 2014, a avut un contract de aproape 54.000 de dolari, oferind suport tehnic cu Consiliul Concurenței din Republica Moldova. 

Mihai Iulian Munteanu, Sursa foto: Facebook

Irina Tănase a făcut cursul la Smart Omega Training SRL, în care Munteanu (fost Chervase) este unul dintre asociați. Consiliul care a autorizat-o ca mediator îl are ca președinte pe același Munteanu.  

“Nu este conflict de interese, sunt două lucruri diferite. Faptul că am o școală de formare autorizată și desfășor activitățile conform legii, nu înseamnă că… Nu sunt eu singurul care autorizează. Pentru că mă așteptam la acest lucru, inclusiv examenul doamnei, când s-a dat examen, cu acceptul tuturor celor prezenți, a fost filmat. Pentru că mă așteptam la un moment dat să fiu întrebat. Știu că au apărut diverse.” ne-a declarat Mihai Iulian Munteanu.

Cursul de mediator durează 80 de ore, din care 70% înseamnă pregătire practică, 30% teoretică. După obținerea autorizării, mediatorul este liber să profeseze. Nu raportează nicăieri numărul de medieri pe care le face, iar tarifele pe care le practică și le stabilește singur, după cum spune și Munteanu – președintele Consiliului de Mediere.   

După ce a obținut certificarea, Irina Tănase și-a deschis un birou, asociindu-se cu Sînziana Hristache, prietena în compania căreia se afla când reporterii RISE au întâlnit-o în fața apartamentului proaspăt achiziționat.

Sînziana Hristache, partenera ei de birou, e fostă miss Neptun și în iunie 2017 s-a angajat la Ministerul Dezvoltării pe un post de consilier. La finalul anului, în decembrie, s-a mutat la Secretariatul General al Guvernului, unde a stat până în martie 2019 conform declarațiilor de avere depuse.

Contactată pe Instagram, Irina Tănase a refuzat din nou să răspundă întrebărilor noastre. Ne-a spus că am intrat pe o proprietate privată și ne-a cerut să-i comunicăm sursa informațiilor. Nu a dorit să ne spună de unde a avut banii investiți în cele trei proprietăți. Conform normelor europene, în baza relației personale pe care o are cu Liviu Dragnea, Irina Tănase este persoană expusă politic (PEP) iar băncile și notarii care parafează tranzacții care implică astfel de persoane trebuie să verifice temeinic sursa banilor înainte de a autoriza transferurile. 

 

Ana Poenariu