Topul Jurnalismului de Date

La mijlocul acestei luni, organizația globală a editorilor (Global Editors Network/GEN) a decernat premiile anuale pentru cele mai bune proiecte de jurnalism de date iar un membru RISE Project a fost în juriul care a evaluat aplicațiile. Au participat jurnaliști și organizații media din toată lumea cu proiecte variate – unele de mare utilitate publică, altele cu interpretări inedite ale unor date banale iar altele mai puțin utile dar faine adică ceea ce numim noi „data porn” -însă toate susținute de vizualizări și infografice interactive din care credem ca avem și noi multe de învățat. Vă prezentăm mai jos câștigătorii celor opt categorii din concurs.

 

 1. Cel mai bun reportaj pe un subiect: „The Migrant Files” 

1_migrantsfiles

The Migrant Files spune povestea deceselor survenite în rândul imigranților care au căutat refugiu în Europa. Baza de date numără peste 23000 de cazuri de persoane care au murit încercând să ajungă în Europa între 2000 și 2013. Totul este reprezentat pe o hartă interactivă simplă dar de mare impact care ne permite să navigăm printre informațile culese de jurnaliști din șase centre de refugiați și peste 2700 de evenimente separate din 69 de teritorii.

Proiectul a fost realizat folosind un nou soft de organizare și reprezentare a datelor unei investigații numit Detective.io. Platforma online le ofera jurnaliștilor posibilitatea de a construi un website cap-coadă dedicat subiectului analizat pe baza unei structuri prestabilite care include secțiuni de date, video, foto etc. Oferă atât partea de back-end (input și stocare de date) cât și partea de front-end (designul site-ului public). Nu necesită abilități tehnice avansate iar cei interesați să utilizeze softul pot afla mai multe de pe site-ul Detective.io sau contactând echipa la http://www.detective.io/contact-us.

 

2. Cea mai buna investigație bazată pe seturi de date – Washington Post: „Homes for the Taking: Liens, Loss and Profiteers”

2_homesforthetaking

Investigația a scos la lumină modul în care un vechi program de colectare a taxelor din capitala SUA s-a transformat, cu timpul, într-un sistem corupt prin intermediul caruia firme private de colectare a taxelor și investitori imobiliari agresivi au preluat sute de locuințe în schimbul unor datorii publice ale proprietarilor care uneori nu depășeau suma de 44 de dolari. Washington Post a publicat o serie de articole care dezvăluie mecanismul unei industrii underground de colectare a taxelor. Proiectul prezintă cazuri concrete în care oameni saraci și nevinovați datori la stat cu doar câteva zeci sau sute de dolari și-au pierdut casele fără drept de apel, acestea fiind vândute mai apoi prin licitații aranjate ce au adus milioane de dolari în buzunarele „investitorilor”.

Investigația a avut impact la nivelul autorităților care au cerut reanalizarea a mii de cazuri de exproprieri dubioase facilitate de firmele menționate în reportaje.

 

3. Cea mai bună vizualizare de date – The New York Times: „Reshaping New York”

3_reshapingnewyork

Cei de la NY Times au realizat o excursie vizuală interactivă foarte reușită plimbându-ne prin New York-ul ultimilor 12 ani pentru a ne arăta cum s-a schimbat arhitectura orașului în perioada mandatului primarului Bloomberg. O vizualizare frumoasă, ușor de parcurs și cu un set imens de date în spate. În același timp, o modalitate excelentă de a prezenta publicului realizările concrete ale unui primar în perioada mandatului.

 

4.  Cel mai bun website sau cea mai bună aplicație de Data Journalism – La Nacion: „Declaraciones Juradas”  

4_declaracionesjuradas

 Argentina nu are o lege a accesului la informații de interes public, de tipul 544 la noi. Stau foarte prost și la categoria date deschise. Jurnaliștii de la La Nacion – cel mai mare ziar din țară – și alte organizații din Argentina încearcă de multă vreme să aducă această cauză pe agenda publică și se pare că, prin acest proiect, au reușit. În 2013, ei au lucrat împreună cu un grup de 30 de voluntari (remunerați doar cu bomboane și spirit de echipă) la analizarea a peste 1500 de declarații de avere ale demnitarilor și indexarea manuală a peste 30.000 de rânduri de date extrase din documente scanate sau fotografiate. Au obținut copiile declarațiilor de avere din 2003 până în 2013 ale parlamentarilor, judecătorilor și membrilor Guvernului și au creat prima bază de date deschise de acest tip din Argentina. Pe lângă masa imensă de informație prelucrată și vizualizată, site-ul este și foarte ușor de navigat, simplu, informativ și de mare interes public. Eforturile echipei a fost răsplătite și la nivel oficial. După lansarea site-ului, președinta Argentinei a anunțat că va susține adoptarea unei legi a accesului la date de interes public.

 

5. Cel mai bun portofoliu individual: Chad Skelton, Vancouver Sun 

5_lobby

Chad Skelton a aplicat cu un set de cinci proiecte de data journalism pe teme variate, de la analiza traficului la metrou (aici) sau statistica furturilor de mașini și biciclete (aici) din Vancouver la analiza și vizualizarea interactivă a activităților de lobby din British Colombia (aici). El pornește de la seturi mari și complexe de date reindexândule în vizualizări interactive simple și usor de navigat pentru publicul larg.

 

6. Cel mai bun portofoliu al unei echipe sau redacții: Neue Zürcher Zeitung 

6_swiss

Echipa de data dournalism a publicției elvețiene „Neue Zürcher Zeitung” s-a remarcat prin portofoliul variat de reportaje bazate pe vizualizări interactive, ei experimentând cu diferite metode și instrumente de realizare a reportajelor digitale. Acoperă o diversitate de subiecte, de la statistici legate de timpul petrecut de părinți cu copii lor sau vizualizarea fluxului de telecomunicații din Elveția, la analiza rolului femeilor în politică și evoluția atitudinilor față de imigranți. Portofoliul lor poate fi accesat aici.

 

7. Cea mai bună redacție de dimensiuni mici – Kiln

7_kiln

Kiln este o agenție digitala cu o echipă mică formată din programatori și artiști graficieni care experimentează formule noi de procesare și reprezentare vizuală a datelor complexe. Ei lucrează pentru diverse organizații și publicații printre care OpenCorporates, The Guardian, World Wildlife Fund etc.

Portofoliul cu care au câștigat la Data Journalism Awards cuprinde vizualizări interactive pe teme legate de încalzirea globală (aici), drepturile femeilor în țările lumii (aici), cartografierea rețelelor financiare din toată lumea (Mapping the Banks –aici) etc.

 

8. Premiul juriului – ProPublica

8_propublica

ProPublica este cea mai activă organizație de jurnalism de investigație din Statele Unite, funcționând ca asociație independentă și non-profit. Echipa destul de restrânsă de reporteri, programatori și designeri a ProPublica se remarcă printr-un jurnalism de investigație și de date de mare calitate pe teme dintre cele mai variate, de la statistici legate de eficiența procesării pacienților în spitalele de urgentă din SUA (aici), indexarea medicilor finanțați de companiile farmaceutice (aici), la indexarea informațiilor cenzurate de autoritățile din China în mediul online (aici) sau evaluarea zonelor cu risc de inundații din New York (aici).

Propublica a primit premiul juriului la Data Journalism Awards 2014 deoarece proiectele sale s-au aflat printre finaliști la toate categoriile concursului impresionând prin diversitatea temelor, calitatea reprezentării datelor și utilitatea publică a subiectelor investigate.