Sebastian Ghiță încearcă să intimideze RISE Project

De la stânga la dreapta: premierul Victor Ponta, primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu, directorul postului România TV, Alexandru Iacobescu și mogulul Sebastian Ghiță    sursa: phone.ro

De la stânga la dreapta: premierul Victor Ponta, primarul Ploieștiului -Iulian Bădescu, directorul postului România TV – Alexandru Iacobescu și mogulul Sebastian Ghiță      sursa: phone.ro

Firmele controlate de gruparea Sebastian Ghiță au făcut plângere penală împotriva unui reporter RISE Project și a unui jurnalist local din Prahova care a relatat de la procesele fostului consilier guvernamental, Marcel Păvăleanu.

Două dintre companiile reclamante fac parte din corporația Asesoft, inclusiv firma-mamă a holdingului, patronată de familia lui Ghiță. A treia este deținută de fratele deputatului PSD, iar a patra de un partener vechi – fiind implicată în afacerile “Flaminia” și “Roșia Montană”. Cele patru firme au în comun și controlul direct exercitat de Sebastian Ghiță în perioada anterioară lui 2012, anul alegerii sale în Parlament, unde activează ca membru al comisiei de supraveghere și control a SRI.

Răspunsul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Prahova

Răspunsul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Prahova

În plus, cele patru firme, printre altele, au făcut obiectul investigațiilor jurnalistice grupate și publicate în seria Republica lor. Pe scurt, RISE Project scanează o platformă cu zeci de companii conectate la Sebastian Ghiță și alimentate cu fonduri publice. Banii se plimbă de la una la alta și toate, în ansamblu, funcționează ca un carusel financiar privat cu stăpâni reali disimulați prin interpuși. Detalii, AICI și AICI

PLÂNGEREA PENALĂ împotriva reporterului RISE și a jurnalistului local, Cătălin Stavri, este semnată de firmele Asesoft Internațional, Asesoft Technologies, 2K Telecom și Glar Construct. A fost înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în județul de care aparțin societățile și pe care deputatul Sebastian Ghiță îl reprezintă în Parlament. Aici, însă, un joc instituțional de pase a făcut ca plângerea să sară de la un procuror la altul.

Parchetul Curții de Apel confirmă demersul corporației Asesoft, dar susține că a transmis plângerea la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, “spre competentă soluționare”.

DNA și-a declinat competența

DNA a declinat competența

Și cei de la DNA Ploiești arată că, într-adevăr, pe 1 aprilie au primit de la ceilalți “un memoriu formulat de reprezentanții legali ai societăților comerciale menționate”, dar că, două săptămâni mai târziu, pe 14 aprilie, au dispus “declinarea competenței” în favoarea Parchetului de pe langă Tribunalul Prahova.

Între timp, RISE Project a aflat că firmele grupării Ghiță acuză “utilizarea unor informații confidențiale” provenite din ANAF în cadrul documentării proiectului jurnalistic Republica lor.

Ziaristul ploieștean, Cătălin Stavri, vizat și el de plângerea corporației Asesoft, a comentat pentru RISE Project: “Habar n-am de ce fac obiectul reclamatiilor depuse de avocații lui Sebastian Ghiță. Eu am publicat informații din dosarul <Păvăleanu-Alexe> care nu aveau legătură cu deputatul Ghiță.”

RISE Project, în schimb, a demonstrat legăturile de afaceri dintre inculpații lotului “Păvăleanu-Alexe” și gruparea lui Sebastian Ghiță. Documentarea a presupus analiza a sute de documente financiare și judiciare, însumând mii de tranzacții, unele provenind de la ANAF. Detalii, AICI, AICI, AICI și AICI.

RISE Project consideră că investigarea oricărui sistem organizat ce absoarbe constant bani publici și în care sunt implicate nume influente ale partidului de guvernământ reprezintă un subiect major de interes social și, prin urmare, reporterii noștri își vor proteja sursele de informații indiferent de consecințe.

RISE Project

Cum funcționează fabrica de bani a lui Sebastian Ghiță

Sebastian Ghiță, conexiunea penală

Mogulul din ceață

Banii care leagă grupările

Imperiul de gunoi

Platforma de împrumuturi

Pionii din afacerea deșeurilor

Consorțiul, partidul și dosarul

Culisele tranzacției penale în  cazul „Roșia Montană”

Rețeaua Asesoft: bani de la buget, în firme „fantomă”

Ministerul fantomelor mici și mijlocii