Președintele FRF, Răzvan Burleanu, renunță la o investiție anchetată de RISE Project

Șeful Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a renunțat la una dintre bazele sportive de minifotbal despre a căror concesionare și amenajare RISE Project a publicat o anchetă în luna februarie. Este vorba de o bază de minifotbal care ar fi trebuit să fie construită într-un parc public din Ploiești. Lucrările nu  fuseseră încă începute, proiectul aflându-se în faza de autorizare atunci când Burleanu l-a abandonat.

Răzvan Burleanu a renunțat la o investiție controversată / FOTO: RISE Project

Răzvan Burleanu a renunțat la o investiție controversată / FOTO: RISE Project

Știrea despre faptul că Burleanu a renunțat  la investiția din Ploiești a fost publicată de „Gazeta sporturilor”, acum două zile. Atunci, GSP l-a citat pe primarul din Ploiești, Iulian Bădescu, care explica sistarea proiectului în felul următor: „A solicitat (n.r. – Răzvan Burleanu) autorizația de construire după expirarea termenului legal”.

„Termenul legal” la care face referire primarul din Ploiești era de un an. Prin contractul de concesiune încheiat între firma lui Burleanu, Lider Sport, și Primăria Ploiești, societatea șefului FRF era obligată să obțină autorizația de construire în maximum un an de la data încheierii contractului. Adică până pe 17 iulie 2014.

parc ploiesti 4

Parcul din Ploiești unde Burleanu dorea să-și instaleze baza de minifotbal / FOTO: Salvați Parcul Andrei Mureșanu!

Nu a cerut deloc autorizație de construire

Explicația oferită de primarul din Ploiești – intervievat de GSP – diferă, însă, de cea a președintelui FRF.
Întrebat de RISE Project de ce nu a mai dus la îndeplinire investiția de la Ploiești, Burleanu a spus: „Motivul este legat de reacția comunității locale care s-a poziționat împotriva acestui proiect. Menționez că mi-am asumat pierderea sumei de bani aferente întregii documentații”.

Cu alte cuvinte, Răzvan Burleanu nu a solicitat autorizația de construire prea târziu – cum susține primarul Bădescu, în GSP – ci nu a mai solicitat autorizația de construire deloc.

O investiție de 400.000 de Euro

RISE Project s-a întâlnit prima oară cu Răzvan Burleanu anul trecut, la sfârșitul lunii noiembrie, atunci când acesta tocmai își lansase candidatura pentru funcția de președinte al Federației Române de Fotbal.

La vremea aceea, Burleanu declara că intenționează să investească 400.000 de Euro în viitoarea bază de minifotbal de la Ploiești. Planurile sale de prezidențiabil FRF – sau chiar de viitor președinte al Federației Române de Fotbal – nu le excludeau pe cele de patron de baze de minifotbal.

Terenul concesionat de Burleanu în parcul din Ploiești este delimitat cu o linie roșie / FOTO: Salvați Parcul Andrei Mureșanu!

Terenul concesionat de Burleanu în parcul din Ploiești este delimitat cu o linie roșie / FOTO: Salvați Parcul Andrei Mureșanu!

Din cei 400.000 de Euro la care Răzvan Burleanu estima viitoarea investiție de la Ploiești, 150.000 de Euro urmau să fie atrași prin credit bancar. „Avem deja acordul băncii. Vom garanta acest împrumut prin planul de afaceri și prin ceea ce urmează să construim acolo. (…) Ne-am pregătit și am investit în acest proiect”, spunea actualul șef al FRF.

Burleanu adăuga că vrea să facă din baza de minifotbal de la Ploiești un reper pentru acest tip de facilități sportive și că efectua „cercetări de laborator” pentru obținerea unui gazon cât mai rezistent pe care să îl monteze pe viitoarele terenuri. Cât despre autorizația de construire , la data întâlnirii cu RISE Project, în noiembrie 2013, Burleanu estima că avea să o obțină în martie 2014.

Baza de minifotbal a lui Burleanu ar fi lăsat o comunitate de 20.000 de cetățeni fără terenuri de sport

Baza de minifotbal a lui Burleanu ar fi lăsat o comunitate de 20.000 de cetățeni fără terenuri de sport / FOTO: Salvați Parcul Andrei Mureșanu!

Cronologia răsturnării unor planuri bine puse la punct

Ce s-a întâmplat între timp?

Pe 26.02.2014, RISE Project a publicat o investigație care arăta felul discutabil în care candidatul la președinția FRF, Răzvan Burleanu, obținuse, de la autoritățile din Ploiești, terenul pe care urma să-și ridice baza de minifotbal.

Pe 05.03.2014, contrar așteptării generale, beneficiind și de condamnarea la închisoare a lui Gică Popescu, dictată cu o zi în urmă, Răzvan Burleanu a devenit președinte al Federației Române de Fotbal.

Baza de minifotbal a lui Burleanu ar fi răpit unei comunități locale din posibilitățile de recreere / FOTO: Salvați Parcul Andrei Mureșanu!

Baza de minifotbal a lui Burleanu ar fi răpit unei comunități locale din posibilitățile de recreere / FOTO: Salvați Parcul Andrei Mureșanu!

Pe 08.04.2014, Daniel Prodan, director sportiv în cadrul Federației Române de Fotbal, aflat în conflict cu noul șef al FRF, a depus la Direcția Națională Anticorupție o sesizare penală bazată pe investigația publicată de RISE Project.

„Problemele” investiției de la Ploiești

Investigând felul în care Răzvan Burleanu ajunsese să concesioneze terenuri publice pentru amenajarea de baze de minifotbal, RISE Project a evidențiat – în ancheta publicată în februarie – următoarele aspecte controversate legate de investiția sa din Ploiești:

  • Parcul din Ploiești fusese scos la licitație, în vederea concesionării, în urma unui lobby exercitat de Federația de Minifotbal din România (FMR) pe lângă Primăria Ploiești. FMR era condusă, la vremea aceea, de Răzvan Burleanu. Tot Burleanu, prin firma sa, Lider Sport, avea să câștige licitația un an mai târziu.
  • Din punct de vedere formal, lobbyul exercitat de FMR se rezuma la o scrisoare pe care Burleanu, în calitate de președinte al acestui for, o depusese la Primăria Ploiești. Scrisoarea nu avea număr de înregistrare – deși Burleanu susținea că ea fusese depusă la registratura Primăriei – iar ziua în care scrisoarea fusese redactată, 2 august 2012, era aceeași cu ziua în care ea ajunsese pe masa primarului. În aceeași zi, 2 august 2012, într-un ritm neobișnuit de rapid, scrisoarea primise două vize favorabile de la două compartimente distincte din cadrul Primăriei Ploiești.
  • Licitația pentru concesionarea terenului din Ploiești a fost gândită în așa fel încât toate firmele care ar fi dorit să se înscrie în competiție ar fi trebuit să fie „autorizate” de FMR. Cu alte cuvinte, Răzvan Burleanu, din poziția sa de șef al FMR, avea posibilitatea să trieze participanții la licitația de al cărei deznodământ era direct interesat.

Copii, jucând fotbal în parcul din Ploiești / FOTO: Salvați Parcul Andrei Mureșanu!

Copii, jucând fotbal în parcul din Ploiești, pe care Burleanu dorea să-l ocupe cu baza sa privată de minifotbal / FOTO: Salvați Parcul Andrei Mureșanu!

  • Prețul de pornire al licitației avea un nivel extrem de mic. Astfel, redevența anuală, pentru concesionarea terenului din parc, în suprafață de 5.219 mp, era de 3.144 de Euro, comparabilă cu chiria anuală a unui apartament cu două-trei camere din Ploiești.  Deși la licitație s-au înscris trei firme, licitația de la Ploiești a fost adjudecată de firma lui Burleanu cu prețul minim. Altfel spus, nu a existat o competiție reală de oferte de preț.
  • Deși avuseseră la dispoziție 22 de zile, toate cele tei firme care s-au înscris la licitația din Ploiești au depus ofertele în aceeași zi, ultima zi în care mai puteau face acest lucru, și aproape la aceeași oră – coincidență improbabilă din punct de vedere statistic.
  • Cei doi „competitori” pe care firma lui Burleanu i-a avut la licitația din Ploiești – și care au avut o atitudine de „mână moartă” – erau două firme înființate de aceeași persoană, cu un punct de lucru comun.

Stejar tăiat din parcul ploieștean, la cererea lui Burleanu / FOTO: Salvați Parcul Andrei Mureșanu!

Stejar tăiat din parcul ploieștean, la cererea lui Burleanu / FOTO: Salvați Parcul Andrei Mureșanu!

  • Deși ambele firme care l-au concurat pe Burleanu la licitația de la Ploiești aveau rezultate financiare mult mai bune decât Lider sport, societatea comercială a actualului șef al FRF a fost notată cu punctaj maxim, la capitolul performanțelor financiaro-economice. Celelalte firme au primit un scor mai mic.
  • Planul Urbanistic Zonal pe care firma lui Burleanu l-a elaborat, ulterior adjudecării licitației, conducea la reducerea suprafețelor verzi din parc cu 570 de mp, contrar avizului inițial emis de Agenția pentru Protecția Mediului Prahova.
  • Și acești stejari ar fi trebuit tăiați pentru a face loc bazei de minifotbal / FOTO: Salvați Parcul Andrei Mureșanu!

    Și acești stejari ar fi trebuit tăiați pentru a face loc bazei de minifotbal a lui Răzvan Burleanu / FOTO: Salvați Parcul Andrei Mureșanu!

  • La solicitarea lui Burleanu, în vederea realizării bazei sale de minifotbal, au fost tăiați nouă arbori din parc, dintre care trei stejari. Aceasta în vreme ce, în același aviz dat de Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, afectarea vegetației era complet interzisă.
  • Arborii au fost doborâți cu o zi înainte de emiterea avizului intern pe care trebuia să îl dea Serviciul de Gospodărire Urbană a Orașului.  Ulterior tăierii pomilor, Burleanu a solicitat doborârea altora, pentru a face și mai mult loc viitoarelor sale terenuri de minifotbal. Această cerere i-a fost refuzată.

CITIȚI ȘI:

Răzvan Burleanu, candidat la șefia FRF, afaceri în numele Federației de Minifotbal

Daniel Prodan: „M-am dus la DNA cu articolul publicat de RISE Project”