NICOLAS MADURO, LAUREATUL ANULUI PENTRU CORUPȚIE

maduro-and-flores

Nicolas Maduro, alături de soția sa, Cilia Flores. FOTO via OCCRP

Nicolas Maduro, președintele venezuelean, n-a terminat liceul, dar a reușit să obțină în acest an diploma în crimă organizată și corupție. Urmașul lui Chavez a fost desemnat  „Persoana Anului” de platforma Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), care-i recunoaște meritele pentru înlesnirea activităților mafiote și a corupției instituționalizate.

Pe măsură ce devine tot mai izolat pe plan internațional din cauza politicilor protecționiste și încălcările repetate ale statului de drept, Nicolas Maduro intră însă într-un nou club al liderilor mondiali. Titlul de „Persoana Anului” îl aduce pe discipolul lui Hugo Chavez în compania liderului rus Vladimir Putin, dictatorului sirian Bashar al-Assad și conducătorului filipinez Rodrigo Duterte, ceilalți finaliști ai ediției din 2016 a concursului organizat în fiecare an de OCCRP.

Rata infracționalității și numărul crimelor au crescut substanțial de când Maduro a preluat puterea, în 2013, după moartea lui Chavez. În paralel, Maduro și apropiații săi s-au îmbogățit. Alături de soția sa, Cilia Flores, președintele de la Caracas a redirecționat milioane de dolari din vistieriile statului spre conturile personale.

„A fost un an plin pentru Maduro”, spune Drew Sullivan, editor OCCRP și membru al juriului care a acordat premiile. „Cred că anul acesta a fost apogeul, iar neglijența, incompetența și corrupția lui sunt cauzele. Atunci când liderul unei țări își poate privi poporul înfometat și totuși conduce în continuare un guvern care fură 70 de miliarde de dolari pe an, totul în timp ce familia sa face trafic cu droguri, vorbim de un nou nivel de răutate. Merită acest premiu”, continuă acesta.

Trafic de cocaină în pavilionul oficial

Fost șofer de autobuz și lider de sindicat ridicat la rang de ministru de externe în regimul Chavez, Maduro susține și astăzi că vorbește cu președintele mort și că măsurile pe care le aplică îi respectă întocmai dorințele.

În noiembrie, o instanță din New York i-a condamnat pe doi dintre nepoții lui Maduro într-un dosar de trafic de cocaină. Cei doi au vrut să folosească pavilionul prezidențial al unui aeroport din Venezuela pentru a trimite 800 de kilograme de cocaină în SUA via Honduras.

duterteDupă Maduro, al doilea loc pe podium i-a revenit președintelui filipinez Rodrigo Duterte. Principala măsură aplicată de acesta în 2016 a fost organizarea de plutoane de execuție care îi lichidează pe loc, în stradă, fără proces și fără vreo întrebare, pe cei bănuiți că distribuie sau consumă droguri.

Modelul Duterte a fost adoptat rapid și de alți președinți. Vladimir Putin folosește și el astfel de camarile de cetățeni înarmați, la fel și Maduro.

„Justiția luată în propriile mâini este un fenomen vizibil acum în Venezuela. Ofițeri de poliție și militari în civil ies la vânătoare după infractori, dar omoară oameni nevinovați. În același timp, Maduro a transformat Venezuela într-un stat controlat de narcotraficanți. Numește oameni condamnați pentru trafic de droguri în poziții înalte din guvernul său”, explică Paul Radu, director executiv al OCCRP și membru al juriului care acordă premiile.

Podiumul din 2015

În 2015, „Persoana Anului” în corupție și crimă organizată a fost Milo Djukanović, premierul din Muntenegru. Timp de 30 de ani, Milo Djukanović a fost, pe rând, ori președinte ori premier al Muntenegrului. A construit astfel un sistem administrativ bazat pe cleptocrație, un adevărat paradis pentru crima organizată.

„Argintul” a mers către familia președintelui azer Ilham Aliev, care controlează o bună parte din economia țării, iar pe locul al treilea a fost numit Nikola Gruevski, premierul macedonean. Gruevski a fost acuzat, printre altele, că a dispus interceptarea telefoanelor membrilor opoziției și ale unor jurnaliști; că a comandat anchete penale împotriva adversarilor săi politici și că le-a mușamalizat pe altele.

OCCRP este un consorțiu de 19 centre de investigație din Europa și Asia Centrală. Din 2006, OCCRP desfășoară proiecte transfrontaliere dezvăluind cazuri de crimă organizată și corupție din întreaga lume. RISE Project este afiliată OCCRP din anul 2012.