[INTERVIU] „Asasinii” din Bulgaria au furat de la săracii din România

  • Zeci de mii familii din România au rămas, în 2012, fără produse alimentare din cauza unor interlopi bulgari
  • Aproape 20 de milioane de euro au dispărut în Cipru, la finalul uneia dintre cele mai mari fraude cu bani europeni
  • Procurorii îi investighează acum pe bulgari și pe complicii lor din România

Bucuresti, luni, 23 septembrie 2013. Unul din punctele în care șomerii și pensionarii pot să primească alimente în cadrul planului anual european de distribuţie de ajutoare. FOTO: Răzvan Lupica/ MEDIAFAX FOTO

 

Operațiunea a început în 2012. Atunci, firma bulgărească Viem Corporation a câștigat la București două contracte cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Agenția statului gestiona local un program social pentru zonele cele mai defavorizate, iar finanțarea era asigurată cu fonduri europene. Valoarea celor două contracte a fost de 26,6 milioane de euro.

În schimbul banilor, agenția statului trebuia să primească ulei și făină și să distribuie produsele, mai departe, în zonele defavorizate. În final, APIA a primit mult mai puțin ulei, iar făină deloc. (Detalii, AICI)

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

RISE Project și Bivol.bg, centrul bulgar pentru jurnalism de investigație, au urmărit acest caz încă de anul trecut și au mers pe firul banilor până în Cipru. (DETALII, AICI)

În Sofia, firma și-a împărțit sediul cu mai mai multe companii înrudite și conectate, mai departe, la First Investment Bank. Această bancă bulgărească a garantat buna execuție a contractelor pentru Viem Corporation în relația comercială cu agenția statului român. (Detalii, AICI)

Banca a garantat practic schema interlopilor bulgari din gruparea “Asasinii”, condusă de Mila Georgieva, o figură cunoscută în lumea interlopă din statul vecin. În trecut, Georgieva a făcut parte din gruparea “Universalii”, condusă de Ivan Tanev,  intermediar în schema din România și căutat de Interpol pentru alte fraude.  

Ivan Tanev, fiul unui fost ministru bulgar al agriculturii, suține că s-a ascuns în Dubai, dar că nu a fugit cu banii din România. Ne-a acordat un interviu pe Skype în care își spune propria versiune despre acest caz.

                                                                   “NU AM FOST CREIERUL FURTULUI”

Sunteți căutat de autoritățile din Bulgaria și de Interpol pentru evaziune fiscală. De ce figurați pe lista Interpol?

Acest caz este un pic cam ciudat. Eu sunt comerciant de carne și zahăr. Problemele mele au început în 2012 de la unul dintre competitorii mei care deținea atunci o fabrică de zahăr. Când am intrat eu pe acestă piață, el a înțeles că interesele lui sunt afectate. Avea deja probleme cu autoritățile și a decis să le rezolve, făcându-mi mie probleme. A fost ciudată implicarea băncii în acest caz. Lucram cu aceeași bancă cu care lucra acest om, iar banca a prezentat o serie de documente false. (n.r. Tanev vorbește despre un alt dosar, investigat în Bulgaria, și pentru care îl vânează Interpol)

tanev_interview_001

Ivan Tanev

Despre ce bancă e vorba?

First Investment Bank. Au prezentat nu numai documente false, dar au dus în instanță contracte în care numele meu a fost pur și simplu adăugat. Cred că directorii băncii și-au pierdut mințile pentru că acum instanțele resping, unul câte unul aceste documente fără ca eu să mă implic. Cazul este legat de TVA-ul unor companii pe care nu le-am înființat eu. Nu există nici o semnătură de-a mea și nici o legătură cu mine. Există o legătură cu un grup de persoane, din care eu cunosc doar una. Până acum nu avem o decizie finală. De fapt eu sunt într-o cauză separată.

Dacă nu ar exista acest mandat al Interpolului pe numele dumneavoastră v-ați întoarce în Bulgaria?

M-aș întoarce mâine, dar nu e atât de simplu. Eu nu pot să le spun autorităților bulgare ce să facă. Eu aș vrea să vin nu numai în Bulgaria, ci și în România. E vorba și de proceduri. Dacă merg în Bulgaria o să am probleme și cu acea doamnă care e implicată în cazul din România (n.r. – frauda de la APIA)

Reporter: Vă referiți la Mila Georgieva ?

Ăsta e cazul Universalii. Da, despre ea vorbesc.

Sunteți vizat și în dosarul DNA și sunteți suspectat ca liderul grupării care a furat 20 de milioane de euro de la APIA? În acest dosar mai figurează Stefka Krasimirova Stoeva, Mila Georgieva, Veselin Lafchiev și un oficial al băncii. Îi cunoașteți, știți ce au făcut ei în acest caz?

Singura persoană pe care o cunosc este Mila Georgieva. Ne cunoaștem din 2010, când ea avea un grup de companii care avea contracte foarte bune. Până la urmă s-a dovedit că erau false. Pentru că eram trader, ea a apelat la mine să o ajut. Ea era cea care avea conexiunile în Autoritatea Vamală, peste tot. În România, unde apare numele meu, eu nu știu nimic, am citit doar ce a apărut în presă. Singura legătură cu cazul este prin Mila Georgieva care controla companiile. Ea m-a solicitat să vând o cantitate de orz în Europa pentru companiile ei. După ce am vândut orzul nu a mai avut nevoie de mine. Știu doar că a mai fost ceva ulei. Mila m-a mai întrebat doar de prețul uleiului, dar nu am detalii despre asta. Am informații numai din ce a apărut prin media, că acest contract nu a fost onorat.

Reporter: Ați fost contactat de procurorii români?

Când mi-am văzut numele în ziar am încercat să iau legătura cu procurorii români și le-am trimis un mail. M-am gândit că poate nu e cea mai bună modalitate. De aceea, în primăvara acestui an, am trimis avocatul la DNA cu o scrisoare semnată de mine. În scrisoare mi-am arătat disponibilitatea de a fi interogat. Nu am primit nici un răspuns. (n.r.-surse din DNA confirmă că Tanev a transmis o scrisoare și că ea a rămas fără ecou. Legal, mărturia sa are valoare doar dacă este făcută în fața unui procuror).

Ați fost contactat legat de acest caz de altcineva?

Am fost contactat de un avocat din România care are afaceri serioase în Bulgaria. Mi-a spus că pentru o sumă consistentă de bani numele meu va dispărea din acest dosar. Mi-a făcut această ofertă de două ori, dar l-am refuzat.

Puteți să ne spuneți cine este acest avocat?

Nu, nu pot să vă spun oficial. Știu cine este, am și date despre ce sumă mi-a cerut, dar nu vi le pot spune.

Ce garanții v-a oferit că numele dumneavoastră o să dispară din dosar?

Nu am intrat în detalii. Mi-a făcut o primă ofertă am refuzat, a venit cu a doua și la fel am refuzat.

În România sunteți bănuit că ați creat infrastructura necesară operațiunii prin care fondurile APIA au fost sustrase. Cum răspundeți acestor acuzații?

Sunt surprins. Toate companiile menționate acolo sunt controlate de această doamnă (Mila Georgieva n.red.). Eu nu sunt implicat. Nu îi cunosc pe oamenii din aceste companii. Nu știu detalii despre livrările de bunuri. Nu aveam cum să fiu eu creierul furtului de bani. Apropo, suntem în 2016, iar traseul banilor poate să fie extrem de ușor de găsit.

apia_bulgari_005_v2

Unde credeți că sunt banii?

Am văzut numele companiilor offshore. În primul rând este ciudat că apare Fist Investment Bank, cea care a emis garanția bancară. Nu știu cum sunt eu conectat, sper că nu în baza unor semături false ca în cazul din Bulgaria. Am citit că banii s-au dus în Cipru, unde First Investement are o filială. Dar asta e treaba băncii, nu o să le spun eu ce să facă! Doamna care a participat la licitație în România după ce am plecat eu, după afacerea cu orzul, avea afaceri serioase pe care nimeni nu le-a verificat. Nimeni nu îi verifică fabricile, companiile offshore, mașinilie, stilul de viață. Suntem în Europa, o verificare înseamnă câteva zile.

Adică identificarea banilor care au plecat din Cipru în Hong Kong?

Nu știu unde au plecat. Dacă începi invers o să găsești fabricile, limuzinele și alte cheltuieli din Europa. Este foare ușor. Nu sunt investigator al băncii.

Dar spuneți că sunt ușor de detectat?

Nu e greu de găsit urma banilor. Vă pot ajuta chiar și eu. Sunt oameni în Bulgaria care știu, dar nimeni nu vorbește.

Ne puteți da detalii despre prietenia dvs. Cu Mila Georgieva și legăturile ei cu banca?

Noi ne cunoaștem din 2007-2008. Este fiica șefului vămilor din Bulgaria. Sau fiica adoptivă. Proiectul din România a fost dirijat în întregime de ea.

A mers cu acest proiect la dvs. sau la bancă?

S-a dus cu el la bancă. Ea îi cunoștea pe cei din conducerea băncii la fel cum îi cunoșteam si eu. Aplicația pentru aceeastă licitație a fost creată de către ea, nu de mine. Nu îi cunosc pe cei implicați, nici pe cei din România și nici pe cei din Bulgaria.

Cum vă explicați că banca vă învinovățește?

Păi pe ei trebuie să îi întrebați de ce vor să mă scoată pe mine vinovat. Eu nu eram la începutul lui 2013 în Bulgaria și le-a fost ușor să facă documente false și pentru cazul din România, așa cum au făcut-o și în cazul din Bulgaria.

Revenind la avocatul român care v-a contactat, știți dacă i-au contactat și pe ceilalți implicați în dosar?

Nu. Dacă cei care au orchestrat întreaga operațiune nu o să mai apară la finalul investigației, atunci avocatul și-a făcut treaba.

Dar ați livrat orzul în România?

Nu, nu, eu doar am ajutat-o pe Mila să vândă orzul în Europa, nu în România. Compania care a cumpărat orzul era din Italia, dar eu nu știu unde se duceau banii.

Deci ea cumpăra bunurile și le livra în România?

În prima parte când au fost livrările de făină, eu nu am fost implicat. Ei au primit banii pentru produse. Nu au avut nevoie de un trader. A fost prima licitație în care nu s-a mers pe principiul de barter, produs contra produs. A fost vorba de banii primiți la livrare.

(Interviul integral poate fi urmărit AICI)

Atanas TCHOBANOV (BIVOL.BG), Atilla BIRO

CITIȚI ȘI

Agenția de Plăți în Agricultură, fraudată de interlopii bulgari

Frăția interlopilor

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!