Corporația Ericsson, fraudată prin telefon la București

Mai multe companii europene au fost înșelate cu aproape 4 milioane de euro  la București de un israelian și doi complici din România, potrivit actului de acuzare prin care ei au fost trimiși în judecată.

Zacharia Drucker, 75 de ani, este căutat de Interpol pentru înșelăciune și spălare de bani.

Zacharia Drucker, 75 de ani, este căutat de Interpol pentru înșelăciune și spălare de bani.

Cea mai mare sumă – 1,8 milioane de euro –  a fost extrasă ilegal de la filiala bulgărească a gigantului telecom Ericsson,  în octombrie 2012. Schema a fost inedită și a implicat transferuri importante către o firmă offshore, Druker Engineering Ltd din Cipru, controlată de Zacharia Drucker, afacerist român cu activități în construcții și imobiliare la București.

În data de 30 octombrie 2012, o persoană necunoscută a sunat-o pe mobil pe șefa trezoreriei din filiala bucureșteană a corporației, prezentându-se ca președintele Ericsson Suedia : “Îți încredințez o însărcinare extrem de confidențială”.  Sarcina era ca filiala bulgărească, care depindea de centrul de la București, să vireze 1,8 milioane de euro către un SRL bucureștean, pentru investiții secrete în România.  Procurorii au descoperit că beneficiarul banilor era un cetățean israelian Moshe Leib Komaraz, 62 de ani, care locuia fără forme legale la București.

RISE Project a dezvăluit anterior că firma Ericsson a fost într-adevăr implicată, în trecut, în tranzacții secrete pe teritoriul României. În fapt, fostul director al Ericsson România, Thomas Lundin, a declarat în fața unui tribunal din Stockholm că ar fi plătit mită inclusiv lui Dan Nica, pe vremea când acesta era ministru al telecomunicațiilor. Mai multe AICI.

Komaraz a depus la banca din România un contract fictiv de împrumut între filiala bulgărească a Ericsson și SRL-ul bucureștean. A doua zi, pe 31 octombrie, șefii filialei bulgare au constatat că nu trebuiau să vireze niciun cent în România, pentru că nu aveau relații comerciale cu SRL-ul românesc.

Bulgarii au cerut băncii corespondente să anuleze tranzacția, dar demersurile lor s-au poticnit  în contractul fictiv de împrumut depus la banca din București. Banii nu au stat prea mult în conturile bancare al SRL-ului bucureștean: 1,2 milioane de euro au fost transferate rapid, sub formă de împrumut, către firmă cipriotă a lui Drucker, iar diferența de 600.000 de euro a mers către mai multe persoane fizice din Israel și firme străine.

Cum au circulat banii în cazul sucursalei Ericsson

Cum au circulat banii în cazul sucursalei Ericsson

 

Alte două milioane de euro au fost obținute printr-o altă schemă:  clienții unor importante companii europene au fost contactați de diferite persoane, spunându-li-se că trebuie să vireze datoriile către alte conturi ale unor companii afiliate din România.  În realitate, firmele afiliate erau doar SRL-uri fantomă cu denumiri asemănătoare, fără nicio legătură cu companiile europene.  Investigațiile demarate de procurorii români au arătat că în spatele operațiunilor frauduloase se aflau același cetățean israelian, ajutat de mai mulți complici.  Un astfel de SRL, susțin procurorii, a fost înființat de Komaraz sub o identitată falsă: Valeri Nouriev.

El a fost arestat vara trecută, după ce companiile europene au făcut plângeri penale în România. Iar Zacharia Drucker a fost dar în urmărire internațională, după ce a primit mandat de arestare. La începutul acestui an ei au fost trimiși în judecată pentru înșelăciune, spălare de bani și uz de fals.

Cristi Ciupercă