Conturile României din SUA, blocate o lună de frații Micula

România a fost, săptămâna trecută, la un pas să nu-și poată onora obligațiile internaționale după ce o serie de conturi folosite pentru rambursarea datoriilor au fost blocate la New York. Conturile deschise de Ministerul Finanțelor în SUA pentru plata a opt împrumuturi guvernamentale au fost blocate timp de peste o lună de frații Micula. Poprirea a fost ridicată pe 21 ianuarie 2016, cu o zi înainte ca statul român să distribuie dobânzile către cei care l-au împrumutat.

Viorel și Ioan Micula, în 2003, la lansarea televiziunii National TV, parte din grupul lor media. Foto: Petrică Tănase/Mediafaxfoto.

Viorel și Ioan Micula, în 2003, la lansarea postului lor de televiziune National TV. Foto: Petrică Tănase/Mediafaxfoto.

“IZVORUL MINUNILOR”. Frații Ioan și Viorel Micula au câștigat, în decembrie 2013, dreptul să fie despăgubiți de statul român cu aproape 178 milioane de euro pentru că le-au fost anulate mai multe facilități fiscale. Imediat, frații Micula au declanșat o amplă operațiune de executare a bunurilor României din țară și din străinătate. Cei doi Micula au emigrat înainte de 1989 în Suedia, iar după prăbușirea comunismului s-au întors în România ca investitori străini. Treptat, ei au creat un important grup de afaceri- “European Drinks”, devenind cunoscuți, în principal, ca producători ai apei minerale “Izvorul Minunilor” și al sucurilor “Frutti Fresh”. În ultimele două decenii, grupul lor a numărat zeci de companii, cu activități dintre cele mai diverse: industria alimentară, băuturi răcoritoare, imobiliare și mass-media.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!
new_york_court_001

Sediul instanței judecătorești din New York. Foto: Google Maps

BANII DIN STATELE UNITE Operațiunea de blocarea a conturilor din SUA pentru obligațiunile guvernamentale a început în primăvara anului trecut, în  New York, la câteva zile după ce autoritățile române au raportat succesul unei noi emisiuni pe piețele externe.

Pe 15 aprilie 2015, Ministerul Finanțelor a reușit să împrumute 1,25 miliarde de euro, prin  obligațiuni cu scadența la zece ani. Noua emisiune de obligațiuni făcea parte dintr-un program mai amplu de finanțare externă pe termen mediu.

O săptămână mai târziu, pe 21 aprilie 2015, avocații familiei Micula au deschis în New York un proces civil împotriva Ministerului Finanțelor, susținând că statul le-a achitat doar 10 milioane de euro în contul celor 178 milioane de euro, și, ca urmare, au cerut blocarea conturilor pe care România le deschisese în SUA ca să-și achite opt împrumuturi externe.

În replică, avocații statului au explicat că prin acele conturi circulă inclusiv dobânzile către investitori, iar blocarea lor poate provoca pierderi importante. În ultimii ani, statul român a folosit  împrumuturile guvernamentale ca să acopere găurile bugetare provocate de cheltuielile publice mai mari decât veniturile și ca să refinanțeze alte împrumuturi din trecut, care aveau costuri mai mari.

Documentele prin care este anunțată blocarea conturilor.

Pe 18 decembrie 2015, judecătorii americani au aprobat, în primă fază, blocarea conturilor, dar săptămâna trecută au revenit asupra deciziei. Eliminarea popririi (indisponibilizare temporară) s-a făcut în data de 21 ianuarie 2016, cu doar o zi înainte de termenul la care Ministerul Finanțelor trebuia să plătească dobânzile către cei care l-au împrumutat prin cumpărarea obligațiunilor respective.

Ridicarea popririi a fost doar o etapă din proces, judecătorii urmând să decidă dacă și cum vor executa statul român, în condițiile în care avocații României spun că datoria către frații Micula a fost deja plătită, iar partea adversă susține contrariul.

Contactat de RISE Project, Viorel Micula a declarat următoarele: “Fiecare stat trebuie să-și respecte angajamentele internaționale. ICSID (nr.- Curtea Internațională de Arbitraj de la Washington care a dat câștig de cauză familiei Micula în 2013) este cea mai importantă convenție din lume, cea mai clară, cea mai corectă care cuprinde 165 de state membre. Si noi suntem foarte interesați de ce o să se întâmple. O să vă ținem la curent cu tot ce se întâmplă”.

Statul român apărat în proces de casa de avocatură Rock Fusco & Connelly, LLC (avocați: Matthew Connelly, John Rock și Ioana Sălăjanu)

UN CAZ COMPLICAT Curtea de Arbitraj de la Washington a decis, în decembrie 2013, că statul român trebuie să le plătească fraților Ioan și Viorel Micula suma de 791 milioane lei (aproximativ 178 milioane euro). Procesul de arbitraj s-a desfășurat din 2008 și până în 2013, perioadă în care Ministerul Finanțelor le-a plătit avocaților săi 12 milioane euro. În acest proces, statul român a fost acuzat că a anulat brusc, în 2005, facilitățile fiscale de care beneficiau mai multe companii ale fraților Micula. Prima dată, Guvernul Radu Vasile a acordat, în decembrie 1999,  statutul de investitor temporar unor companii din grupul European Drinks. Apoi, în 2000, Cabinetul Isărescu le-a acordat statutul de “investitor permanent”. Ca urmare, companiile celor doi au beneficiat de mai multe facilități: “scutirea de plata unor taxe, restituirea taxelor vamale pentru materiile prime, scutirea de plata impozitului pe profit pe durata de existență a zonei defavorizate relevante”. Fabricile grupului patronat de frații Micula au fost construite la Ștei-Nucet, județul Bihor, una dintre zonele declarate defavorizate în 1998. Guvernul Radu Vasile a aprobat facilitățile până în 2009. Apoi a intervenit Guvernul Adrian Năstase, care a extins facilitățile la alte două companii ale fraților Micula. Un an mai târziu, în 2003, România a semnat un tratat bilateral de investiții cu Suedia, prin care a fost garantată orice fel de investiție suedeză în România. Acest tratat a fost invocat de frații Micula când au solicitat despăgubiri pentru că le-au fost întrerupte facilitățile fiscale în februarie 2005. În cererea inițială, ei au acuzat statul român că le-a prejudiciat companiile, întrerupându-le nejustificat facilitățile fiscale. În final, Curtea Internațională de Arbitraj a stabilit despăgubiri de aproape 178 milioane euro. România a susținut constant că a oprit facilitățile fiscale pentru că era obligată de cerințele de preaderarea la Uniunea Europeană. Comisia Europeană a arătat, în procesul de la Washington, că facilitățile acordate companiilor familiei Micula ar fi fost considerate ajutoare de stat ilegale dacă România nu le-ar fi anulat.

ALTE LITIGII Prima acțiune pentru executarea statului a început imediat după decizia curții de arbitraj. În decembrie 2014, cei doi Micula au obținut un sechestru pe acțiunile pe care statul le mai deținea la compania OMV-Petrom, respectiv 20 la sută. Afaceriștii doreau ca statul să le cedeze acțiunile companiei petroliere și astfel să fie stinsă datoria. În februarie 2015, judecătorii Curții de Apel București au respins definitiv cererea și au ridicat sechestrul.

Separat, în februarie 2014, Liviu Voinea, ministrul bugetului de atunci, a decis să plătească 76 de milioane euro fraților Micula. Formula aleasă a fost o compensare cu banii pe care companiile le datorau statului. În plus, ministerul bugetului a decis să pună într-un cont special restul de 106 milioane euro. Contul era deschis pe numele fraților Micula, dar nu putea fi accesat de ei până la terminarea tuturor proceselor. Cu toate acestea, cei doi au continuat procesele de executare și au reușit, în urma unor hotărâri judecătorești, să execute conturile Ministerului Finanțelor din care au luat 10 milioane de euro. Dar compensarea a fost catalogată de către Comisia Europeană ca fiind ajutor de stat ilegal. Procesele de executare au ajuns până la Curtea Constituțională, care a dat dreptate statului român.

7336734-Mediafax_Foto-Dragos_Savu_1200px

Sediul ROMATSA. Foto: Mediafax / Dragoș Savu

Frații Micula au mai cerut și executarea conturilor regiei statului, ROMATSA. Acestă regie este plătită de companiile aeriene pentru servicile de trafic aerian. Practic, avioanele care intră în spațiul aerian român sunt dirijate de angajații acestei regii. Companiile aeriene virează banii într-un cont al EUROCONTROL (Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene), de unde banii ajung apoi la ROMATSA. În septembrie 2015, frații Micula au obținut poprirea conturilor ROMATSA, argumentând că banii sunt proprietatea Ministerului Finațelor. Sindicaliștii de la ROMATSA susțin  că apărarea României în acest proces a fost cel puțin deficitară. Într-o scrisoare trimisă instanței, sindicaliștii au arătat că Ministerul Finanțelor nu este proprietarul Romatsa și că banii de la EUROCONTROL nu pot să fie sechestrați. În prima etapă, frații Micula au pierdut ieri procesul de la Bruxelles, dar pot ataca decizia judecătorilor.

Biro ATTILA

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!