[UPDATE] Control la Schweighofer: trafic de lemn și fraude cu certificate verzi

Principalii furnizori ai companiei Holzindustrie Schweighofer, identificați de RISE Project în urmă cu patru luni, se regăsesc în rapoartele de control ale Ministerului Mediului. Din aceste documente, trimise de minister către procurori, reiese că inspectorii de la Mediu îi suspectează pe furnizorii români ai corporației austriece că pun la dispoziţia acesteia material lemnos fără provenienţă legală, printr-o filieră care implică angajați ai Romsilva și reprezentanți din teritoriu ai Schweighofer.

O altă descoperire a inspectorilor: SRL-urile care taie efectiv pădurea livrează corporației mai mult material lemnos decât prevăd contractele de bază. Aceste cantități sunt acoperite cu avize suplimentare și plătite generos de Schweighofer: chiar și cu 55% mai mult față de prețul stabilit inițial.

Controalele au vizat activitatea fabricilor Schweighofer din Sebeș și Rădăuți, în perioada 1 ianuarie 2014 – 30 aprilie 2015.

UPDATE 22 August. Compania Schweighofer ne-a trimis în această dimineață un punct de vedere pe care îl puteți descărca integral Declaratie HS pentru Rise Project.

screen1

CONCLUZIILE RAPORTULUI, PE SCURT:

*Aproximativ 166.000 de mc de material lemnos, livrați prin 27 societăți comerciale, direct sau indirect (prin intermediul altor firme) companiei Holzindustrie Schweighofer, sunt suspecte, potrivit inspectorilor, ca ar avea proveniență ilegală. Cantitatea uriașă rezultă doar din eșantionul verificat de Ministerul Mediului în perioada controlului. Au fost analizate câteva sute de contracte dintr-un total de peste zece mii, reînnoite de Schweighofer în fiecare an. Alți aproximativ 28 de mii de metri cubi de material lemnos, pentru care corporația nu a dovedit proveniența legală sau care nu au fost raportați în bazele de date oficiale au fost identificați în fabrica din Rădăuți.

*Rapoartele insistă asupra faptului că Holzindustrie Schweighofer arde în instalațiile de cogenerare buștean rotund, de cea mai bună calitate, în loc de lemn de foc, așa cum prevăd contractele. Această practică pune presiune suplimentară asupra pădurii. Pentru biomasa rezultată, compania primește certificate verzi, deși resturile exploatării, crăcile și lemnul nefolositor putrezesc în pădure.

*RISE Project publică lista completă a celor care au livrat anul trecut bușteni către Schweighofer. Îi încurajăm astfel pe jurnaliștii locali și pe activiștii de mediu să verifice în teren dacă aceste firme taie sau nu ilegal lemnul pe care îl vând corporației austriece. Descarcă documentul AICI.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Inspecție la fabrica din Sebeș

TĂIERI ILEGALE 27 furnizori din zona Maramureș au livrat direct corporației 30.141 mc de bușteni proveniți din tăieri ilegale. Potrivit anchetatorilor, aceste firme n-au relaţii comerciale cu alte companii care să justifice provenienţa legală a lemnului vîndut ulterior la Schweighofer.

Potrivit centralizatorului Romsilva (programul SUMAL care obligă tăietorii să înregistreze traseul lemnului), cele 27 societăţi au livrat alți 135.683 mc de bușteni către alţi beneficiari. Aceștia, la rândul lor, i-au revândut la Schweighofer. Lemnul provine din tăieri ilegale, susțin anchetatorii.

screen 2

FĂRĂ ACTE DE PROVENIENȚĂ Inspectorii au descoperit și un volum de 1.455 mc de lemn în gestiunea Schweighofer (Sebeş), cantitate ce nu are la bază documente legale de provenienţă. Concluzia din raport sună astfel: “Intrările de materiale lemnoase şi stocurile finale au fost denaturate, generându-se o provenienţă fictivă care, pe fluxul comercial din aval poate duce la crearea de medii favorabile comiterii de fapte de natură contravenţională şi/sau infracţională”.

La Pucioasa, inspectorii au constatat că angajatul Schweighofer din Sebeș, Lucian Baboi, greşeşte sistematic la completarea avizelor primare de însoţire, “înscriind la total general alte volume decât cele rezultate din calcul.” Astfel, dacă au fost aprobate pentru exploatare 712 mc de rășinoase, în platformă s-au regăsit 900 mc, rezultând că diferența de 188 de mc nu are proveniență legală. La fel, pentru o tăiere organizată de Direcţia Silvica Harghita, totalul volumelor înscris în zece avize a fost cu 46,05 mc mai mic decât a primit de fapt Schweighofer.

METODA “AVIZUL” Furnizorii corporației acoperă cu avize suplimentare cantitățile de lemn greu de justificat legal, chiar și atunci când sunt diferențe mari ca cea de 188 mc sau mici, de numai 6 metri cubi.

În toate aceste avize, firmele au menționat și indicativul mijlocului de transport, deşi, spun oficialii de la mediu, este evident că n-au existat transporturi pentru volume atât de mici (de la 2 mc la 9 mc), pe distanţe de sute de kilometri, mijloacele auto respective având capacităţi de transport între 20 -35 mc.

De exemplu, societatea Alredia a emis aviz suplimentar, într-un anumit caz analizat, pentru 9,52 mc, Marena Silva pentru 5 mc și altul pentru 6.76 mc material lemnos, Carlexim pentru 4,58 mc etc.

Tot în cazul Alredia, inspectorii ridică semne de întrebare legate de un transport de 57,26 mc de lemn, despre care firma pretinde în acte că ar fi încăput într-un singur transport – lucru imposibil tehnic, în opinia inspectorilor.

La Ocolul Silvic din Lunca Bradului, a fost controlat autocamionul firmei Frasinul din Bistrița. Șoferul a prezentat avize de însoțire doar pentru 30 de mc de material lemnos. Inspectorii au confiscat un volum mai mare, de 35,65 mc și au aplicat o amendă de 2000 de lei.

MVI_1002.MP4.18_30_02_43.Still005_1

PREȚURI PENTRU PRIETENI Există o mare variaţie de preţuri pe metru cub, plătite de austrieci tăietorilor din țară, unele crescând cu peste 50%. Inclusiv, în cazul furnizorilor mari.

Astfel, în cazul Alfadin Corn SRL, preţul mediu a crescut cu 67,25%, iar în cazul Transalpina Fan SRL – cu 50,18%. Firmele au livrat către Schweighofer volume mai mari de lemn decât cele prevăzute iniţial în contractele cadru de furnizare. Prețurile de achiziție au fost modificate prin acte adiționale, încheiate săptămânal.

Gabriel Păun, președintele asociației de mediu Agent Green, a urmărit îndeaproape traseul lemnului ajuns în fabricile Schweighofer și a comentat pentru RISE Project: “Dupa vânzarea masei lemnoase, reglările de volum de bun simț sunt de cațiva metri cubi de lemn sau de cîteva procente cînd vine vorba de variațiile saptămanale de preț. Nu poate fi nimic legal cand apar diferențe de 18 metri cubi la un transport, cand un camion plin are 22 de metri cubi. De asemenea variațiile de preț de peste 50% nu sunt doar SF, ci chiar pun în pericol piața lemnului.”

MONOPOL Toate cantităţile de lemn superior achiziționat de Holzindustrie Schweighofer ca lemn de foc se transformă în tocătură la fabrica din Sebeş. Angajații Schweighofer oferă, sub formă de bonus, 10 lei la metru cub pentru livrarea materialului . “Rezultă astfel că Schweighofer Sebeş obligă indirect pe prestator să-i pună la dispoziţie întreg volumul brut pe picior prevăzut în actul de punere în valoare sub formă de lemn rotund, cu atât mai mult cu cât nu se mai stabilesc alte sortimente”, arată raportul de la Ministerul Mediului.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Este un atentat la siguranța națională să bagi în producție lemn rotund din sortimente superioare ca lemn de foc. Asta crează o presiune colosală pe păduri, lasă industria autohtonă a mobilei fară materie primă și oamenii de la sate fară lemn de foc”, adaugă Gabriel Păun de la Agent Green.

O astfel de abordare, în condiţiile funcționării a două mari centre de producţie Schweighofer, dar şi a deschiderii celui de-al treilea, la Reci, judeţul Covasna, “creează premisele unei crize a lemnului de răşinoase pe piaţă şi de destructurare a stabilităţii arboretelor care conţin specii de răşinoase, precum şi o presiune crescândă asupra arboretelor tinere de acest fel, din care se pot obţine sortimentele de lemn rotund necesare liniilor de fabricaţie a cherestelelor”, adaugă specialiștii care au întocmit raportul de control.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CORUPȚIE ÎN ROMSILVA Inspectorii trimiși de Ministerul Mediului la Sebeș pentru a verifica activitatea Schweighofer au formulat mai multe concluzii: “Există suspiciunea întemeiată că s-au creat filiere care să dea o aparenţă de legalitate asigurării de material lemnos fără provenienţă legală. Din aceste filiere fac parte: personal silvic de la unele structuri silvice autorizate care pun în valoare volume suplimentare de masă lemnoasă faţă de cele înscrise în actele de evaluare, autorizează şi reprimesc parchetele de exploatare -unele societăţi comerciale care prestează servicii de exploatare sau furnizează material lemnos pentru Holzindustrie Schweighofer Sebeş, unii reprezentanţi din teritoriu ai companiei, care recepţionează materialul lemnos pus la dispoziţie de către prestatorii/furnizorii în cauză. Aceste practici sunt favorizate de modul în care HSR Sebeş efectuează decontarea valorică a contractelor.”

CameraZOOM-20150531212941774

Inspecție la fabrica din Rădăuți

CINE DICTEAZĂ PREȚUL În perioada analizată de un an și patru luni, Holzindustrie Schweighofer (Rădăuţi) a cumpărat de la furnizori peste 2. 2 milioane mc lemn rotund răşinoase, din care aproape jumătate (1.054.000 mc) a provenit din Ucraina.

Volumul mare de sortimente de lemn superioare achiziționate de Holzindustrie Schweighofer de pe piața internă se explică prin faptul că holdingul austriac este dispus să plătească în cadrul licitaților mai mult cu 20% față de oricare alt competitor. Dacă preţul mediu general de adjudecare a masei lemnoase la direcţiile silvice este de 173 lei/mc, corporația plătește în medie 208 lei/mc.

Iar achizițiile nu sunt tot timpul legale. Rezultă din raport că I.T.R.S.V. Suceava a confiscat anul trecut 9.300 mc de lemn pentru că Holzindustrie Schweighofer nu a putut dovedi proveniența legală.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

AVIZE SUSPECTE ȘI LA RĂDĂUȚI În urma verificărilor întreprinse la șapte ocoale silvice şi la 25 de firme care taie bușteni pentru Holzindustrie Schweighofer (Rădăuţi), inspectorii de la Mediu au identificat un număr de 47 de avize de însoţire material lemnos emise în condiţii suspecte, pentru un volum total de 1.882 mc de lemn rotund de rășinoase.

Aceleași verificări au arătat că avizele de însoţire au fost emise de un SRL care nu mai lucrează de patru-cinci ani. Această firmă figura ca furnizor de lemn către Schweighofer (Rădăuţi).

Și la Rădăuți, Schweighofer primește mai mult lemn decît contractează inițial. În perioada analizată, ar fi trebuit să primească 161.966 mc de material lemnos de la diverşi furnizori, dar a achiziţionat de la aceștia aproape dublu: 321.211 mc.

Iar pentru o cantitate de 17.891 mc de materiale lemnoase s-au constatat cazuri de nerespectare a prevederilor legale referitoare la provenienţa, recepţia si raportările în programul SUMAL. Societățile Adenis Pard si Ciador Beauty Center au fost amendate, fie pentru că au completat greșit avizele de însoțire, fie pentru că nu au respectat tehnologia de exploatare.

Controlalele făcute la ocoalele silvice au mai revelat și complicitatea unor angajați Romsilva care n-au respectat legea atunci când au autorizat și reglementat felul în care furnizorii Schweighofer operează în pădure.

screee2

INGINERII CU CERTIFICATE Raportul comisiei de la Radăuți menționează și ea practica Holzindustrie Schweighofer legată de arderea în stațiile de cogenerare a lemnului superior în locul celui de foc. Peste tot în țară, Schweighofer primește coaja lemnului gratis, deși reprezintă mai bine de 8% din totalul masei lemnoase achiziționate. Coaja este mai apoi arsă pentru biomasă, împreună cu lemnul de calitatea întîi, iar corporația primește la schimb certificate verzi, drept recompensă față de grija sa pentru natură.

Rezultatele inspecției de la Mediu au ajuns și în Austria, unde certificatorul Schweighofer a solicitat, la rîndul său, o investigație de urgență. Dacă se dovedește că grupul austriac nu respectă politicile responsabile față de mediu, acesta riscă să nu mai poată să-și vândă produsele în Occident.

UPDATE: Reprezentanții Schweighofer spun că: 

<<Holzindustrie Schweighofer operează în baza unor standarde înalte de selecție a furnizorilor cu care colaborează. Prin contractele de achiziție pe care le semnăm, furnizorii trebuie să garanteze proveniența legală a masei lemnoase și deținerea tuturor aprobărilor necesare conform legislației în vigoare. Întregul lanț de custodie poate fi identificat și verificat pentru a urmări trasabilitatea lemnului.

(…)

Astfel, volumul de lemn pe care îl achiziționăm de la furnizori în cele trei luni de contract poate varia față de estimările inițiale, în funcție de factori precum: disponibilitatea resursei, rezultatele licitațiilor la care participă furnizorii noștri, condițiile meteo, evoluția cererii pentru produsele noastre etc. De aceea, în practică, pot exista furnizori care livrează peste volumul inițial contractat, precum și furnizori care livrează sub volumul contractat. De altfel, o astfel de variație între cantitățile de materie primă estimate initial și cele achiziționate nu este specifică activității noastre, ci este frecvent întâlnită în cazul companiilor care desfășoară activități de producție. 

De asemenea, dorim să precizăm că, în fabricile Schweighofer, bușteanul rotund de bună calitate este folosit strict pentru producția de cherestea și produse semi-fabricate. De altfel, o astfel de utilizare este cea normală, fiind dictată de rațiuni de natură economică ușor de înțeles de către oricine. Valoarea adăugată obținută prin fabricarea de cherestea și semi-fabricate este mult mai mare decât valoarea care ar putea fi obținută din producerea de energie. De altfel, Schweighofer nu este un actor important pe piața energiei electrice din România, energia electrică produsă fiind folosită în cea mai mare parte pentru consumul propriu al societății, în activitatea de procesare a lemnului.>>

Romana PUIULEȚ

Foto: Daniel VRĂBIOIU

Suport IT: Florin BĂDIȚĂ

Citiți și REȚEAUA SCHWEIGHOFER: CINE A TĂIAT ȘI CÂT A CÂȘTIGAT 

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!