Cum să cheltuiești 5 milioane de euro

În aprilie 2014, printr-o ordonanță de urgență, guvernul Ponta a direcționat către bugetul Primăriei Ploiești 5 milioane de euro în scopul de a transforma motoarele a 50 de autobuze: de la o alimentare de tip Diesel la o alimentare de tip GPL. Repartizarea celor 5 milioane de euro venea să acopere o nevoie bugetară pe care administrația din Ploiești o reclamase cu doar o zi înainte de emiterea acestei ordonanțe de urgență.

Attila Korodi a primit, jurizaat și aprobat proiectul de 5 milioane de euro într-o singură zi FOTO: Mediafax / Silviu Matei

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a primit, jurizat și aprobat proiectul de 5 milioane de euro într-o singură zi / FOTO: Mediafax / Silviu Matei

Pe 8 aprilie 2014, Consiliul Local Ploiești – reunit, la inițiativa primarului, într-o ședință extraordinară – a aprobat remotorizarea GPL a 50 de autobuze Diesel, și a stabilit, totodată, că această operațiune tehnică va costa 5 milioane de euro.

Pe 9 aprilie 2014, Victor Ponta și Attila Korodi au semnat actul prin care cele 5 milioane de euro – disponibilizate din fondurile Ministerului Mediului, având ca sursă vânzarea de certificate verzi – erau trimise la Ploiești în scopul remotorizării autobuzelor.

Paritatea „50 de motoare GPL = 5 milioane de euro” nu provenea dintr-un studiu de piață sau dintr-o analiză tehnică, ci dintr-o estimare pe care primarul Ploieștiului, PSD-istul Iulian Bădescu, o făcuse de-a lungul unei jumătăți de pagini scrise.

Astfel, primarul spunea că remotorizarea unui autobuz costă aproximativ 80.000 de euro (100.000 de euro cu TVA), în condițiile în care, pe piața liberă, un autobuz nou, Diesel, tocmai ieșit din fabrică, poate fi cumpărat cu 102.000 de euro.

RISE Project a publicat, în mai, un articol care încerca să analizeze această operațiune administrativă făcută pe filiera Victor Ponta – Primăria Ploiești.

La data documentării acestui articol, RISE l-a întrebat pe primarul din Ploiești, Iulian Bădescu, cum a calculat faptul că remotorizarea unui autobuz, de la o instalație Diesel la una GPL, va costa 80.000 de euro. Acesta nu a răspuns solicitării adresate de RISE.

„PROIECT ECOLOGIC”. Victor Ponta reciclează în Ploiești autobuze cu 80.000 euro bucata

„PROIECT ECOLOGIC”. În Ploiești, Guvernul Ponta reciclează autobuze plătind 5.000.000 de euro

Totuși, după publicarea articolului, Primăria Ploiești a transmis RISE Project un punct de vedere în care se face referire la o estimare  laxă și lipsită de repere precise, potrivit căreia un autobuz care funcționează cu gaz costă între 350.000 de euro și 600.000 de euro. De aici, „estimarea” costului acestei lucrări la 80.000 de euro (!).

Așadar, cum estimase primarul din Ploiești, costul înlocuirii unei instalații de alimentare Diesel cu una GPL la nivelul a 80.000 de euro pentru fiecare autobuz în parte, în lipsa unui studiu economic și a unei analize de piață amănunțite? 

Mai mult, de unde știa primarul din Ploiești că o astfel de investiție este justificată în lipsa unui studiu de fezabilitate care să însoțească hotărârea de consiliu dată pe 8 aprilie?

Răspunsul propriu-zis la această întrebare a venit abia la două luni și jumătate după adoptarea respectivei hotărâri de consiliu. Astfel, pe 18 iunie, Primăria Ploiești a comandat o documentație tehnico-economică prin care să analizeze oportunitatea deciziei deja luate de Consiliul Local, pe 8 aprilie și validate de Guvernul României prin ordonanța de urgență din 9 aprilie.

Altfel spus, o măsură administrativă dispusă de Guvern și de autoritățile din Ploiești era fundamentată la două luni după ce fusese adoptată (!).

120.000 de lei pentru un studiu cu concluzii deja anunțate

Pe 18 iunie, Primăria Ploiești a încheiat cu firma de consultanță Intergroup Engineering un contract prin care comanda un studiu de fezabilitate care să determine oportunitatea deciziei adoptate pe 8 aprilie. Compania Intergroup Engineering a avut la dispoziție zece zile ca să realizeze studiul și a fost plătită cu 12.000 de lei pe zi. În total, 120.000 de lei.

Silviu Novac – patron al Intergroup Engineering și autor al studiului – spune, despre efortul de a determina prețul unitar al trecerii unui autobuz la o alimentație de tip GPL: „Chiar nu știu cât costă remotorizarea unui autobuz de la Diesel la GPL. Am întrebat printre cunoscuți, am dat sfoară în țară, pe la facultate… Nu există o bază de date cu astfel de lucrări, pe care să lei iei de referință. Găsești pe internet doar faptul că s-au făcut aceste lucrări, în Germania, în SUA, în China, dar nu găsești și valoarea lor. Am frecat internetul să găsim referințe ale costurilor de ne-au sărit capacele. Eu n-am deloc emoții când nu știu să aproximez prețul unei lucrări, în cadrul unui studiu. Prețul e reglat de licitație. Sunt licitații care se câștigă și cu 15% din valoarea estimată a lucrărilor”.

Autobuzele în care se va investi 80.000 de euro au deja o vechime de 12-14 ani și sunt uzate în proporție de 70 la sută

Autobuzele în care se vor investi câte 80.000 de euro au deja o vechime de 12-14 ani și sunt uzate în proporție de 70 la sută

Coincidența celor 80.000 de euro

Deși Silviu Novac a trebuit să se orienteze într-o mare de necunoscut când a realizat acest studiu, la capătul celor zece zile pe care le-a avut la dispoziție pentru întocmirea lui, a ajuns – ca și primarul din Ploiești – la concluzia că această operațiune tehnică este, în primul rând, oportună și, în al doilea rând, va costa 80.000 de euro pentru fiecare autobuz remotorizat în parte. (De contravaloarea acestor bani, potrivit patronului Intergroup Engineering, se vor schimba toată instalația de alimentare cu carburanți și toată instalația electrică a autobuzelor.)

În felul acesta, cifra de 80.000 de euro aruncată pe masă de primarul Iulian Bădescu a fost confirmată printr-o „demonstrație tehnico-economică” realizată de Silviu Novac, două luni mai târziu.

O nouă hotărâre de consiliu, în iulie

Studiul Intergroup Engineering a fost aprobat de Consiliul Local Ploiești, printr-o nouă hotărâre, adoptată pe 4 iulie.

Paul Palaș, consilier local în Ploiești / Facebook

Paul Palaș, consilier local în Ploiești / Facebook

Paul Palaș, președinte al Comisiei Economice a Consiliului Local Ploiești, a avizat favorabil ambele hotărâri de consiliu. Și pe cea din aprilie, prin care se decidea convertirea motoarelor, fără vreun studiu economic la bază. Și pe cea din iulie, prin care era aprobat studiul realizat de Silviu Novac. Palaș spune: „E corectă observația cum că lipsește un studiu de oportunitate la hotărârea din aprilie. (…) Cele două hotărâri se completează însă între ele și nu e nimic rău în ce am făcut”.

„Când a fost timpul fizic?”

La fel de interesant ca felul în care această operațiune tehnică s-a derulat la nivelul administrației locale este și felul în care Guvernul a decis să o finanțeze: prin ordonanța de urgență dată pe 9 aprilie, la doar o zi distanță după ce Consiliul Local Ploiești a adoptat hotărârea din 8 aprilie. În mai puțin de o zi, proiectul de la Ploiești a ajuns la Ministerul Mediului, a fost evaluat și aprobat printr-o ordonanță de urgență semnată de Victor Ponta.

Sorin Ioniță, specialist în politici guvernamentale la Expert Forum, se întreabă: „Când a ajuns acest proiect, adoptat pe 8 aprilie, să fie pus într-o listă de așteptare, evaluat și aprobat o zi mai târziu? Când a fost timpul fizic? Este, fără îndoială, un abuz procedural! (…) În mod normal, ar fi trebuit să existe un anunț care să sune cam așa: investițiile finanțate prin acești bani trebuie să arate așa! Trimiteți proiecte, stimați primari! Primarii trimit 700 de proiecte, iar printr-o procedură transparentă se aleg cele mai bune 50. Acest lucru, care se practică la fondurile europene,guvernanții n-au vrut niciodată să-l aplice în cazul fondurilor naționale. Asta e o problemă cronică. (…) Cât au spus că o să coste trecerea de la Diesel la GPL, 80.000 de euro? Nu se poate așa ceva! Înseamnă că avem de a face cu un abuz și pe fondul proiectului, nu doar cu un abuz procedural ”.

Sorin Ioniță (Expert Forum) / Facebook

Sorin Ioniță (Expert Forum) / Facebook

Potrivit Ministerul Mediului, „la momentul la care a fost primită și evaluată documentația aferentă proiectului transmis de Consiliul Local Ploiești (n.r. – adică între 8 și 9 aprilie), în evidența Ministerului nu exista nicio altă propunere din partea altor autorități publice”, pentru a fi finanțată din veniturile obținute din licitarea certificatelor verzi.

Explicații care se bat cap în cap

Datele care au fost comunicate RISE Project de către Ministerul Mediului, de consilierul local Paul Palaș și de Silviu Novac se contrazic între ele și, puse una lângă alta, alcătuiesc un cor de voci care cântă fals.

  • Paul Palaș spune că, inițial, pe 8 aprilie, Consiliul Local și-a exprimat doar un acord de principiu pentru a participa la un „program guvernamental” derulat, la nivel național, de Ministerul Mediului, în scopul remotorizării autobuzelor care funcționează cu Diesel. Attila Korodi, ministrul Mediului, spune că un astfel de program nu există.
  • Palaș crede că estimarea „50 de autobuze remotorizate = 5 milioane de euro” a venit de undeva de la Guvern (!). Ministerul Mediului transmite, însă, că această estimare a venit de la Ploiești.
  • Ministerul Mediului susține că a decis să aprobe proiectul de la Ploiești în baza unei analize trimise de administrația locală, potrivit căreia remotorizarea unui autobuz costă 111.000 de euro (fără TVA). Numai că estimarea făcută de Primăria Ploiești  a fost de „doar” 80.000 de euro (fără TVA).
  • Ministerul Mediului zice că analiza făcută la Ploiești indica faptul că prețul mediu al unui autobuz nou cu GPL este de 450.000 de euro (fără TVA). Numai că Silviu Novac, autorul studiului de fezabilitate realizat cu un „decalaj” de două luni, spune că autobuze noi, care să funcționeze GPL, nu există! Nu se fabrică nicăieri! Există, spune Silviu Novac, doar autobuze cu gaz natural comprimat (CNG), care costă, la nivelul mărcii Mercedes, 360.000 euro.
Autobuz Man, care va fi remotorizat cu GPL în Ploiești, contra 80.000 de euro

Autobuz Man, care va fi remotorizat cu GPL în Ploiești, contra 80.000 de euro

Cel mai scump autobuz pe care RISE l-a găsit, pe site-urile de achiziții publice, atunci când a publicat investigația din luna mai, era un autobuz electric, marca Man, achiziționat de o societate de transport din Barcelona, contra prețului de 340.000 de euro (fără TVA). Aceasta, însă, era o achiziție cu titlu de excepție. Cele mai multe autobuze cumpărate în Barcelona erau de tip clasic, Diesel, marca Man, și costaseră 219.000 de euro (fără TVA).

Suma de 5 milioane de euro – aprobată de Guvern pentru administrația din Ploiești – nu a fost cheltuită încă. Până acum, Ministerul Mediului doar a semnat cu Primăria Ploiești convenția în baza căreia autoritatea locală va putea organiza licitația pentru remotorizarea autobuzelor de la Diesel la GPL. Anunțul licitației nu a fost încă publicat. RISE va continua să urmărească acest subiect.

Ionuț Stănescu

CITIȚI ȘI: Autobuze de la Ponta pentru Ploiești