Zăcământ uriaș de cupru – pe mâna unor afaceriști fugari

Unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru din România este pe cale să ajungă sub controlul unor afaceriști sârbi deși aceștia sunt investigați și la Belgrad și la București pentru fraudă și corupție iar complicii lor sunt la pușcărie.

infografic_MINECO_romana

Click pentru a mări infograficul afacerii “Mina de Aramă”

RISE Project a colaborat anul trecut cu jurnaliști din Serbia și Rusia pentru a afla secretele afacerii transfrontaliere Mineco care avea ca țintă, de mai mulți ani, zăcămintele de cupru de la Moldova Nouă. Proiectul “Mina de Aramă” a dezvăluit atunci cine erau personajele misterioase din spatele acestei afaceri penale: fugari sârbi, masoni, firme elvețiene și britanice, experți ruși suspectați de spionaj și un judecător corupt.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) – principalul creditor al falimentarei Moldomin, compania de stat care a controlat zăcămintele – și-a schimbat poziția față de cei care vor să reia exploatarea zăcământului de la Moldova Nouă.

Aproape doi ani, ANAF s-a opus constant, în instanță, ca firma elvețiană Mineco să preia licența de exploatare și terenurile Moldomin din perimetrul minier. Contestațiile Fiscului au generat un scandal de corupție, după ce reprezentanții Mineco au fost puși sub acuzare, iar fostul director al Moldomim și un judecător au fost încarcerați. Șefii Mineco au încercat, în 2012, să scape de primele contestații ale Fiscului mituindu-l pe vicepreședintele Curții de Apel Timișoara.

Atac tardiv în instanță. Luna trecută, ANAF a pierdut ultima bătălie pentru Moldomin, după ce agenția statului a atacat prea târziu o sentință defavorabilă într-un proces în care solicita reluarea licitației câștigate de Mineco și despăgubiri de la lichidatorul Moldomin – firma clujeană RTZ& Partners.

„La termenul din din data de 23 martie 2014, Curtea de Apel a calificat calea de atac a Direcției Regionale a Finanțelor Publice Timiș (n.r. subordonată ANAF) ca fiind recurs iar la termenul din data de 7 aprilie 2014 recursul a fost respins ca fiind tardiv introdus”, se arată într-un raport al lichidatorului din luna trecută.

Decizia defavorabilă agenției statului a devenit astfel irevocabilă, iar lichidatorul a continuat procedura de valorificare a bunurilor Moldomin cu reprezentanții Mineco.

În doar două zile, luna trecută, lucrurile au luat o întorsătură favorabilă companiei elvețiene: pe 14 aprilie 2014, Ministerul Economiei le-a cerut reprezentanților Mineco și lichidatorului Moldomin să urgenteze finalizarea tranzacției. A doua zi, ANAF a fost de acord cu solicitarea Mineco ca termenul să fie prelungit până la jumătatea lunii iunie, în condițiile în care Ministerul solicitase ca termen final data de 31 aprilie 3014.

La discuțiile de la Ministerul Economiei, lichidatorul judiciar susține că au fost trei reprezentanți ai Mineco și doi avocați ai companiei. RISE Project a încercat să afle cine a reprezentat compania Mineco în condițiile în care sârbul Dimitrije Aksentijević, fondatorul Mineco, și mâna lui dreaptă, Aleksandar Andrejević, sunt anchetați, în lipsă, de DNA pentru corupție.

UPDATE. Ministerul Economiei ne-a precizat că la întâlnire au participat alți reprezentanți ai Mineco, iar urgența tranzacției a fost motivată de solicitările Comisiei Europene pentru rezolvarea poluării generată de iazurile de decantare ale Moldomin: „Oficialii Ministerului Economiei au solicitat urgentarea procedurii de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare în forma autentică pentru reconfirmare programului de investiții asumat de Mineco AG în vederea redeschiderii perimetrului minier și pentru evitarea unor sancțiuni din partea Comisiei Europene”.

Cei doi sârbi -Aksentijević și Andrejević –  au părăsit România pe 14 martie 2012, chiar în ziua în care procurorii l-au prins pe complicele lor în operațiunea de mituire a judecătorului Cătălin Șerban, vicepreședintele Curții de Apel Timișoara. Sârbii i-au oferit bani judecătorului, printr-un intermediar, ca să intervină pentru respingerea cererii ANAF- care solicita anularea angajamentului cu Mineco.

Intermediarul mitei a fost chiar directorul Moldomin de la acea vreme, Iacob Chișărău, coleg într-o lojă masonică cu magistratul corupt. Chișărău a fost și cel care a facilitat apoi transferul gratuit al licenței pentru exploatarea cuprului către compania Mineco.

Transferul s-a făcut, în ianuarie 2012, în plină contestație a Fiscului. Chișărău a fost condamnat la trei ani cu executare pentru rolul jucat în mituirea judecătorului Șerban – condamnat și el la cinci ani de închisoare.

Licenta_MINECO

Sute de hectare transferate. Cele patru milioane de euro oferite de Mineco pentru mai bine de 500 de hectare nu acoperau nici o zecime din banii pe care Moldomin îi datora bugetului de stat. Potrivit datelor oficiale, ANAF avea de recuperat datorii restante de aproape 50 de milioane de euro de la compania statului, reprezentând impozite și taxe neplătite de-a lungul anilor. Acești bani au fost și motivul pentru care statul și-a băgat propria companie în faliment, deși zăcământul de cupru valorează aproape 1 miliard de dolari. Iar apoi a cedat gratis licența de exploatare către compania elvețiană.

Banii oferiți de Mineco au rămas blocați într-un cont bancar până la îndeplinirea condițiilor din antecontractul de vânzare – cumpărare semnat de lichidatorul Moldomin și Mineco în octombrie 2011. În schimbul banilor, Mineco urma să primească terenurile din perimetrul minier. Multe suprafețe nu erau însă intabulate la acel moment, astfel că tranzacția finală a fost amânată de mai multe ori.

Problema terenurilor a fost rezolvată abia luna trecută. Lichidatorul susține, în raportul către creditori, că a intabulat toate suprafețele în aprilie și le-a predat deja către firma Mineco.

terenuri MINECO

Reprezentanții companiei elvețiene au cerut însă o amânare pentru semnarea contractului final, până pe 17 iunie 2014, motivând că au apărut unele diferențe între suprafețele promise la licitație și cele primite de la lichidator.

De acesată dată, ANAF nu s-a mai opus, aprobând amânarea cerută de compania elevețiană pentru parafarea tranzacției și deblocarea banilor.

Ancheta continuă. Dosarul de corupție în care sunt investigați, în lipsă, cei doi șefi ai Mineco a continuat după condamnarea complicilor în vara anului trecut, susțin surse apropiate cazului penal. „De la începutul acestui an, DNA a solicitat în acest dosar mai multe acte avocaților Mineco”, au precizat sursele RISE Project.

Citiți (AICI) cum au interceptat procurorii negocierile dintre reprezentanții Mineco și intermediarul mitei și cum s-a derulat întrega operațiune pentru prinderea judecătorului.

Vlad Goanță, avocat la casa Șerban & Asociații care reprezintă firma Mineco, ne-a declarat: „Nu vă pot spune cine se va ocupa de afacerea din România. Noi am fost angajați direct de Mineco AG Elveția, nu ținem legătura cu vreun reprezentant local al companiei”.

Avocatul a confirmat amânarea parafarea tranzacției pentru luna iunie 2014.

 

Actorii mitei

Dimitrije “Miki” Aksentijević. Este fondatorul și șeful companiei mamă Mineco AG. Aksentjievic este cetăţean britanic de origine sârbă, locuiește la Londra, iar până la înfiinţarea Mineco a lucrat ca reprezentat pentru Glencore International, una dintre cele mai mari companii infiinţate de magnatul Marc Rich. În ultimii douăzeci de ani, sârbul a vândut și cumpărat metale neferoase în România și s-a implicat fără succes în privatizarea Sometra Copșa Mică. Pentru construcția noii uzine de la Moldova Nouă, Aksentjievic a angajat, în 2012, experți ruși suspectați la București de spionaj (DETALII AICI).

Aleksandar Andrejević. Director în grupul Mineco, sârbul a fost pus sub acuzare în scandalul NAVIP, dar a reușit să fugă din Serbia. La București, el a negociat mita pentru judecătorul român în numele șefului său, Dimitrije Aksentijevic. Ambii au fost puși sub acuzare de procurorii români dar nu au fost audiați pentru că au plecat din România chiar în ziua flagrantului (DETALII AICI).

Adrian Rus. Reprezentantul Mineco în România, Rus a fost condamnat defintiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărarea influenței judecătorului român. Rus a colaborat cu șeful Mineco încă din anii ’90, când Aksetjievic tatona privatizarea Sometra al cărui director comercial era chiar Adrian Rus. (DETALII AICI)

Iacob Chișărău. Fostul director general al companiei Moldomin a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare. El a mers în localitatea sârbă Biserica Albă ca să ridice banii de la reprezentanții Mineco pentru judecătorul român. După ce procurorii l-au interceptat la întoarcerea în țară, Chișărău a colaborat cu anchetatorii pentru prinderea judecătorului (DETALII AICI).

Cătălin Șerban. Arestat în martie 2012 în urma flagrantului, judecătorul timișorean a fost condamnat anul trecut definitv la la cinci ani de închisoare cu executare. El a primit 50.000 de euro de la Iacob Chișărău. Banii au fost livrați la cabinetul notarial al soției jucătorului, Ramona Șerban – condamnată în același dosar la trei ani cu suspendare.

Conexiunile din jurul zăcământului de cupru

Conexiunile din jurul zăcământului de cupru

Afacerea Mineco. Compania Mineco AG a fost înființată în 2002, în cantonul elvețian Zug. De atunci, Mineco s-a extins pe mai multe continente. Principalele filiale ale grupului sunt în Marea Britanie, Rusia, România, Serbia, Macedonia și Bosnia.

În Serbia, grupul Mineco este strâns legat de prăbușirea NAVIP, unul dintre cei mai mari producători de alcool din fosta Iugoslavie. Poliția sârbă a arestat, în noiembrie 2011, mai multe persoane din conducerile celor două companii pentru abuzuri și fraude comise în afacerea cu alcool. Unul dintre directorii acuzați a reușit să fugă la timp din Serbia, iar apoi a venit la București să negocieze mita pentru judecătorul român.