Teroristii irakieni, afaceri în cafeneaua unui fiu de senator

Irakianul Loay (Mohamad) Al Dulaimi, declarat indezirabil pe teritoriul României, își planifica liniștit afacerile într-o cafenea bucureșteană deținută de fiul senatorului PSD, Toni Greblă. Al Dulaimi a fost monitorizat de Serviciul Român de Informații încă de la începutul anilor 2000 și expulzat din țară în iulie 2006.

Cu toate acestea, el și-a continuat afacerile la București, sub identități false, reușind să pună la punct o vastă rețea de migrație ilegală și de preluare a unor companii românești cu datorii fie la stat, fie către terți.

În prezent, irakianul este condamnat definitiv pentru trafic de migranți.

Cu „Broscuța”, de la Greblă jr. la irakieni

RISE Project a descoperit că mama lui Al Dulaimi a preluat în noiembrie 2008 o cafenea de la Silviu Mihai Greblă, fiul senatorului PSD, care era asociat cu Ana Maria Gheorghe – o fostă prezentatoare TV. Cafeneaua “Cafe de la Grenouille”, frecventată de Al Dulaimi, funcționa pe firma Broscuta Oaky Coffe SRL, înființată de Greblă jr. și de Gheorghe.

Senatorul Toni Greblă susține că, de fapt, fiul său a vândut firma direct către irakian, deși în acte apare mama acestuia din urmă: „Nu a cedat firma, ci a vândut-o lui Mohamad Al Dulaimi. Acesta își bea cafeaua acolo. Fiul meu a încercat să facă o afacere, nu i-a reușit și din acest motiv a renunțat”, a explicat parlamentarul.

Toni Greblă

Datorii de 370.000 lei

În acte, firma Broscuta Oaky Coffe SRL a fost preluată de către Jasiam Th. Mesaraa – mama irakianului, iar apoi a fost administrată de soția acestuia, pentru câteva luni.

Bilanțul afacerii evidențiază datorii de 370.000 de lei la sfârșitul anului 2008, adică la doar o lună după preluarea SRL-ului de către irakieni. ANAF susține că a început executarea silită împotriva firmei pentru datorii de 35.000 de lei către bugetele publice, dar senatorul Toni Greblă are o altă variantă: “La momentul când fiul meu a cedat firma, societatea nu avea datorii la bugetul de stat. Poate după aceea să fi înregistrat datorii. Firma nu însemna decât acea cafenea, nu avea altă activitate pe ea. De vânzare s-a ocupat mai mult partenera lui, Ana Maria Gheorghe”.

Ulterior, administrator oficial al firmei care opera cafeneaua a devenit irakianul Jamal Asy, fratele lui Al Dumaimi. Asy figurează că a fost implicat într-o altă afacere cu Aqeel Mohamed Dhuyab, unul dintre cei cinci irakieni suspectați de legături cu Al Qaeda.

Barul lui Boureanu

O afacere similară cu cea a familiei Greblă a fost preluată de teroriștii irakieni direct de la deputatul PDL, Cristian Boureanu. Parlamentarul și fratele său, Sorin, au cedat, prin mandatar, în iunie 2008, firma Bar Operator SRL către Muntasier Aassi, un alt irakian pe care procurorii DIICOT îl acuză de legături cu la Al Qaeda. Muntasier a preluat firma fraților Boureanu alături de Hussen Sarhan –  alt irakian venit în România cu ajutorul lui Al Dulaimi.

Cristian Boureanu

Bar Operator furniza băutură și mâncare către cazinourile de cartier bucureștene din rețeaua Ritzio Bu, deținută de o firmă rusească. Firma nu figurează cu datorii la bugetele publice, dar în bilanțul pe anul 2007, cu șase luni înainte de vânzare, acumulase datorii totale de 380.000 de lei către terți.

Contactat de RISE Project, Cristian Boureanu a povestit: “Eu n-am vândut firma către acest Muntasier Aassi, ci am cedat-o celui care se ocupa efectiv de afacere. Nu-mi aduc aminte exact cum îl cheamă și cum eram atunci asociați, e o chestie veche de vreo cinci ani. Noi eram doar investitori pasivi. Nu știu ce s-a întâmplat mai departe cu firma, țin minte însă că avea de încasat bani de la cazinourile unde făcea livrări”.

Afaceristul monden

Un alt client al rețelei lui Al Dulaimi, este Mihai Alexandru Diaconescu-Sadagorschi – un personaj cunoscut în lumea mondenă bucureșteană.

În noiembrie 2008, acesta și-a cedat firma Sada Group către irakianul Morad W. Ahmed și un suedez de origine iraniană.

Sadagorschi a fost căsătorit până în 2010 cu fiica generalului (r) DIE, Dragoș Diaconescu, fostul șef al Oficiului Argus – întreprinderea Securității prin care se făceau angajări în comerțul exterior. Același Sadagorschi este finul de cununie al milionarului Dan Besciu, unul dintre cei mai controversați asfaltatori din România. Sadagorshi nu a fost de găsit. Apropiații lui, contactați de RISE Project, susțin că afaceristul nu mai răspunde la telefoane “de doi ani”.

CE SPUNE SRI DESPRE REȚEAUA IRAKIANĂ:

Extras din comunicatul SRI din decembrie 2011, referitor la rețeaua irakiană:

Comunicatul S.R.I.“

“În baza informaţiilor obţinute, Serviciul Român de Informaţii a sesizat autorităţile competente, astfel încât Mohamad Al Dulaimi a fost declarat persoană indezirabilă în România pentru o perioadă de 15 ani şi îndepărtat de pe teritoriul naţional la data de 28 iulie 2006. (…) Mohamad Al Dulaimi s-a aflat în atenţia Serviciului Român de Informaţii, ca urmare a suspiciunilor că prin intermediul reţelei de migraţie ilegală pe care o coordona a introdus în România peste 200 de cetăţeni irakieni. Cinci dintre aceştia erau persoane cercetate penal în alte state pentru săvârşirea de acte de terorism în numele organizaţiei Al Qaida din Irak, cărora respectivul le-a facilitat stabilirea în România”.

Cristi Ciupercă, Daniel Bojin