Relatii cu puterea

Romeo Raicu, partenerul Rodicăi Mîndroiu, este vicepreședinte PDL

Vicepreședinții partidului de guvernământ, Romeo Raicu și Mihai Stănișoară, s-au intersectat cu Rodica Mîndroiu în afaceri. Indirect, și viceprimarul PDL al capitalei, Mircea Raicu.

PRIETENUL ROMEO. Acum o lună, contabila și Romeo Raicu au înființat societatea de consultanță Excont Business Advisor. Mîndoiu deține controlul (51%), restul participațiilor revenind exclusiv politicianului. În paralel, PDL-istul Raicu mai are o firmă, Raroma Invest, pe care face comerț. Administratorul ambelor companii este Rodica Mîndroiu.

Raicu a fost deputat în mandatele 2000-2008, perioadă în care a condus și Comisa de control parlamentar a Serviciului de Informații Externe. În prezent, el e vicepreședinte PDL la nivel național, vicepreședinte al organizației București și șeful filialei din sectorul 4. Cum a cunoscut-o pe Rodica Mîndroiu? Fiecare are varianta lui.

“Da, sunt asociat cu doamna Mîndroiu. Am cunoscut-o când am colaborat cu dânsa pe o chestiune legislativă.”, susține Romeo Raicu. De cealaltă parte, Rodica Mîndroiu își amintește altceva: “Ne cunoștem din facultate, de mult timp. Eram în același grup de prieteni.”

Dincolo de “chestiunea legislativă”, Mîndroiu e familiarizată cu afacerile lui Raicu de ani buni. Ea a administrat firma Roninco Invest SRL, deținută de soții Romeo și Nicoleta Raicu.Tot în aceeși perioadă (2005), Mîndroiu a fost numită administrator și la Geminco SRL, pe care Romeo Raicu o împărțea în mod egal cu Mihai Stănișoară, alt demnitar PDL.

Stănișoară a fost ministrul Apărării și consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, îndeplinind și funcția de membru în CSAT. Acum, el e senator PDL, vicepreședinte al partidului la nivel național și șeful filialei Mehedinți.

SERVICII PENTRU REBU. Conexiunile politice ale Rodicăi Mîndroiu nu se termină aici. “M-am ferit de afacerile cu statul, să știți, singura mea legătură e cu REBU”, admite contabila. Într-adevăr, ea apare administrator și la REBU – societatea de salubrizare în care Consiliul General al Capitalei are jumătate din acțiuni. Până-n 2008, directorul REBU a fost PDL-istul Mircea Raicu – vărul lui Romeo și actual viceprimar general al Bucureștiului. Mîndroiu rezumă situația: “Da, pe Mircea l-am cunoscut prin Romeo și Nicoleta, dar n-am avut mari discuții”.

MILIOANE DE LA STAT. Companiile PDL-iștilor Raicu și Stănișoară (Geminco și Roninco), sunt radiate în acest moment. Ele au fost administrate de Rodica Mîndroiu prin societatea ei de contabilitate, Real Excont SRL. Aceeași firmă a încasat 41,86 milioane de lei (9,6 milioane de euro) de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Finanțarea nerambursabilă a fost acordată Rodicăi Mîndroiu în anii 2008 și 2009 pentru două proiecte ce presupun ridicarea unor centrale eoliene în județul Constanța. Sursa banilor este bugetară și constă în contribuțiile pe care populația le plătește la Fondul de Mediu – cum ar fi taxa de înmatriculare auto. Contractul pe care firma lui Mîndroiu l-a semnat cu AFM e în curs de derulare. Termenul de finalizare: 2013.

“Sigur, am adăugat un obiectiv nou de activitate la firma mea de contabilitate, Real Excont, pentru a fi eligibilă. Banii trebuie să intre pentru implementarea proiectului. Am muncit enorm la documentația aferentă, împreună cu o companie de consultanță”, răspunde contabilul Rodica Mîndroiu. În completare, ea a explicat pentru RISE Project: “Nu m-a ajutat nimeni să obțin finanțarea. Dacă vreți să știți, ideea mi-a venit de la Gică Popescu, fostul fotbalist. Îmi e client, iar noi l-am ajutat, desigur, pe partea financiară, atunci când a început sa-și facă dosarul pentru AFM. El mi-a și zis atunci: <aplică, mă, și tu și vedem noi, poate facem ceva împreună>. Și așa m-am băgat.”

Intercom Design, firma înființată de Gică Popescu, a primit 40 de milioane de lei din Fondul de Mediu pentru două parcuri eoliene în judetul Tulcea.