#PANDORAPAPERS: CUTIA CU SECRETE

Chiriașii unor magazine de pe strada Maddox, din luxosul cartier londonez Mayfair, s-au trezit pe 29 aprilie 2009 că au un nou proprietar: un băiat de doar 11 ani. Îl cheamă Heydar și este fiul lui Ilham Aliyev, autoritarul președinte al Azerbaidjanului. La 11 ani, Heydar a reușit să devină proprietarul secret al unor spații comerciale (în valoare de aproape 49 de milioane de dolari) din inima Londrei.

Spațiile comerciale de pe strada Maddox din Londra foto: Will Jordan / OCCRP

Pe hârtie, proprietarul este compania Mallnick Holdings înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Investiția inițială fusese făcută de un apropiat al lui Aliyev și predată apoi fiului său de doar nouă ani. Până acum, acest lucru a rămas bine ascuns în insulele din Caraibe – cunoscută zonă offshore care oferă anonimat deplin celor care înregistrează companii acolo. 

Schema imobiliară la nivel înalt e doar un exemplu despre efectele industriei offshore. Agenți, bancheri, avocați și contabili fac miliarde de dolari obținuți din corupție, crime, evitări de taxe sau afaceri dubioase să fie mutați anual prin lume, fără să fie detectați.

Afacerea ascunsă a familiei Aliyev este doar una dintre cele peste 27 de mii de companii care apar în PandoraPapers, o nouă scurgere masivă de date din paradisurile fiscale. Nu e prima dată când apropiații lui Aliyev se folosesc de companii paravan pentru a face investiții imobiliare. Au făcut acest lucru inclusiv în România. 

Reporterii RISE Project fac parte din echipa celor peste 600 de jurnaliști din întreaga lume care a avut acces la  peste 12 milioane de documente de la 14 companii furnizoare de servicii în jurisdicții offshore. Proiectul jurnalistic este coordonat de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

#Pandora Papers conține aproape trei terabiți de fișiere și emailuri și scoate la iveală noi companii și personaje cheie din întreaga lume care și-au ascuns banii și proprietățile în jurisdicții offshore. Documentele arată universul celor ce și-au camuflat afacerile în paradisuri fiscale. 

Zonele offshore sau paradisurile fiscale sunt țări sau zone care nu taxează sau percep taxe foarte mici pentru companiile înregistrate pe teritoriul lor. Jurisdicțiile offshore permit cetățenilor străini să-și deschidă sau să preia rapid companii cu acționariat netransparent. Multe nu oferă date despre beneficiarii reali ai companiilor, care devin astfel simple vehicule financiare prin intermediul cărora marile corporații își ascund profiturile, iar criminalii, politicienii și oamenii influenți din întreaga lume averea.

Dacă în urmă cu peste cinci ani Panama Papers a scos la iveală că avocații de la Mossack Fonseca ajutau oameni de afaceri, politicieni și criminali din întrega lume să-și ascundă afacerile, Pandora Papers arată că nu erau singurii care fac asta. 

Fișierele expun un sistem interconectat care alimentează crize și nemulțumiri pe tot globul. 

“Este partea întunecată a globalizării” a spus, pentru OCCRP, Oliver Bullough, autorul cărții Moneyland: De ce hoții și escrocii conduc acum lumea și cum să o luăm înapoi. 

Bănci mari, case de avocatură și contabili au lucrat umăr la umăr timp de zeci de ani cu cele mai mari corporații la crearea unui sistem care să permită comerțul global și minimizarea taxelor, a mai spus Bullough. 

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Cu trecerea timpului, cleptocrații și criminalii au folosit din ce în ce mai des același sistem în interes propriu. 

Pentru o taxă mică, furnizorii de servicii din industria offshore creează companii în scheme complicate prin care se pot sifona bani din țări sărace de către politicieni, oficiali sau oameni de afaceri. Furnizorii din Pandora Papers au fost dispuși să lucreze pentru astfel de clienți. 

“E ca și cum ai elibera un tigru pe o insulă cu păsări care nu zboară. Evident că va fi un dezastru”, a mai declarat Bullough. 

Pandora Papers ilustrează natura globală a afacerilor offshore. 

E o lume secretă în care o presupusă amantă a lui Vladimir Putin își cumpără, printr-o companie offshore, un apartament de lux în Monaco sau regele Iordanului poate deține proprietăți în Londra sau Malibu. 

Banii sunt mutați în tăcere prin mai multe colțuri ale lumii, inclusiv de politicieni și oameni în funcții publice, iar Pandora Papers arată din nou cum cei care oferă servicii în industria offshore ascund de cele mai multe ori averile celor bogați. 

Ei sunt cei care au facilitat și transferul averilor acumulate în țări sărace sau în curs de dezvoltare către orașe enclavă. De exemplu, zonele centrale din Londra au fost practic înghițite de politicieni, oficiali sau de rudele acestora, iar documentele arată că în mod frecvent, cei mai mari beneficiari ai industriei offshore sunt oameni aflați la putere sau conectați politic.

Se estimează că doar evitarea taxelor ajunge anual la 200 de miliarde de dolari și implică țări sărace, dar și că paradisurile fiscale ascund câștigurile marilor corporații. 

Sistemul e bazat pe jurisdicții care oferă secretizare fiscală, și din acest motiv, de exemplu, Emiratele Arabe Unite au putut atrage atât de mulți bani, susține Lakshmi Kumar, director la organizația non-profit Global Financial Integrity din Washington: “Jurisdicțiile offshore acționează ca niște centre financiare, iar afacerile migrează acolo. Emiratele Arabe Unite permit soluționarea litigiilor comerciale prin dreptul comun englez, oferă companii anonime, protecție pentru afaceri”

FURNIZORII

Pandora Papers arată că cei care înființează companii offshore provin din toată colțurile globului și și-au servit clienții în mod discret, timp de zeci de ani. 

De exemplu, Trident Trust Group funcționează de la sfârșitul anilor 1970 în paradisuri offshore, inclusiv în Insulele Virgine Britanice, Seychelles, Panama, Statele Unite și Regatul Unit, iar noua scurgere de date conține 3,75 milioane de fișiere doar despre acest furnizor. 

Trident Trust Group a ajutat oameni puternici din întreaga lume. 

Un fost premier al statului Bahrain din Orientul Mijlociu (prințul Khalifa bin Salman al-Khalifa), un apropiat al familiei regale Emiratele Arabe  (Khadem al-Qubaisi) sau chiar pe unul din fondatorii Alibaba (Jack Ma)- toți au deschis companii offshore prin intermediul Trident. 

Familia și apropiații președintelui azer au folosit serviciile Trident ca să creeze un imperiu în Marea Britanie care valorează peste jumătate de miliard de dolari și care este controlat, la fel, prin intermediul unor companii-paravan. Documentele arată că Trident a înființat 90 de companii în Insulele Virgine Britanice pentru cercul dictatorului. Unele au primit bani din landromatele rusești, iar altele au finanțat afaceri din Azerbaidjan. 

Documentele arată cum, în unele cazuri, Trident a menținut relații cu clienții problematici. Consilierul Khadem Al Qubaisi din Abu Dhabi a rămas clientul Trident mulți ani după ce a fost acuzat de Departamentul de Justiție al SUA că a jucat un rol important într-o fraudă de miliarde de dolari de implica un fond suveran din Malaezia. 

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Trident a refuzat să răspundă întrebărilor legate de cazuri specifice, dar a transmis reporterilor OCCRP că firma “funcționează după regulile jurisdicției în care operează și s-a angajat să respecte toate reglementările aplicabile. Trident cooperează în mod obișnuit cu orice autoritate competentă care solicită informații”. 

„Alcogal” din Panama sau „Dadlaw” din Cipru sunt alți furnizori de servicii offshore ce apar în scurgerea de date. Asiaciti Trust s-a specializat pe zona Asia-Pacific, iar Alpha Consulting are cartierul general în Seychelles.

Cele mai recente date arată că furnizorii fac parte dintr-o industrie globală și interdependentă, conform cercetătoarei Rachel Etter-Phoya de la Tax Justice Network. 

“Sunt implicate celebrități, familiile politicienilor. Toți folosesc aceiași furnizori. Lucrează împreună și caută clienți similari, iar clienții îi recomandă mai departe”, explică Etter-Phoya.

Datele mai scot la iveală o nouă tendință:  rolul Statelor Unite în industria offshore începe să crească datorită poziției puternice pe care o are în sistemul bancar global. Deși guvernul american federal a făcut eforturi să împingă industria în afara granițelor, totuși state ca Delaware, Alaska sau Nevada fac exact opusul. 

Pandora Papers conține peste 200 de companii (trusts) înființate în Statele Unite în ultimii ani. 

CE URMEAZĂ

Jurnaliștii din întreaga lume au identificat în Pandora Papers în jur de 400 de oficiali din aproape 100 de țări care apar alături de 35 de actuali sau foști lideri naționali. Printre ei se numără fostul premier englez Tony Blair, președinții din Muntenegru, Kenya, Gabon și Chile, sau Andrej Babiš, premierul Cehiei, care a folosit companii offshore ca să ascundă o investiție de 15 milioane de euro într-o proprietate luxoasă din sudul Franței.  

În noul set de date există menționați în jur de 100 de cetățeni români, iar 21.175 de documente care conțin cuvântul România, dar asta nu înseamnă că acestea sunt singurele care au legătură cu țara noastră. 

Asta pentru că jurisdicțiile offshore au fost folosite ca pe niște păpuși matrioșka: companii din România sunt deținute de alte companii din România, care, la rândul lor, sunt deținute de companii offshore și care, la rândul lor, sunt deținute de alte companii offshore. 

Cetățenii români au apelat la serviciile celor care înființează companii în jurisdicții opace din diverse motive, iar despre unii dintre ei, RISE Project a scris deja. De exemplu, documentele din Pandora Papers fac referire la miliardarul Frank Timiș care a apărut și în Panama Papers și care a fost implicat în afacerea Roșia Montană.

Noile documente arată și cum un fost membru al Parlamentului a deschis o companie offshore ca să controleze un cont din Elveția, iar un oficial în funcție apare ca beneficiar ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice, care, la rândul lor, dețin companii în Cipru. 

Reporterii RISE Project/OCCRP vor publica în zilele și săptămânile următoare numele celor care apar în noua scurgere de date într-o serie de investigații.  

Aceasta este o varianta abreviată și adaptată a materialului original publicat de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) care este parteneră în proiectul coordonat de Consortium of Investigative Journalism (organizație din care fac parte și doi dintre reporterii RISE Project).