JailCrunch – Oameni după gratii

RISE Project a lucrat, în cadrul Organized Crime and Corruption Reporting Project, la JailCrunch – un proiect de vizualizare a datelor care oferă o nouă perspectivă asupra criminalității din regiune. Proiectul pe care îl lansăm astăzi este și începutul unei serii de video interviuri cu oameni aflați în spatele gratiilor pentru diverse infracțiuni.

Dați click AICI pentru a accesa JailCrunch

Timp de mai multe luni, împreună cu organizații partenere din Europa de Est și Centrală, am adresat cereri administrațiilor penitenciarelor din 12 țări pentru a compara numărul deținuților, dar, mai ales, pentru a arăta diferențele sau asemănările dintre ele pe categorii de criminalitate.

România are peste 33 de mii de persoane în penitenciare și este pe primul loc în ceea ce privește numărul de condamnări definitive pentru trafic de persoane. Mai mult de trei la sută din numărul total al pușcăriașilor din țara noastră au fost condamnați pentru această infracțiune. Suntem urmați de Republica Moldova și Albania. Asta nu înseamnă, neapărat, că la noi sunt cei mai mulți traficanți de persoane ci poate arăta că poliția și parchetele își fac treaba mai bine decât în alte țări din arealul geografic pe care l-am acoperit.

DAȚI CLICK PE POZĂ PENTRU A ACCESA VIZUALIZAREA INTERACTIVĂ

THB

În Albania, aproape 22 la sută dintre cei aflați în penitenciare au fost condamnați pentru omor în timp ce Letonia are cel mai mare procentaj de oameni condamnați pentru trafic de droguri iar în Slovacia aproape 24 la sută dintre deținuți au fost trimiși după gratii pentru infracționalitate financiară.

Infografia dinamică a fost realizată de prietenii noștrii de la Quickdata însă trebuie să spunem că am avut dificultăți atât în strângerea cât și în procesarea datelor. Informația pe care am primit-o din mai  multe țări a fost incompletă și, în cele mai multe cazuri, categoriile de criminalitate au diferit de la țară la țară. De aceea, din multitudinea de categorii am creat șase mari tipuri de infracționalitate și am grupat datele sub acestea.

„JailCrunch” include și o serie de interviuri cu oameni aflați în pușcărie. Aceștia își spun povestea care i-a adus în spatele gratiilor. Astăzi vi-l prezentăm pe Emanuel Iftode, un român capturat în Spania și condamnat la 15 ani pentru trafic cu heroină. El a pus la cale o rețea de trafic care s-a întins din Iran până în Europa de Vest și ne-a povestit cum îi șantajează narcotraficanții pe bancheri ca să îi folosească apoi în spălarea banilor, dar și despre milioanele care îl așteaptă la ieșirea din penitenciar.

Interviurile din România sunt realizate cu sprijinul Administrației Naționale a Penitenciarelor și, evident, cu acordul deținuților.