Sebastian Ghiță și-a dat 20 de milioane de euro pe mâna Elenei Udrea

Firmele lui Sebastian Ghită au câștigat de la Agentia pentru Protectia Mediului un contract IT de 20 de milioane de euro prin procedură de licitatie restrânsă accelerată, declanșată în 2009, exact atunci când Elena Udrea era ministru interimar la Mediu. Beneficiarul celor 20 de milioane de euro este un consorțiu format din companiile Asesoft International, TeamNet International si Star Storage. Primele două erau controlate în anul 2009 direct de Sebastian Ghița, actual deputat PSD de Prahova.

Informația pe scurt: 

  1. PSD iese de la guvernare in septembrie 2009. Elena Udrea este numita ministru interimar la mediu
  2. In octombrie 2009, in functia de vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) este numit Constantin Ghioc, pe care il gasim pana in 2008 angajat la firmele lui Sebastian Ghita. 
  3. In noiembrie 2009, in plina campanie electorala la prezidentiale, este publicat anuntul de licitatie restransa accelerata pentru Implementarea Sistemului Integrat de Mediu. Beneficiar : ANPM.
  4. Valoarea contractului: 70.721.273 lei (la care se adauga TVA), adica in total aprox 20 de milioane de euro.
  5. Cateva firme contesta procedura, pe motiv ca le-a fost ingradit accesul la licitatie, dar fie renunta, fie le sunt respinse contestatiile.
  6. In octombrie 2010 este anuntat castigatorul licitatiei: asociereaAsesoft International-Teamnet International-Star Storage.
  7. Elena Udrea: Nu ministrul mediului se ocupa de organizarea de licitații la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, ci conducerea ANPM. Ei erau ordonatori de credite, ei aveau propriile lor proiecte de dezvoltare.
  8. Fostul angajat al lui Ghita, Ciprian Constantin Ghioc, nu putea fi numit legal fără să fie propus de ministru, iar licitatia nu putea fi declansata fara aprobarea ministerului, care era ordonatorul principal de credite.

Udrea Ghita

Când Ghiță a ieșit oficial din ambele afaceri, în aceeași zi din februarie 2011, Teamnet și Aseosoft se transformaseră deja în corporații, funcționând pe principiul divizării operațiunilor în firme satelit. Imediat, Ghiță a fost înlocuit în acționariate de un offshore cipriot pe care tot el îl deținea, dar, ulterior, structurile de proprietate ale celor două holdinguri s-au schimbat, fiecare în felul ei: grupul Asesoft a fost preluat de rudele lui Ghițăși Teamnet – de prietenii lui Ghiță.

A treia companie, Star Storage, este un mai vechi partener al Teamnet International, ambele participând împreună și în consorțiul care s-a angajat, tot la sfârșitul lui 2009, sa creeze portalul eRomania pentru 10 milioane de euro.

Procedura de „licitatie restrânsă accelerată” a fost demarată sub ministrul interimar, Elena Udrea, care a ocupat această funcție în întervalul octombrie – decembrie 2009, după retragerea PSD de la guvernare pe fondul campaniei prezidențiale din acel an.

Autoritatea contractantă este Agenția Natională pentru Protectia Mediului (ANPM), instituție la care, în timpul interimatului Elenei Udrea, a fost numit vicepresedinte un fost angajat al lui Sebastian Ghiță, originar din Ploiești: Constantin Ciprian Ghioc. Înainte, același Ghioc fusese consilier principal la corpul de control al ministrului cand Ministerul Mediului era condus de Nicolae Nermirschi (PSD).

ANGAJATII LUI GHIȚĂ

În prezent, sub guvernul Ponta, Ciprian Ghioc îndeplinește funcția de director general al Autorității de Management (AM) a POS Mediu – organismul care stabileşte strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, subordonat Ministerului Mediului. Soția lui Ciprian Ghioc, Mirela, este directoare în holdingul Asesoft International și beneficiară a unui împrumut privat de 30.000 RON, acordat chiar de fondatorul corporației IT, mogulul Sebastian Ghiță.

Și Ciprian Ghioc a lucrat ani de zile în grupul Asesoft Internațional: el a fost directorul Asesoft Smart (una dintre firmele holdingului) din septembrie 2003 până în noiembrie 2008, când PSD a intrat la guvernare alături de PDL. Acela e momentul în care Ghioc a fost propulsat într-un post public, fiind apoi menținut și avansat în structura ministerului chiar și după ce PDL a rămas singur la guvernare, cu Udrea șef intermar la Mediu.

Vezi AICI istoricul de muncă al lui Ciprian Ghioc.

Cand Ciprian Ghioc a fost numit din funcția de consilier principal în cea de vicepreședinte la ANPM, instituția respectivă avea postul de președinte vacant, ca urmare a retragerii PSD de la guvernare. Practic, Ghioc a fost șeful de facto al ANPM, iar situația a rămas neschimbată până în martie 2010. Decizia de numire a lui Ciprian Ghioc în fruntea ANPM este semnată de fostul prenier PDL, Emil Boc, și contrasemnată de Daniela Nicoleta Andreescu, fost secretar general al guvernului și o prietenă asumată a cuplului Elena Udrea-Dorin Cocos.

În 2009, Ciprian Ghioc raporta în declaratia de avere si un venit lunar de 84.000 de lei în calitate de director tehnic la Avitech Co, iar sotia un venit de 34.000 de lei în calitate de director economic la 2K Telecom, controlată în 2009 de Sebastian Ghită și acum de fratele acestuia, Alexandru Ghiță.

Decizia de numire în funcție a lui Ciprian Ghioc

Decizia de numire în funcție a lui Ciprian Ghioc

Directorul Ciprian Ghioc a fost cercetat preliminar în cazul “Tahal”, un dosar-mamut de corupție, instrumentat de DNA. Pe scurt, toate subsidiarele din România ale grupului israelian Tahal, precum și înalți funcționari din cadrul AM POS Mediu, sunt judecați pentru fapte de corupție și deturnare de fonduri europene. Firma lui Florin Jianu, actualul ministru al IMM-urilor, a livrat servicii de consultanță pentru accesare de fonduri europene chiar subisdiarelor Tahal acuzate penal. Între timp, ministrul Jianu a ieșit din societatea respectivă, dar la patru luni după ce procurorii au declanșat urmărirea penală împotriva acesteia în dosarul “Cosma-Păvăleanu”, din cauza unor tranzacții repetate cu două firme fantomă. Detalii, AICI.

Din postura actuală de șef AM POS Mediu, Ciprian Ghioc și-a mai pus semnătura pe un contract atribuit în septembrie 2012 unei alte firme din rețeaua Ghiță. Detalii, AICI.

Mihail Fâcă, fost președinte ANPM până la ieșirea PSD de la guvernare în 2009, susține că nu el l-a numit pe Ciprian Ghioc vicepreședinte al instituției: “Pe vremea mea, vicepreședinte era o doamnă, tot de la PSD, care a plecat atunci cu noi din aparatul guivernamental”. Fost deputat PSD de Prahova, Mihail Fâcă este acum secretar de stat la Ministerul Mediului și, în același timp, un apropiat al lui Sebastian Ghiță. Cei doi administrează împreună și filiala din Ploiești a asociației patronale UGIR 1903.

LICITAȚIE “RESTRÂNSĂ ACCELERATĂ”

Anunțul de participare a fost publicat la 10 noiembrie 2009, cu putin inainte de alegerile prezidentiale, cand atentia publica era concentrata pe cu totul alte subiecte, nu pe modul de impartire al marilor contracte.

La licitatie s-au inscris trei participanti: asocierea Asesoft International-Teamnet International-Star Storage, asocierea Siveco România –Romair-Adasa Sistemas precum si Ness Romania.

Obiectul contractului: Implementarea Sistemului Integrat de Mediu. Valoarea contractului: 70.721.273 lei (la care se adauga TVA), adica in total aprox 20 de milioane de euro.

Anuntul de atribuire a fost publicat un an mai târziu, pe 21 octombrie 2010. Castigatorul licitatiei a fost declarat asocierea Asesoft –TeamNet – Star Storage.

Durata contractului: 24 de luni. Proiectul a fost finanţat de la bugetul de stat şi prin credite externe.

„Această standardizare şi centralizare va permite monitorizarea tuturor factorilor care influenţează mediul, permiţând astfel luarea de decizii care sa ajute la conservarea acestuia. Nu în ultimul rând se va permite accesul persoanelor sau instituţiilor interesate la informaţii privind calitatea mediului”, se arată în caietul de sarcini publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro.

Fostul angajat a lui Sebastian Ghiță, Ciprian Ghioc, explica în 2009 pentru Jurnalul National, de ce s-a recurs la procedura de licitatie restransă si ce înseamnă aceasta: „Restrânsă este deoarece poţi impune o limită minimă pentru numărul de oferte primite, precum şi o limită maximă. Asta ca să nu stai să evaluezi nenumărate oferte. Termenul de «accelerat» se referă la termenul de soluţionare a licitaţiei. Astfel, licitaţia se va finaliza în maximum 32 de zile, nu în 52. Din comisia de evaluare a documentelor de calificare fac parte trei evaluatori de la ANPM, doi de la ordonatorul principal de credite, respectiv Ministerul Mediului, precum şi patru evaluatori cooptaţi”.

CE SPUNE ELENA UDREA

„Nu ministrul mediului se ocupa de organizarea de licitații la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, ci conducerea ANPM. Ei erau ordonatori de credite, ei aveau propriile lor proiecte de dezvoltare, cred că nici nu aveau nevoie de aprobare de la minister. Cât eu am fost ministrul Mediului, nu m-am ocupat eu să organizez licitații pentru cumpărare de software, am dat drumul doar la acel program cu parcurile din mediul rural.

 Screen Shot 2014-09-18 at 5.16.52 PMNumele domnului Ghioc nu îmi spune nimic. Cine era atunci președintele ANPM? Eu nu-mi mai amintesc. E posibil ca, în perioada interimatului meu de la Ministerul Mediului, nu eu să fi fost cea care a numit conducerea ANPM, ci aceasta să fi fost numită de la cancelaria primului ministru. Dar, sinceră să fiu, nu îmi mai amintesc. Ministerul Mediului nu era propriu-zis ministerul meu (n.r. – spre deosebire de Ministerul Turismului), astfel încât să știu absolut tot ce se petrecea acolo.

Când a fost atribuit contractul? În 2010? Dacă suspectați ceva referitor la acest contract, cred că ar trebui să plecați de la momentul atribuirii lui. Nu vreau să fac speculații referitoare la această licitație, dar dacă ar fi fost ceva incorect în legătură cu ea, cei care au finalizat-o sunt răspunzători. Acum, eu vă spun ceva din culisele administrației: dacă se schimbă o echipă de conducere a unei instituții și o licitație deja pornită nu se îndreaptă unde vor aceștia, fie o reiau, fie găsesc ei tot felul de motive să nu se mai țină. Screen Shot 2014-09-18 at 5.20.01 PM

Când l-am cunoscut pe Sebastian Ghiță? Demult. Nici nu mai știu. Cred că prima oară l-am văzut acum zece-cincispreze ani. Nici nu cred că era căsătorit. L-am cunoscut la organizația PDL Ploiești. Era acolo un grup de tineri prieteni care se înțelegeau foarte bine între ei, el, Roberta Anastase, alții… Nici nu înțeleg cum de a ajuns el până la urmă la PSD, fiindcă se înțelegea foarte bine cu cei de la PDL”.

Elena Udrea a devenit in ultima perioadă o prezență obisnuită la RTV, post controlat de Sebastian Ghita. Intrebat intr-un interviu HotNews.ro cum explică atenția pe care i-o acordă Romania TV Elenei Udrea, Sebastian Ghită a răspuns: „Stiti ca dupa alegeri in prima ora dupa exit-poll-uri doamna Udrea a stat in direct foarte mult? Stiti ce a facut? Audienta. Doamna Udrea. Va place, nu va place este un personaj”.

CE SPUNE LEGEA

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) este ordonator secundar de credit, ordonatorul principal fiind Ministerul Mediului, ne-a explicat un fost ministru. Potrivit legii achizitiilor publice, ministrul in calitate de ordonator principal de credite aproba toate achizitiile publice atat din minister cat si din institutiile subordonate. Daca institutia are si ordonatori secundari si tertiari de credite, distributia banilor pe capitole se aproba de catre ordonatorul principal. E adevarat ca studiul de fezabilitate si documentele premergatoare licitatiei au fost intocmite pe vremea lui Nermischi (PSD), dar cea care si-a dat acordul atat pentru oportunitatea proiectului, suma si declansarea procedurilor de licitatie a fost ministrul mediului, adica Elena Udrea, care era interimar, sustin surse apropiate ministerului. Apoi, numirea lui Constantin Ghioc in functia de vicepresedinte al Agentiei Nationala pentru Protectia Mediului nu se putea face fara implicarea ministrului, adica a Elenei Udrea. Potrivit legii 459 din 19.05.2005 referitoare la organizarea si functinarea ANPM, la art 6 aliniatul 2 se arata: „Presedintele si vicepresedintele sunt numiti si revocati din functie prin decizia primului ministru la propunerea ministrului mediului”. Prin urmare, cancelaria primului ministru nu-l putea numi legal pe Ghioc in functia de vicepresedinte ANPM daca nu era propus anterior de ministru, adica de Udrea.

O investigație RISE Project – HotNews.ro