Consorțiul, partidul și dosarul

Reuniune PSD la Prahova: Victor Ponta, Răzvan Alexe (cămașă roz) Mircea Geoană, Iulian Iancu, Adrian Năstase, Ion Iliescu sursa: RISE Project

Reuniune PSD la Prahova în 2009. De la stânga la dreapta: Victor Ponta, Răzvan Alexe (cămașă roz) Mircea Geoană, Iulian Iancu, Adrian Năstase și Ion Iliescu / sursa: RISE Project

CLANUL LOCAL Împrumuturile încrucișate din interiorul platformei Asesoft, a familiei Ghiță, au generat acte interne care presupun legalizare. Firește, pentru asta-i nevoie de un notar, ori în acest caz notarul a fost Andreea Cosma. Domnișoara Cosma este fiica președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, dar și sora deputatului PSD, Vlad Cosma.

Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, deputați PSD de Prahova sursa: Facebook

 Sebastian Ghiță și Vlad Cosma / sursa: Facebook

Toți trei, adica toată familia Cosma – cu excepția doamnei Coca, sunt anchetați penal pentru fapte de corupție. Seniorul, juniorul și notărița familiei se mișcă prin oraș sub control judiciar, iar baronul susține că nu se simte bine, chiar dacă a scăpat de arest. El reclamă probleme cardiace ce necesită supraveghere medicală continuă.

Luna trecută, Vlad Cosma a scăpat și el de arest cu ajutorul a 222 de colegi deputați USD care au respins solicitarea DNA de ridicare a imunității. E vorba despre majoritatea parlamentară care s-a conturat în aceste zile pe fondul ruperii USL. La negocierile pentru formarea noii majorități, premierul Ponta a fost secondat de Sebastian Ghiță și Liviu Dragnea.

Practic, dosarul clanului Cosma este cel al consilierului guvernamental, Marcel Păvăleanu, dar și al interlopului Răzvan Alexe – ambii, arestati. Acuzațiile: spălare de bani, evaziune, trafic de influență, mită. Investigația judiciară își are însă originea într-alta, mai veche, care vizează traficul de deșeuri periculoase provenite de pe nava Flaminia. Ceea ce se leagă de afacerile firmei Glar Construct din spatele Gării de Sud Ploiești.

 

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

 

În 2012, nava Flaminia a luat foc în largul oceanului Atlantic sursa: youtube

În 2012, nava Flaminia a luat foc în largul oceanului Atlantic / sursa: youtube

BOMBA ECOLOGICĂ De pe vasul Flaminia au fost descărcate 2162 de tone de deșeuri metalice.

Contractul, în valoare de 28 de milioane de dolari, a fost câștigat de un consorțiu format de Glar Construct împreună cu alte două companii active în Prahova. Cei din joint-venture, plus partenerii colaterali, sunt responsabili cu transportul deșeurilor și reciclarea  propriu-zisă.

Ceață de la Glar Construct vede lucrurile dintr-o perspectivă diferită: “Chestia cu Flaminia nu e chiar așa cum ziceți. Noi am instalat schelele și echipamentele de descărcat, am lucrat mai mult în port. Lucrarea a făcut un million de lei, cam așa ceva. Da, de-a lungul vremii am băgat utilaje în transportul de deșeuri, dar în cazul ăsta, nu. Parcă apa uzată de la bordul Flaminia a ajuns la Babadag, în Tulcea, la Setcar, dar nu știu sigur asta, nu era treaba mea.”

OMUL CU APROBAREA Din cauza încărcăturii toxice de la bordul Flaminia, acumulate în urma unui uriaș incendiu, vaporul a fost refuzat succesiv de porturi mari din lume. Într-un final, a fost acceptat în România pentru decontaminare la portul Daewoo Constanţa, unde a ajuns la sfârşitul lunii martie anul trecut. Decizia a fost luată de Mihail Fâcă, fostul șef al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), care a aprobat intrarea “bombei plutitoare” și valorificarea deșeurilor în instalații autorizate.

MIhail Fâcă sursa: mmediu.ro

Mihail Fâcă / sursa: mmediu.ro

PSD-ist cu ștate vechi, Mihail Fâcă a fost deputat de Prahova în timpul guvernării Năstase și, ulterior, administrator public al județului în subordinea directă a baronului local, Mircea Cosma. În 2009, când PDL și PSD guvernau împreună, filiala partidului l-a trimis pentru prima dată la conducerea ANPM. În mandatul lui, grupul Asesoft a câștigat contractul pentru implementarea  Sistemului Integrat de Mediu. Apoi, PSD a reintrat în opoziție și Mihail Fâcă a redevenit county manager la Prahova până în mai 2012, când e numit, din nou, în fruntea ANPM, imediat după instalarea USL la putere. Fâcă a rămas în funcție până în noiembrie anul trecut, moment în care guvernul Ponta a pus problema descentralizării instituției și trecerea structurilor sale teritoriale sub autoritatea consiliilor județene.

Promovat secretar de stat la Ministerul Mediului, Mihail Fâcă rămâne un apropiat consacrat al lui Sebastian Ghiță, fostul său coleg în conducerea filialei prahovene a UGIR 1903. Subiectul însă îl cam irită: “Nu sunt obligat să vă răspund la asta. Da, relația mea mai veche cu Sebastian Ghiță ține de faptul că suntem colegi de partid, ploieșteni. Vă asigur însă că n-am fost șeful lui de campanie electorală.”

Pe marginea tărăboiului cu Flaminia, Mihail Fâcă a avut un comentariu ceva mai elaborat: “Eu știu că apa uzată de pe Flaminia n-a intrat în Prahova. Dacă s-a întâmplat totuși să intre ceva, asta s-a petrecut în mod ilegal. Din câte mai știu, firma Setcar Brăila e specializată în acest domeniu, ea fiind membră în consorțiul care a câștigat licitația de descărcare a Flaminia și autorizată de agențiile județene ale ANPM. Prin intermediul dumneavoastră, dânșii pot afla ce vă spun acum în exclusivitate: inițiem un proiect care o să interzică firmelor să recicleze deșeuri periculoase pe marile platforme industriale. Inițiativa noastră e menită să reglementeze lacuna legislativă pe care companiile de profil o exploatează acum. Să vedem…”

Andrei Fâcă sursa: elitmedical.ro

sursa: elitmedical.ro

Fiul secretarului de stat de la Mediu, medicul Andrei Fâcă (foto), este asociat în firma Tehnoinstrument din Ploiești, specializată în consultanță tehnică tot pe probleme de mediu. Printre marii clienți ai companiei se numără coloși industriali precum Lukoil (rafinăria Petrotel), Petrom (rafinăria Petrobrazi), combinatul Azomureș al magnatului Ioan Niculae, dar și mari fabrici de ciment (Lafarge, Holcim), termoncentrale din toată țara și inspectorate județene pentru protecția mediului.

START PENAL Cazul “Păvăleanu” a demarat dintr-un incident neașteptat. Procurorii au realizat că interlopii ploieșteni, Răzvan Alexe și Raul Stănescu, încercau să introducă în Prahova nămolul și apa radioactivă rezultate din spălarea navei Flaminia. Destinația lor: stația de epurare a rafinăriei Astra Română, nefuncțională încă de acum cinci ani.

Răzvan Alexe încătușat, ieșind din sedul DNA Ploiești sursa:telegrama.ro

Răzvan Alexe încătușat, ieșind de la audieri           sursa:telegrama.ro

Utilajele folosite la transportul reziduurilor aparțin consorțiului ce include Glar Construct. Operațiunea lui Alexe a fost monitorizată de autorități și, astfel, a început o saga penală cu impact național. Ceață de la Glar Construct a ținut să precizeze că el n-a lucrat cu Răzvan Alexe.

Dosarul “Păvăleanu” este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Până acum,142 de companii sunt urmărite penal având conturile blocate, iar procurorii au stabilit un prejudiciu total de aproape 200 de milioane de lei.

După gratii au ajuns interlopii Alexe și “Bujică”, consilierul guvernamental Marcel Păvăleanu, câțiva interpuși de-ai lor care scoteau bani cu sacoșa din conturile unor firme fantomă, dar și cei mai importanți asfaltatori din Prahova. Toți, sponsori ai filialei PSD, păstorită de inculpatul Mircea Cosma.

Continuă cu BANII CARE LEAGĂ GRUPĂRILE

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!