Cehii de la Tepro, patroni în fotbal

Zdenek Zemek, fostul patron al TEPRO Iasi, deține clubul FC Slovecko

 

Compania Zelezarny Veseli era deținută de către cetăţeanul ceh Zdenek Zemek la momentul preluării  Tepro Iaşi, în anul 1998. Zdenek Zemek l­-a împuternicit atunci pe Frantişek Priplata să î­i reprezinte firma în procesul de privatizare al companiei de stat.

Cei doi au cehi au fost anchetaţi în România pentru infracţiuni legate procesul de privativare şi, respectiv, administrarea fostei companii de stat. Procurorii au susţinut că patronul Zdenek Zemek a dezavantajat fosta companie a statului prin contractele pentru aprovizionarea cu materii prime încheiate cu firmele sale din Cehia. Mai mult, procurorii ieşeni au susţinut că patronul ceh a folosit o firmă a fiului său ca să vândă fierul vechi rezultat din echipamentele Tepro, casate fără niciun motiv de către noua conducere. Zdenek Zemek a fost, în final, achitat.

El şi familia sa controlează astăzi zeci de companii în Cehia, dar şi firme rezidente în Elveţia.

Vizualizarea afacerilor lui Zdenek Zemek

De aproape şase ani, Zdenek Zemek patronează clubul de fotbal FC Slovecko,  aflat astăzi pe locul opt în prima ligă cehă, cu șanse reale să prindă un loc în cupele europene. Firma Zelezarny Veseli figurează printre sponsorii principali ai echipei de fotbal, alături de alte companii controlate de familia fostului patron al Tepro Iaşi.