Banii lui Platon: conexiunea românească

Veaceslav Platon a fost reținut în Kiev, Ucraina și extrădat în Republica Moldova.

Veaceslav Platon a fost reținut în Kiev, Ucraina și extrădat în Republica Moldova/foto: SBU/Serviciul Ucrainean de Informații

Bancherul Veaceslav Platon, 43, este considerat unul dintre arhitecții prăbușirii sistemului bancar din Republica Moldova. El deține identități multiple și este un maestru al tranzacțiilor de miliarde de dolari derulate fără urmă, prin firme fantomă. Platon, fost deputat în parlamentul de la Chișinău, a fost de curând extrădat din Ucraina la cererea autorităților moldovene care îl acuză de furt și spălare de bani. A fost plasat în arest, iar autoritățile de la Chișinău încearcă acum să recupereze zeci de milioane de dolari de la el. RISE România și Moldova au mers pe urma banilor și au găsit unde au fost investite o parte din milioane. Beneficiarul acestor bani este un alt influent oligarh din Republica Moldova care a primit cetățenie română în luna iulie a acestui an.

 


 

CONTRACTUL VERBAL

În ultima zi a anului 2013, Veaceslav Platon a acceptat să-i împrumute prietenului său, Emmanuil Grinshpun, 6,3 milioane de dolari. Grinshpun este un om de afaceri american, născut în Moldova, iar companiile sale desfășoară activități în mai multe țări din estul Europei, inclusiv în România. În vârstă de 44 de ani, Grinshpun este președintele Congresului Evreilor din Republica Moldova și este influent și în mediul politic din această țară.

Presa din Moldova susține că în biroul acestuia din Chișinău se fac și se desfac alianțe politice.

În iulie 2016, Emmanuil Grinshpun (dreapta) a stat la masa guvernului la întâlnirea actualului prim-ministru moldovean, Pavel Filip, cu Comitetul Evreiesc American. (poza: gov.md)

În iulie 2016, Emanuil Grinshpun (dreapta) a stat la masa guvernului la întâlnirea actualului prim-ministru moldovean, Pavel Filip, cu Comitetul Evreiesc American (poza: gov.md)

Cu banii ceruți lui Platon, Grinshpun intenționa să cumpere centrul comercial UNO din Chișinău. Situat într-o intersecție aglomerată, aproape de gara feroviară din capitala Moldovei, centrul comercial are o suprafață de aproximativ 13 mii de metri pătrați și a fost scos la vânzare prin licitație publică. Grinshpun a câștigat licitația prin firma sa din Chișinău, Trans World Entertainment SRL, care a devenit proprietara complexului comercial. Tranzacția a fost finalizată pe 13 ianuarie 2014, zi în care Platon a și transferat cei 6,3 milioane de dolari în contul executorului judecătoresc desemnat să gestioneze licitația. Între Platon și Grinshpun nu a fost încheiat, la acea dată, niciun contract scris, banii fiind dați pe încredere.

Un an mai târziu, în 2015, după renovare, în locul complexului Uno care era compus dintr-o piață agroalimentară, magazine mici, tarabe și cafenele și-a deschis porțile hypermarketul Bonus. Acesta face parte dintr-un lanț de magazine cu același nume, fondat şi administrat de doi oameni de afaceri din Republica Moldova.

Hypermarketul Bonus din Chișinău. (foto: Ion Preașcă/RISE Moldova)

Hypermarketul Bonus din Chișinău. (foto: Ion Preașcă/RISE Moldova)

Grinshpun s-a angajat să înapoieze repede milioanele împrumutate, într-o lună de zile, până la finele lui ianuarie. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, în pofida insistențelor lui Platon. În martie, Grinshpun a acceptat să plătească o dobândă anuală de 12 la sută din cauza întârzierii. Nici de această dată însă Platon nu și-a primit banii. În vara lui 2014, cei doi și-au dat întâlnire la Monaco, unde, la cererea lui Platon, Grinshpun  a recunoscut datoria pe o bucată de hârtie pe care și-a adăugat semnătura.

În luna care a urmat, septembrie, Grinshpun a achitat, în sfârșit, o primă rată, de 200 de mii de dolari. Banii au ajuns la Platon din conturile companiei lui Grinshpun din Insulele Virgine Britanice, Miser Development. Același offshore a desfășurat afaceri în Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia și a fost implicat în litigii comerciale în această țară.

DOSARUL DIN FLORIDA

Rata de 200 de mii de dolari nu a inaugurat însă niciun ciclu de plăți, a fost singulară astfel că Platon a decis să-l târască pe Grinshpun în fața tribunalului. Însă nu în Republica Moldova.

Dovada faptului că banii au fost împrumutați

Pe 27 februarie 2015, bancherul l-a dat în judecată pe Grinshpun în Miami, Florida, orașul de reședință al moldo-americanului. Platon a povestit toată tărășenia instanței și a atașat dovezi la dosar, inclusiv înscrisul semnat de împrumutat la Monaco.

El a declarat instanței că i-a dat din prietenie milioanele lui Grinshpun. Acesta, la rândul lui, a încercat să determine curtea americană să nu ia în considerare plângerea lui Platon din lipsă de jurisdicție. Pentru a-și argumenta poziția, Grinshpun s-a folosit de mărturia unui avocat moldovean, Daniel Cobzac, care a pledat pentru respingerea cazului pe motiv că instanțele din Moldova sunt capabile să judece litigiul. Cazul a fost până la urmă închis, însă nu datorită strategiei lui Grinshpun, ci pentru că Platon însuși a fost de acord ca dosarul să fie clasat, fără a pretinde recuperarea prejudiciului. Conflictul juridic a fost stins, în septembrie 2015, dar înțelegerea, aparent amiabilă, a survenit după un eveniment care avusese loc în iunie 2015, în Moldova. Atunci, conform documentelor de la cadastru obținute de RISE, centrul comercial cumpărat de Grinshpun cu banii de la Platon a fost ipotecat pentru șapte milioane de dolari către o companie moldovenească numită Anboklin SRL. În acte, societatea este deținută de Anatoli Bochkar, un cetățean ucrainean fără alte afaceri în Republica Moldova. Anboklin a fost înființată, la Chișinău, cu puțin timp înainte de depunerea gajului.

Folosirea de cetățeni ucraineni ca paravan pentru afaceri este una dintre semnăturile lui Platon. Acesta a controlat sau a încercat să controleze firme și chiar bănci dincolo de Prut folosindu-se în mai multe rânduri de cetățeni ucraineni care nu cunoșteau detalii despre afaceri, împrumutându-și doar identitatea.

Autoritățile de la Chișinău susțin că Platon s-ar afla în spatele unor firme de tip offshore care ar fi acționat concertat ca să devină acționare la banca Moldova-AgroindBank (MAIB), una dintre cele mai mari instituții financiare din Republica Moldova. Și Grinshpun a avut interese la MAIB, el fiind reprezentantul unei companii britanice de tip offshore, Dresfond Invest Limited, care deținea 4,48 procente din acțiunile băncii.

Și Grinshpun și Platon au interese la Agroindbank în Moldova

Și Grinshpun și Platon au interese la Agroindbank în Moldova

Acționarul de pe hârtie al firmei Dresfond era însă un cetățean ucrainean. Firmele de tip offshore care dețin acțiuni în băncile din Moldova sunt o mare problemă pentru sistemul bancar din această țară care nu este transparent și permite furturi masive precum dispariția miliardului de dolari care a fost sustras în 2014 din trei bănci de la Chișinău de către firme de tip offshore din Marea Britanie. Devalizarea băncilor în urmă cu doi ani a provocat suspendarea ajutoarelor financiare acordate Moldovei de România, Uniunea Europeană și de instituțiile financiare internaționale.

În martie 2016, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a stabilit că un grup de 20 de companii, inclusiv Dresfond Invest Limited au acționat concertat în raport cu MAIB și au achiziționat o cotă substanțială de 39,58 la sută din capitalul social al băncii, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM.

Banca Națională a Moldovei a obligat companiile să-şi vândă acţiunile, iar pentru că acestea nu s-au conformat, acţiunile au fost anulate de emitent, adică de MAIB. Banca a  emis pe 5 iulie acțiuni noi, care vor fi vândute la Bursa de Valori a Moldovei începând cu 28 septembrie 2016.

GRINSHPUN ÎN ROMÂNIA

Emmanuil Grinshpun a devenit cetățean român în cursul lunii iulie 2016. Și alți oligarhi din Moldova, precum Vlad Filat și Vlad Plahotniuc au solicitat și obținut cetățenie română de-a lungul anilor. Plahotniuc a reușit chiar, în 2009, să obțină un pașaport românesc pe un nume nou, Vlad Ulinici.

 

 

Însă afacerile lui Grinshpun în România au început acum mai bine de un deceniu. În 16 noiembrie 2005, Grinshpun împreună cu un vecin din Chișinău, Leonid Kilovaty, au înființat trei firme în Ceptura, un sat din județul Prahova. Practic, cei doi și-au propus atunci să dezvolte o fermă de păsări, care să fie administrată de Turkey Farms SRL,  iar apoi prin alte două firme, Kilogrin Industries SRL și Western Farm Tehnologies SRL, să proceseze carnea și să facă mezeluri și conserve.

 

Nimeni din satul prahovean nu a simțit nimic și nu a auzit însă vreodată de ferma de păsări sau de Emmanuil Grinshpun. Familia care locuiește la adresa de înregistrare a companiilor susține că investitorul și-a trimis niște reprezentanți care au promis că vor crea locuri de muncă pentru localnici, însă în cele din urmă au folosit una din camerele casei doar pentru depozitarea unor documente, fără să deschidă vreo fermă sau altă activitate.

 

Prezența lui Grinshpun în România nu s-a încheiat însă cu aceste trei firme. O alta, Famir Energy Group, și-a propus să facă comerț cu combustibili și produsele derivate. În acte, Famir Energy Group este deținută integral de moldoveanul Sorin Timofei și administrată de românul Dan Nicolae Mihăilă. Timofei este partener, în Moldova, cu Grinshpun în întreprinderea Famir Group SRL.

La rândul său, românul Mihăilă s-a ocupat de înființarea companiei locale Genesis Internațional SRL, pe care ulterior a și administrat-o. Firma românească deține o filială peste Prut implicată în contracte păguboase cu primăria Chișinăului. 90 la sută din compania românească este controlată de offshore-ul Stipula Financial, administrat de Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte moldovean Petru Lucinschi, arestat anul trecut pentru că ar fi șantajat un afacerist local. Restul de zece la sută este deținut de patru firme de construcții din Italia.

Reporterii OCCRP au încercat în mod repetat să-l contacteze pe Emmanuil Grinshpun, însă acesta nu a răspuns.

Paul Radu, Ion Preașcă, Ștefan Mako

CITIȚI ȘI 

VÂNĂTORII DE BĂNCI

IDENTITĂȚILE LUI VEACESLAV PLATON